Skip to Content

Μια βόλτα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Μια βόλτα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Sharing is caring!

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 25η Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.  Παρόλο που ζούμε στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που το επισκεφτήκαμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι το νεκροταφείο είναι γεμάτο με πολλά έργα τέχνης του δεκάτου ενάτου και εικοστού αιώνα.

Το νεκροταφείο βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και έχει κυρηχθεί ως ένα ιστορικό μνημείο.

Το νεκροταφείο ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε μετά την ανεξαρτησία, το 1837.  Φυσικά τότε το νεκροταφείο ήταν μακριά από την πόλη και πολλοί επιφανείς Έλληνες και ξένοι ενταφιάστηκαν εκεί.   Ως εκ τούτου ανεγέρθησαν πολλά πολυτελή μνημεία από τους καλύτερους γλύπτες της εποχής.

Εκεί θα δείτε τους τάφους Ελλήνων Πρωθυπουργών, Προέδρων, Αρχιεπισκόπων, Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, ευεργετών, ηθοποιών, τραγουδιστών, σκηνοθετών, αρχαιολόγων, συγγραφέων και πολλών άλλων διασήμων προσώπων.

Παρόλο που το γυρίζαμε για τρεις ώρες καταφέραμε να δούμε περίπου το ένα τρίτο του νεκροταφείου.

Archangel

 Κεντρική Είσοδος

Το νεκροταφείο βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας, πίσω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και το Παναθηναϊκό στάδιο.  Βρίσκεται στο τέλος της Οδού Αναπαύσεως και είναι κατάφυτο από πεύκα και κυπαρίσσια.  Στο νεκροταφείο υπάρχουν τρεις εκκλησίες.  Η κύρια εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Θεοδώρου και υπάρχει μια μικρότερη αφιερωμένη στον Άγιο Λάζαρο.  Η τρίτη εκκλησία είναι καθολική.

Protestant section

Υπάρχει ξέχωρο μέρος ταφής των Προτεσταντών και των Εβραίων.

Anchor and Cross

Σταυρός

Bronze sculpture

Μπρούτζινο Γλυπτό

Angel

Άγγελος

Averof family

Οικογένεια Γεωργίου Αβέρωφ

Benakis Family

Tomb2

Οικογένεια Μπενάκη

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ήταν Έλληνας της Αιγύπτου και εθνικός ευεργέτης.  Ήταν πλούσιος έμπορος βαμβακιού και αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική.   Η κόρη του Πηνελόπη Δέλτα ήταν διάσημη συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων.   Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς είναι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, από την πλευρά της μητέρας του.

Cemetary

Τάφος σε στυλ λάρνακας

Church grave

Τάφος σε στυλ εκκλησάκι

Crosses

Οικογενειακός τάφος με συνθέσεις διαφόρων σταυρών

Heinrich Schlieman

Τάφος του Ερρίκου Σλήμαν (Heinrich Schliemann), ερασιτέχνης αρχαιολόγος, γνωστός για τηις ανακαλύψεις του στις Μυκήνες και την Τροία.

Heinrich Schliemann

Ο τάφος του σε αρχαιοελληνικό στυλ, είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ο οποίος και αυτός έχει ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο.

Kouppa family

Οικογένεια Κούππα

Kouppa family2

Στην είσοδο του τάφου υπάρχουν δύο προτομές, του Γερασίμου Κούππα, που γεννήθηκε το 1814 και μιας γυναίκας, πιθανόν η σύζυγός του.

Το μνημείο είναι έργο του Δ. Φιλιππότη (γιος του Ζ. Φιλιππότη από την Τήνο) όπως φαίνεται στην επιγραφή, αριστερά στη βάση.  Ο Φιλιππότης φιλοτέχνησε πολλά άλλα γλυπτά όπως π.χ. αυτό του Αβέρωφ.  

Merkouri Family

Οικογένεια Μερκούρη

Ο Σπυρίδων Μερκούρης ήταν πολιτικός και για μεγάλη χρονική περίοδο Δήμαρχος Αθηναίων, στις αρχές του 20ου αιώνα.  Η Μελίνα Μερκούρη, γνωστή ηθοποιός, βουλευτής και Υπουργός Πολιτισμού ήταν εγγονή του.   Βρίσκεται και αυτή ενταφιασμένη εκεί, καθώς και ο σύζυγός της, γνωστός σκηνοθέτης  Ζυλ Ντασσέν (Jules Dassin).

Miaoulis

Οικογένεια Αντρέα Μιαούλη

Ο Αντρέας Μιαούλης ήταν ναύαρχος και πολιτικός, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στην μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου.

Theodoros Kolokotronis

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 – 4 Φεβρουαρίου 1843), γνωστός και ως “Γέρος του Μοριά, ήταν αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας.   Η επίσκεψή μας εκεί ήταν την επέτειο της 25ης Μαρτίου και όπως φαίνεται, πιο νωρίς Η κοινότητα εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων και κάποιοι άλλοι κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν του.

Mosaic

Ψηφιδωτό

Sleeping Girl by Halepas

Ο τάφος της Σοφίας Αφεντάκη, γνωστός για το γλυπτό του Γιαννούλη Χαλεπά “Η Κοιμωμένη”.

sleeping

Γυναίκα ξαπλωμένη 

Sleeping2

Ακόμη μία “κοιμωμένη”

Family

Οικογένεια …

Vempo

Σοφία Βέμπο

Ηθοποιός αλλά πιο γνωστή σαν τραγουδίστρια του έπους του 1940,  Η Βέμπο τραγούδησε σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της έγινε η εθνική φωνή που εμψύχωσε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Tomb

Τάφος Αρχαιοελληνικού στυλ

Στον καιρό της κρίσης, που δεν έχουμε λεφτά να ξοδέψουμε και καθόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, κάντε μια βόλτα στην πόλη σας και ανακαλύψτε τις ομορφιές της, που μας παρέχονται δωρεάν.  Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε σ’ αυτό το ήσυχο, καταπράσινο ιστορικό μνημείο που είναι γεμάτο με γλυπτά απαράμιλλης ομορφιάς.  Όσοι βρεθείτε στην Αθήνα μια βόλτα εκεί αξίζει τον κόπο.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright