Skip to Content

Γκιούλμπασι (Μικρασιάτικη Κουζίνα)

Γκιούλμπασι (Μικρασιάτικη Κουζίνα)

Sharing is caring!

Το Γκιούλμπασι είναι ένα φαγητό που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία.  Είναι ένα φαγητό κυρίως με αρνί αλλά γίνεται και με την προσθήκη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.  

Μέσα στο κρέας τοποθετούμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και πικάντικο τυρί.  Ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες σε πήλινη γάστρα ή τυλιγμένο σε λαδόκολλα.

προετοιμασία του Γκιούλμπασι

Το λίπος που λιώνει από το αρνί, αλλά και τα αρωματικά και το τυρί που λιώνει, κάνει το φαγητό λουκούμι.

collage Gkioulpassi

Πρωτοδοκίμασα αυτό το φαγητό φέτος το καλοκαίρι όταν το έφτιαξε μια φίλη μου από την Ασίνη.  Όπως μου εξήγησε η συνταγή είναι οικογενειακή από τη μεριά του πεθερού της που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στο χωριό.  Για πολλά χρόνια ο πεθερός της είχε ξενοδοχείο και ταβέρνα στο χωριό.  Η φίλη μου το ψήνει σε ξυλόφουρνο που κάνει το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο, αλλά δυστυχώς θα αρκεστώ στο φούρνο του σπιτιού μου.

Δεν έχω μαγειρέψει ακόμη αυτή τη συνταγή αλλά είμαι σίγουρη ότι θα γίνει πεντανόστιμη.  Τις φωτογραφίες τις τράβηξα από το κινητό μου την ημέρα που μας το έφτιαξε, αλλά όταν το μαγειρέψω θα προσθέσω τις καινούργιες φωτογραφίες και εάν κάνω καμιά αλλαγή θα την σημειώσω.

Γκιούλμπασι με πατάτες χάσελμπακ

Ενημέρωση:  1/1/2014

Όπως σας υποσχέθηκα ενημερώνω τη συνταγή όπως την έφτιαξα εγώ.  Έβαλα περισσότερες πιπεριές καθώς και καρότα που δεν ήταν στη συνταγή.  Επίσης έβαλα αλάτι χονδρό, κύμινο και πάπρικα που δεν ήταν στη συνταγή.

Μετά από 2 1/2 ώρες άνοιξα τις λαδόκολλες, αλλά ήθελε ακόμη ψήσιμο.  Το ξανασκέπασα με τις λαδόκολλες και το ξαναέβαλα στο φούρνο για μισή ώρα.  Αυτή τη φορά έκοψα τις λαδόκολλες από πάνω και το κατέβασα χαμηλά για να βάλω ένα άλλο ταψί με πατάτες ψητές.  Ανέβασα τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τα έψησα μαζί για άλλα 40 λεπτά.

Το φαγητό έγινε λουκούμι, ειδικά το αρνί.  Όταν το ξαναφτιάξω την άλλη φορά θα βάλω μόνο αρνί.

Γκιούλμπασι και μανιτάρια αλά κρεμ
Γκιούλμπασι με πιπεριές και τυρί

Το σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.

Γκιούλμπασι εικόνα

Γκιούλμπασι

Yield: 8
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 3 hours
Total Time: 3 hours 20 minutes

Το Γκιούλμπασι είναι ένα φαγητό που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία. Είναι ένα φαγητό κυρίως με αρνί αλλά γίνεται και με την προσθήκη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κιλό αρνί από τη σπάλα
  • 650 γραμμάρια χοιρινό μπούτι ή σπάλα
  • 500 γραμμάρια μοσχάρι ελιά
  • 250 γραμμάρια κεφαλοτύρι (έβαλα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας), κομμένη σε κύβους
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 γινωμένες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατο (έβαλα 4)
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης (έβαλα 6)
  • (3 καρότα κομμένα σε χονδρές λωρίδες)
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (έβαλα 2 κουταλιές αλάτι χονδρό και μπόλικο πιπέρι)
  • Πάπρικα (προαιρετικά)
  • Κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 6 κόκκους μπαχάρι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Τρυπάμε το κρέας και βάζουμε μέσα αλατοπίπερο, σκόρδο και τυρί.
  2. Λαδώνουμε μια κόλα ψησίματος και τοποθετούμε το κρέας.  Ξαναρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το λαδώνουμε. (Έβαλα όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπωλάκι και περίσσεψε καμιά κουταλιά).  Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας.  Ρίχνουμε και όσο τυρί περισσέψει.
  3. Τυλίγουμε το κρέας σε φάκελλο με την λαδόκολλα της βάσης και μετά το τυλίγουμε σε άλλες δύο λαδόκολλες.  Το δένουμε με σπάγκο κουζίνας και βρέχουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.  (Αφού το τύλιξα με τις τρεις λαδόκολλες, στο τέλος έβαλα γύρω-γύρω αλουμινόχαρτο γιατί δεν είχα σπάγκο).
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200o C.
  5. Βάζουμε το δέμα στο φούρνο και (μετά από 15 λεπτά) χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170o C.  Ψήνουμε το κρέας για δύο ώρες και τριάντα λεπτά,
  6. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Nutrition Information
Yield 8 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 809Total Fat 52gSaturated Fat 19gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 28gCholesterol 264mgSodium 268mgCarbohydrates 10gFiber 3gSugar 5gProtein 72g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Οι Πέντε Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές μου

Ψάχνετε για κάτι διαφορετικό για να φτιάξετε τα Χριστούγεννα και δεν έχετε γάστρα; Δείτε αυτές τις πέντε καλύτερες συνταγές μου που ψήνονται κάτω από μια τέντα αλουμινίου.

Κολάζ Γκιούλμπασι εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe