Skip to Content

Κρέμα Πόσετ Σοκολάτας-Λεμονιού Με Σαβουαγιάρ

Sharing is caring!

chocolate lemon posset

Λυπάμαι εάν δεν μπορούσατε να δείτε τις συνταγές μου τις τελευταίες τρεις μέρες, αλλά ευτυχώς κάποια μικροπροβλήματα που προέκυψαν με το μπλογκ, επιλύθηκαν και έστω και καθυστερημένα σας βάζω τη συνταγή που ήθελα να βάλω το Σαββατοκύριακο.

Ελπίζω να σας αποζημιώσω με αυτή την εύκολη και υπέροχη συνταγή, που ίσως δεν έχετε ξανακούσει.  Η κρέμα λέγεται Πόσετ Λεμονιού, γιατί χωρίς λεμόνι δεν γίνεται.  Η κρέμα πήζει με τη χημική αντίδραση που δημιουργείται, έτσι όπως πήζει το γάλα με το λεμόνι και γίνεται τυρί.

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε όταν έψαχνα να βρω έμπνευση από συνταγές που χρησιμοποιούσαν γάλα ζαχαρούχο. Βρήκα μια ξένη συνταγή που μου κίνησε την περιέργεια γιατί ενώ ασχολούμαι με το blogging και διανύω τον έβδομο χρόνο, δεν έτυχε να ακούσω για αυτή τη συνταγή με την ονομασία “Πόσετ” και ως Αγγλική λέξη μου ήταν παντελώς άγνωστη. Τα στοιχεία που βρήκα ήταν ότι η συνταγή αυτή είναι βασισμένη σε ένα ποτό που έφτιαχναν από το Μεσαίωνα ως τον δέκατο ένατο αιώνα στην Βρετανία με ζεστό γάλα, το οποίο αρωμάτιζαν με κρασί ή ζύθο και το έπιναν σαν γιατρικό κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.  Από αυτό το ποτό πήρε το όνομά του το “πόσετ” το οποίο είναι παρόμοιο με ένα άλλο ποτό, πάλι με γάλα, το  syllabub , το οποίο πήζει με κρασί, ξύδι ή άλλο ξινό και το οποίο όμως γλυκαίνουν και αρωματίζουν και μοιάζει πιο πολύ με Μους.

chocolate lemon posset3

Η συνταγή που βρήκα χρησιμοποιούσε ολόπαχη κρέμα γάλακτος, ζαχαρούχο και χυμό λεμονιού.  Ήμουν αρκετά κουρασμένη για να βγω για ψώνια και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κρέμα γάλακτος λάιτ, που ήδη είχα στο σπίτι.  Το σκέφτηκα πολύ γιατί φοβόμουν ότι ίσως δεν θα έπηζε η κρέμα και σκεφτόμουν εάν θα έπρεπε να βάλω μέσα βούτυρο ή κρόκους, ακόμη και ζελατίνη για να την πήξω.  Επειδή έχω πήξει τυρί κατά το παρελθόν, όταν έφτιαξα χαλλούμι και αναρή ή το Ινδικό πανήρ, είχα την περιέργεια να δω εάν θα έπηζε. Ο χυμός λεμονιού έκανε το θαύμα του και πάλι.  Ήταν καταπληκτικό αυτό που γινόταν και ενώ η κρέμα ήταν ζεστή ακόμη, άρχισε να πήζει.

cream setting

Με αυτές τις πληροφορίες, αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω γιατί εάν δεν ρισκάρεις, ποτέ δεν θα βγει κάτι καινούργιο.  Το πολύ-πολύ να μου αποτύγχανε.  Μήπως θα ήταν και η πρώτη φορά; Είχα ήδη στο σπίτι μπισκότα Σαβαγιάρ και σκεφτόμουν να τα στρώσω σε πυρέξ, σε στρώσεις, εναλλάξ με την κρέμα, αλλά πάλι φοβόμουν ότι ίσως να μην έπηζε αρκετά.  Έτσι αποφάσισα να στήσω το γλυκό σε μπωλάκια.   Μέχρι να κάνω την υπόλοιπη ετοιμασία για να φτιάξω το γλυκό, ήδη η κρέμα είχε σταθεροποιηθεί.  Τα μπισκότα, τα αρωμάτισα με λικέρ Φράουλας, που είχα φτιάξει πριν μερικά χρόνια.  Εάν δεν έχετε λικέρ φράουλας βάλτε άλλο λικέρ της αρεσκείας σας, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι ή κεράσι που ταιριάζουν με τη σοκολάτα.

Η διακόσμηση από πάνω δεν είναι υποχρεωτική αλλά πιο πολύ είναι για την εμφάνιση.  Εάν ήταν άνοιξη, σίγουρα θα έβαζα φρέσκες φράουλες από πάνω. Το γλυκό έγινε νοστιμότατο. Γλυκό, ξινό, αλμυρό και μπίτερ, ισορρόπησαν τέλεια μεταξύ τους.   Όσοι το έφαγαν ξετρελάθηκαν και επιφωνήματα όπως “μμμμμμ”  έδιναν και έπαιρναν.   Εγώ το βρήκα λίγο γλυκό για το γούστο μου αλλά από  γεύση ήταν εξαιρετική και παρόλο που ήταν γλυκό, δεν σε λίγωνε και όταν τελείωνε ήθελες να φας κι άλλο!

Σίγουρα θα ξανακάνω αυτή την κρέμα και ήδη μπορώ να τη φανταστώ μέσα σε διάφορες άλλες συνταγές.

Σημείωση: Χρησιμοποίησα ροζ χοντρό αλάτι Ιμαλαΐων, το οποίο αγόρασα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά εάν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο χοντρό αλάτι θέλετε, αλλά με προσοχή, όχι πάρα πολύ.   Επίσης η σοκολάτα καλό είναι να είναι καλής ποιότητας, με τουλάχιστον με 70% κακάο.  Πιστεύω ότι θα βρείτε στα καλά σουπερμάρκετ, αλλά και πάλι, εάν δεν βρείτε, βάλτε σοκολάτα υγείας.

Κρέμα Πόσετ Σοκολάτας-Λεμονιού Με Σαβουαγιάρ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 115 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα μπίτερ
  • 400 ml κρέμα γάλακτος λάιτ (15% λιπαρά)
  • 397 γραμμάρια (1 κονσέρβα) συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • Κάτι λιγότερο από ¼ κούπας χυμό λεμονιού (περίπου 50 ml)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Μια πρέζα χοντρό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Για το στήσιμο του γλυκού:

  • 1/3 κούπας λικέρ φράουλα (ότι περισσέψει θα προστεθεί το σιρόπι απομείνει στο μισό της κρέμας )
  • 12 μπισκότα Σαβουαγιάρ (100 γραμμάρια / μισό πακέτο)
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη τριμμένη σοκολάτα ή έτοιμη σε νιφάδες (προαιρετικό)
  • 3 μπισκότα πουράκια , κομμένα στη μέση (προαιρετικό)
  • 6 κομμάτια γλυκό κυδώνι (προαιρετικό)

Εκτέλεση :

  1. Ζεσταίνουμε  σε μπεν μαρί την κρέμα μαζί με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  2. Χτυπάμε το συμπυκνωμένο γάλα με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το χοντρό αλάτι και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  3. Προσθέτουμε ¼ κούπας από την κρέμα σε 6 μπωλάκια.
  4. Βρέχουμε τα Σαβουαγιάρ στο λικέρ και κόβουμε δύο μπισκότα σε 8 κομμάτια, για κάθε μπωλάκι.
  5. Ανακατεύουμε όσο λικέρ περισσέψει στην υπόλοιπη κρέμα, την οποία μοιράζουμε  πάνω από τα μπισκότα.
  6. Στολίζουμε με μισό πουράκι, ελάχιστη σοκολάτα τριμμένη και 1 φετάκι γλυκό κυδώνι

chocolate lemon posset2 Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright