Skip to Content

Τζατζίκι Αβοκάντο με Γλυστρίδα και Δυόσμο

Sharing is caring!

New Avocado and Purslane Tzatziki

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, ξεχάσαμε τι πάει να πει διακοπές.  Ευτυχώς που έχουμε έστω και αυτό το ατέλειωτο σπιτάκι κοντά στο Τολό και κάνουμε τα μπάνια μας.   Προτιμάμε να πηγαίνουμε νωρίς το πρωί αλλά και πάλι μέχρι να γυρίσουμε, να πάρουμε το πρωινό μας, να κάνουμε ντουζ, να πλυθούν μαγιό και πετσέτες, να μαγειρέψω, να φάμε γίνεται σχεδόν απόγευμα.  Ξαπλώνουμε οπωσδήποτε το μεσημέρι, γιατί με τέτοια ζέστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ξεκούραση είναι απαραίτητη. Αντί λοιπόν να σταματήσω να γράφω συνταγές, είπα να βάζω καμιά συνταγή, αλλά πιο χαλαρά και με πιο εύκολες συνταγές.

Purslane for pickling

Εάν έχετε κήπο και δείτε αυτό το χορταράκι, μην το περάσετε για ζιζάνιο και το ξεριζώσετε για να το πετάξετε.  Είναι γλυστρίδα ή αντράκλα, η οποίο έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες, όπως Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο κ.ά. που αξίζει να τη βάλετε στη διατροφή σας. Φέτος ο κήπος μας είναι γεμάτος με γλυστρίδα και σε άλλες αναρτήσεις θα βάλω ακόμη μερικές συνταγές που έφτιαξα. Ο πιο εύκολος τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε είναι μέσα στη χωριάτικη σαλάτα σας, που ταιριάζει απόλυτα.

avocado

Το αβοκάντο είναι επίσης ένα πολύ υγιεινό φρούτο γιαυτό σκέφτηκα να συνδυάσω αυτά τα δύο με γιαούρτι και να κάνω ένα τζατζίκι γεμάτο φυτικές ίνες και πολλά άλλα ευεργετικά συστατικά.  Σκεφτείτε, αντί να βάζετε μαγιονέζα για παράδειγμα μέσα στα σάντουιτς σας, βάλτε 1 – 2 κουταλιές από αυτό το τζατζίκι και θα δείτε πόσο πιο νόστιμο θα είναι.  Μην νομίσετε ότι θα μυρίζει σκόρδο, γιατί χρησιμοποίησα ψητό σκόρδο, που δεν μυρίζει καθόλου.   Προϋπόθεση για να φτιάξετε το τζατζίκι αυτό είναι το αβοκάντο να είναι γινωμένο.  (Φωτογραφία και απόσπασμα από το βιβλίο μαγειρικής μου  “More than a Greek Salad“).

 

avocado tzatziki

Το σημερινό ντιπ είναι μια διαφορετική παραλλαγή από το κλασσικό Τζατζίκι.  Όπως είπα πιο πάνω, το σκόρδο είναι ψητό και αντί για αγγούρι, ψιλόκοψα τη γλυστρίδα και φυσικά έλιωσα το κρεμώδες αβοκάντο.  Επειδή το αβοκάντο έχει ήδη τα δικά του ευεργετικά λιπαρά δεν χρειάστηκε να βάλω ελαιόλαδο.   Επίσης, έβαλα αλάτι Ιμαλαΐων που και αυτό έχει τα δικά του ευεργετικά συστατικά.  Εάν δεν έχετε, φυσικά όμως μπορείτε να βάλετε θαλασσινό ή όποιο άλλο αλάτι θέλετε.

Beefburger and Avocado Tzatziki

Tο ντιπ αυτό είναι εξαιρετικό και ταιριάζει εξαιρετικά με διάφορα ψητά κρέατα, αλλά και μέσα σε σαλάτες.   Την ημέρα που το έφτιαξα έψησα Μπιφτέκια Μοσχαρήσια, με Σως Μανιταριών και με πιο υγιεινές ψητές πατάτες φούρνου, στη λαδόκολλα.

Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι θα το κάνετε ξανά και ξανά, γιατί η γεύση του είναι εξαιρετική!

Collage Avocado Purslane Tzatziki Τζατζίκι Αβοκάντο με Γλυστρίδα και Δυόσμο Χρόνος προετοιμασίας:  10 λεπτά Υλικά:

  •  200 ml Γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 γινωμένο αβοκάντο
  • 1 κ.γ. ψητό σκόρδο, λιωμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα, φυλλαράκια τρυφερά γλυστρίδας, ψιλοκομμένα
  • Φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (περίπου 1 κουταλιά)

Εκτέλεση:

  1. Πολτοποιούμε το σκόρδο με το αλάτι.
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αβοκάντο, το λιωμένο σκόρδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  4. (Ενημέρωση:  Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και δουλεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες).

Ενημέρωση:  15 Αυγούστου, 2014

Τη δεύτερη φορά που το έφτιαξα, έβαλα όλα τα υλικά στο μούλτι και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο γιατί έγινε πιο κρεμώδες.

Minty, Avocado Purslane Tzatziki Το βιβλίο μου κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!” και διατίθεται σε όλα τα καταστήματα Amazon ή από εμένα.

Το δεύτερο βιβλίο μου “More Than A Greek Salad” κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή στα Αγγλικά από το Amazon.

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Γλυστρίδα Σαλάτα και Τζατζίκι με Γλυστρίδα και Καρότο

Πέστο με Γλυστρίδα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright