Skip to Content

Εύκολη Χωριάτικη Γκαλέτ Ολικής με Λουκάνικο

Sharing is caring!

Sausage galette

Τώρα που είμαστε στην Αθήνα και είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη, το βράδυ, εάν δεν έχει περισσέψει φαγητό από το μεσημέρι, όλο και κάτι θα τους φτιάξω για να φάνε το βράδυ.

whole wheat durum flour

Πριν μερικές μέρες ξεκίνησα να τους φτιάξω πίτσα αλλά δεν με έφτασε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που είχα και πρόσθεσα από το βιολογικό, σκληρό Αλεύρι ολικής (ποικιλίας Simeto), που μου πρόσφεραν από το κατάστημα Μεσογειακής Διατροφής, όπως ανέφερα σε άλλη ανάρτησή μου.  Η αναλογία που έβαλα ήταν περίπου 2 προς 1.   Δεν σκέφτηκα να τραβήξω φωτογραφίες, γιατί συνταγή για πίτσα έχω βάλει και δεν φανταζόμουν τη διαφορά που θα έκανε στην υφή αλλά και τη γεύση της ζύμης, παρόλο που πρόσεξα τη διαφορά όταν άνοιγμα τη ζύμης.  Με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάντα έχω ένα πρόβλημα.  Ίσως να φταίει η γλουτένη που περιέχει, αλλά ανοίγω τη ζύμη, είναι σαν λάστιχο και σε λίγο ξαναμαζεύει.  Τη διαδικασία αυτή την κάνω αρκετές φορές μέχρι να μπουν επάνω τα υλικά.   Όταν ψηθεί, η ζύμη φουσκώνει και γίνεται σαν λεπτό ψωμάκι, όχι ότι δεν τους αρέσει κι έτσι, ενώ με την προσθήκη αυτού του αλευριού, η ζύμη άνοιξε πολύ εύκολα και έμεινε στη θέση της.  Τους άρεσε ιδιαιτέρως η ζύμη, γιατί έμεινε λεπτή και τραγανή. 

Προχθές, πάλι ήθελα κάτι να φτιάξω κάτι εύκολο για το βράδυ και ετοίμασα ζύμη, αυτή τη φορά μόνο με αυτό το βιολογικό αλεύρι ολικής.

whole wheat dough

 

 

Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τη ζύμη, στο μυαλό μου σκεφτόμουν πως να χρησιμοποιήσω ένα τελευταίο λουκάνικο που είχε περισσέψει από προηγούμενη συνταγή.  Σκέφτηκα να κάνω λουκανικοπιτάκια, αλλά δεν ήταν αρκετό το λουκάνικο, αλλά ούτε και πίτσα, αφού είχα φτιάξει μερικές ημέρες πριν.  Άνοιξα λοιπόν το ψυγείο και εκτός από το λουκάνικο βρήκα λούντζα που έφερα από την Κύπρο, κοτόπουλο βραστό, που περίσσεψε από την προηγουμένη που είχα φτιάξει σούπα αυγολέμονο και στην κατάψυξη υπήρχαν τυριά τριμμένα που περίσσεψαν από την προηγούμενη πίτσα, κέτσαπ και μουστάρδα που πάντα υπάρχουν στο ψυγείο και έτσι αυτοσχεδίασα και έκανα αυτές τις υπέροχες ατομικές πιτούλες ή γκαλέτ, όπως αλλιώς λέγονται. 

Το βασικό υλικό αυτής της πιτούλας είναι το λουκάνικο, το οποίο τηγάνισα για να φύγει το λίπος.  Η λούντζα είναι άπαχη και παρόλο που τρώγεται και ωμή, όταν τηγανιστεί αλλάζει γεύση και γίνεται υπέροχη.  Εάν δεν έχετε λούντζα μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο αλλαντικό ή παστό από τη Λακωνία ή απάκι από την Κρήτη για να την εμπλουτίσετε και αντί για βραστό κοτόπουλο να βάλετε κάποιο άλλο μαγειρευτό κρέας που σας περίσσεψε ή ακόμη και ανθότυρο μέσα στη γέμιση.  Η φέτα είναι αλμυρή και μπορεί να βγει πολύ αλμυρή η γέμιση αλλά αυτό εξαρτάται από τα άλλα υλικά που θα έχετε βάλει.

Τυριά, πάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά όπως τριμμένο χαλλούμι, γραβιέρα, κλπ.

Collage Ingredients Galette with Sausage Collage Ingredients Galette with Sausage

Το λουκάνικο το πέρασα πρώτα από το τηγάνι για να φύγει το λίπος του και αφού καθάρισα το τηγάνι, έβαλα μια κουταλιά ελαιόλαδο και πέρασα στα γρήγορα και τη λούντζα, γιατί αποκτά άλλη, υπέροχη γεύση όταν ψηθεί.  Καθάρισα το κοτόπουλο από κοκκαλάκια και πέτσες και το ψιλόκοψα και μετά τη λούντζα έβαλα δύο σκελίδες σκόρδο ψητό με ελάχιστο από το λαδάκι του και έλιωσα το σκόρδο, ίσα να μυρίσει και πέρασα και το κοτόπουλο μέσα, να πάρει λίγη γεύση.  Μετά ψιλόκοψα τα λουκάνικα και τη λούντζα και τα ανακάτεψα όλα μαζί.  Δεν χρειάστηκε να βάλω ούτε αλάτι ούτε οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό ή μυρωδικό, για να αναδειχτή η γεύση των υλικών που ήταν μέσα στην πίτα.

Έφτιαξα μια γρήγορη σάλτσα με μουστάρδα και κέτσαπ και οι πιτούλες έγιναν πάρα πολύ εύκολα.  Η σάλτσα αυτή πηγαίνει με την πίτα και μετά που θα ψηθεί γιαυτό εάν θέλετε φτιάχνετε μεγαλύτερη ποσότητα.

Collage Galette with Sausage

 

Παρόλο που φοβόμουν ότι δεν θα φούσκωνε αρκετά η ζύμη, φούσκωσε κανονικά και το άνοιγμα του φύλλου ήταν παιχνιδάκι.  Δεν χρειάστηκε καν να αλευρώσω το ξύλο που άνοιξα τη ζύμη.

Το φύλλο ήταν  πεντανόστιμο, αφράτο σαν μπισκότο και τώρα τι να πω για τη γέμιση.  Εάν τα υλικά που βάζουμε μέσα είναι από μόνα τους νόστιμα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα συνδυάσουμε καλά και να αναδείξουμε τη γεύση τους.

Galettes baked

Εύκολη Γκαλέτ Ολικής, με Λουκάνικο, Λούντζα και Κοτόπουλο

Γίνονται: 5

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 600 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κύβο (21 – 25 γραμμάρια) φρέσκια μαγιά
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χλιαρό νερό

 

Για τη γέμιση:

  • 600 γραμμάρια τυριά διάφορα που λιώνουν
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 5 φέτες λούντζα (ή άλλο καπνιστό χοιρινό)
  • 200 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψητό με ελάχιστο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κοτόπουλο βραστό ή ψητό

Για τη Σάλτσα:

  • 5 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 5 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη (βλέπετε αναλυτικές οδηγίες) και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.  Σ’ αυτή τη συνταγή δεν έβαλα επιπρόσθετο ελαιόλαδο να καλύψει τη ζύμη.
  2. Κόβουμε το λουκάνικο κατά μήκος και εάν θέλουμε το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό ελαιόλαδο.  Το βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να κρυώσει.
  3. Σκουπίζουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τη λούντζα από τις δύο πλευρές.  Το βγάζουμε στην άκρη και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο και το πατάμε λίγο να λιώσει.  Προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο και το ανακατεύουμε μια δυο φορές, απλώς να αρωματιστεί.  Προσθέτουμε τα προηγούμενα υλικά, αφού τα ψιλοκόψουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Ζυμώνουμε ξανά λίγο τη ζύμη και τη διαιρούμε σε πέντε κομμάτια.
  6. Ανοίγουμε το φύλλο μέχρι να φτάσει περίπου τα 20 εκατοστά διάμετρο.
  7. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη κέτσαπ και απλώνουμε το 1/5 πάνω στη ζύμη.
  8. Βάζουμε τυρί στην επιφάνεια της πίτας, αφήνοντας δυο δάκτυλα κενό στις άκρες και από πάνω το 1/5 της γέμισης.  Τέλος το σκεπάζουμε με τυρί.
  9. Παίρνουμε περίπου 5 – 6 εκ. από τις άκρες τις πίτας και τις διπλώνουμε προς τα μέσα, κάνοντας πιετούλες στο φύλλο.
  10. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί και τοποθετούμε τις πίτες.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC / 350o F και ψήνουμε τις πίτες για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Galette cut

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright