Skip to Content

Καλαμάρια και Πώς θα τα Καθαρίσουμε

Καλαμάρια και Πώς θα τα Καθαρίσουμε

Sharing is caring!

 

Τα καλαμάρια είναι ένα εκλεκτό θαλασσινό το οποίο βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες και μπορούμε να το φτιάξουμε με πολλούς τρόπους φτάνει να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα πώς να τα καθαρίσουμε.

Ζούμε σε μια χώρα που θα θαλασσινά είναι σε αυθονία και αρκετά φτηνά, γιαυτό προτιμάμε τα φρέσκα καλαμάρια αντί για τα κατεψυγμένα, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε το καθάρισμά τους.

Ψητά, αχνιστά, τηγανισμένα σε κουρκούτι ή γεμιστά στο φούρνο, τα καλαμάρια είναι σίγουρα η γεύση-σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, για ξένους και ειδικά για τους ντόπιους.

καλαμάρια τηγανητά εικόνα

Ειδικά τις ημέρες της νηστείας, τα καλαμάρια είναι ο βασιλιάς των θαλασσινών και εάν είναι λίγο ακριβά για το βαλάντιό σας τα θράψαλα που είναι σαν αδερφάκια με τα καλαμάρια, είναι εξίσου νόστιμα και καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Καλαμάρια και πώς θα τα καθαρίζουμε εικόνα

 

“Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία: Loligo) είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα.

Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές.”  Βικιπαίδεια

Καλαμάρια και Πώς θα τα Καθαρίσουμε

Τα καλαμάρια είναι μαλάκια, τα οποία έχουν το κυρίως σώμα και τα πλοκάμια.

Για να τα καθαρίσουμε, κρατάμε το καλαμάρι από τις δύο μεριές και τραβάμε το πάνω μέρος που είναι τα πλοκάμια και μαζί με τα πλοκάμια θα βγει και το κεφάλι.

Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά όλο το κεφάλι για να μη σπάσει ο σάκος με το μελάνι.    Εάν θέλουμε, το μελάνι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σε συνταγές και θεωρείται γκουρμέ υλικό.

Δεν χρειάζεται πολύ, μερικές σταγόνες από το μελάνι και θα δώσει χρώμα και γεύση στο φαγητό, ειδικά στο Ριζότο.

Μετά θα αφαιρέσουμε από το κέντρο μια στρογγυλή μπαλίτσα που είναι το στόμα.

Από το κάτω μέρος θα αφαιρέσουμε μέσα από το σάκο ένα διάφανο κόκκαλο και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα, δηλαδή τα εντόσθια που είναι σαν ζελές.

Θα τα πλύνουμε καλά, μέσα έξω και θα τα βάλουμε να στραγγίξουν.

Στο σώμα υπάρχουν δύο πτερύγια.  Εάν θα κάνουμε τα καλαμάρια γεμιστά, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε και να τα ψιλοκόψουμε στη γέμιση ή να τα αφήσουμε επάνω.

καλαμάρια γεμιστά εικόνα

Καλαμάρια γεμιστά

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Καλαμάρια ή θράψαλα γεμιστά

Τρεις συνταγές με Θράψαλα

Λιγκουίνε με Καλαμάρια

Πέννες με ανάμεικτα Θαλασσινά

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μάρθά

Sunday 31st of October 2010

Πολύ χρήσιμες οδηγίες.

sophia

Saturday 27th of February 2010

kalo tha itan na afairesoume kai ta matia........an ta afeisoume tha skasoun sto tiganisma kai to pithanotero einai na vrethoume me sovara egkaumata kai i kouzina mas me ladia mexri to tavani..........

ivyliac

Saturday 27th of February 2010

Φυσικά και τα μάτια μιάς και όλα αυτά φεύγουν και το μόνο που μένει από το πάνω μέρος είναι τα πλοκάμια.

greek_cook

Friday 26th of October 2007

I love kalamari but I have never tried them this way. It looks delicious, I shall try it soon. Thanks also for many tips which I found useful!

Ivy

Friday 26th of October 2007

Glad to help. Shall post more soon but you can also find the instructions in English on http://kopiaste.org.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright