Skip to Content

Πράσινες Ελιές Χαρακτές

Πράσινες Ελιές Χαρακτές

Sharing is caring!

Οι Πράσινες Ελιές Χαρακτές γίνονται πολύ εύκολα και θα έχετε ανά πάσα στιγμή ένα εύκολο και υγιεινό σνακ ή ορεκτικό ή για να συνοδεύσουν πολλά γεύματα σας.

Μεγάλες πράσινες ελιές εικόνα

Η πιο καλή εποχή για να φτιάξουμε ελιές πράσινες χαρακτές είναι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή για όσο καιρό είναι ακόμη πράσινες.

Αυτές τις τεράστιες ελιές τις αγόρασα από τη λαϊκή αγορά του Ναυπλίου στις αρχές Οκτωβρίου, γιατί με εντυπωσίασε το μέγεθός τους, αλλά ακόμη και τώρα μπορείτε να βρείτε ελιές πράσινες, ανάλογα με την περιοχή που μένετε και εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μέγεθος ελιάς.

Δείτε πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με μια μεγάλη ρώγα σταφυλιού!  Η σάρκα που έχει η κάθε ελιά είναι σαν να τρως 2 – 3 από τις συνηθισμένες!

Collage curing olives

Η διαδικασία για το ξεπίκρισμα για να αφαιρεθεί η  ελαιοευρωπεΐνη (η ουσία που κάνει τις ελιές πικρές), είναι η ίδα με τις μαύρες ελιές που φτιάχνω ή με τις τσακιστές με τη διαφορά ότι εδώ βάζω και διάφορα αρωματικά.

rosemary and scented geranium

Στο χωριό έχουμε 2 – 3 νεραντζιές και έβαλα και δενδρολίβανο από τον κήπο μας.  

Τα νεράντζια, τα λεμόνια και το δενδρολίβανο δίνουν ένα υπέροχο άρωμα και γεύση στις ελιές.   Το νεράντζι δίνει την ιδιαίτερη, υπέροχη γεύση του αλλά εάν είναι δύσκολο να βρείτε, συνδυάστε το με κάποιο άλλο εσπεριδοειδές.

Seville or Bitter oranges

Τρώγονται όπως είναι αλλά καμιά φορά βάζω και λίγο κόλιαντρο κοπανισμένο με λίγο σκόρδο, γιατί μου θυμίζουν τις ελιές που φτιάχνουμε στην Κύπρο.

olives

Ένα Δώρο (Giveaway):

thumbnail μαγειρευοντας για τον αλλο ανθρωπο3

Πρόσφατα, μια ομάδα από 18 food bloggers, εκδώσαμε το βιβλίο μαγειρικής «Μαγειρεύοντας για Τον ‘Αλλο Άνθρωπο».  Όλα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Για να σας ευχαριστήω που τόσο καιρό υποστηρίζετε το μπλογκ μου, θα κάνω μία κλήρωση για εσάς

  1. Για να κερδίσετε το βιβλίο αυτό, δεν έχετε παρά να αφήσετε ένα σχόλιο.

Για να έχετε περισσότερες συμμετοχές μπορείτε:

  1.  Να κοινοποιήσετε την ανάρτηση αυτή στη σελίδα σας στο Facebook και μετά θα βάλετε δεύτερο σχόλιο με το link της ανάρτησης, χρησιμοποιόντας το #ΜαγειρεύονταςΓιαΤονΑλλοΑνθρωπο #ΚοινωνικήΚουζίναΟΑλλοςΑνθρωπος.
  2.  Τό ίδιο μπορείτε να το κάνετε στο Twitter, Google+, Pinterest ή έάν έχετε blog, να το αναφέρετε στο blog σας με λινκ σε αυτή την ανάρτηση, ανεξάρτητα με τη θεματολογία του  blog σας.  Κάθε αναφορά πρέπει να μπει σε καινούργιο σχόλιο με το αντίστοιχο link για να μετρήσει σαν συμμετοχή.
  3. Όσοι food bloggers θέλουν να κάνουν ανάρτηση στο blog σας, θα έχετε ένα βιβλίο εσείς και ένα για το giveaway σας. Η κλήρωση θα γίνει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, 2014.
  4. Οι food bloggers που έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του βιβλίου, εξαιρούνται της κλήρωσης.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί μετά την κλήρωση εδώ στο blog.

Σημείωση:  Εάν κάποιος το έχει ήδη αγοράσει ή κερδίσει το βιβλίο, μπορούμε να το στείλουμε σε κάποιον που θα μας υποδείξει.

Ελιές Πράσινες Χαρακτές εικόνα

Πράσινες Ελιές Χαρακτές

Yield: 2 κιλά
Prep Time: 30 minutes
Additional Time: 15 days
Total Time: 15 days 30 minutes

Οι Πράσινες Ελιές Χαρακτές γίνονται πολύ εύκολα και θα έχετε ανά πάσα στιγμή ένα εύκολο και υγιεινό σνακ ή ορεκτικό ή για να συνοδεύσουν πολλά γεύματα σας.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κιλά ελιές πράσινες μεγάλες

Για την άρμη:

  • 1 κούπα αλάτι χοντρό
  • 8 κούπες νερό
  • 1 κούπα ξύδι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 1 νεράντζι κομμένο σε φέτες
  • 6 – 7 μικρά κλαράκια δεντρολίβανο
  • Ελαιόλαδο να τις καλύψει

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τις ελιές και τις χαράζουμε σε 1 - 2 σημεία.
  2. Τις βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη με νερό να τις σκεπάζει, και επειδή επιπλέουν, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να βυθίζονται, ώστε να ξεπικρίσουν.
  3. Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα, για 10 ημέρες.  Στις 10 ημέρες τις δοκιμάζουμε, να δούμε εάν ξεπίκρισαν.  Εάν μας φανεί πως είναι ακόμη πικρές, συνεχίζουμε την διαδικασία για λίγες μέρες ακόμη, μέχρι να μας ικανοποιήσει η γεύση.
  4. Όταν είναι έτοιμες, στραγγίζουμε το νερό και σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.  Προσθέτουμε κι άλλο νερό.  (Για να καταλάβουμε εάν η άρμη μας είναι έτοιμη, βάζουμε ένα καθαρό αυγό μέσα στο διάλυμα.  Εάν το
    αυγό επιπλέει η άρμη είναι έτοιμη).
  5. Ρίχνουμε το ξύδι στο νερό και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε τις ελιές σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, προσθέτοντας ενδιάμεσα φέτες λεμονιού και νεραντζιού και κλωναράκια δεντρολίβανου.
  7. Ρίχνουμε την άρμη με το ξύδι μέχρι να γεμίσουν τα βάζα, αφήνοντας λίγο κενό για να ρίξουμε το ελαιόλαδο μέχρι να τις σκεπάσει.
  8. Τις αφήνουμε μερικές μέρες να μαριναριστούν και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
  9. Τις αποθηκεύουμε στο ντουλάπι.
Nutrition Information
Yield 2 kilos Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 1240Total Fat 114gSaturated Fat 15gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 94gCholesterol 0mgSodium 63985mgCarbohydrates 65gFiber 33gSugar 1gProtein 9g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

‘Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Πώς φτιάχνουμε μαύρες χαρακτές ελιές Καλαμών σε Οξάλμη

Ελιές Πράσινες Τσακιστές

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Κολάζ Ελιές Πράσινες Χαρακτές εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ευτυχία

Friday 28th of November 2014

Είδα την ανάρτησή σας στη σελίδα του Άλλου Ανθρώπου και ήδη έχω αγοράσει το βιβλίο. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Γεωργία

Friday 28th of November 2014

Ήδη έβαλα τις ελιές να ξεπικρίσουν και ανυπομονώ να τις φτιάξω. Συγχαρητήρια, Κα. Ύβη, ότι έχω φτιάξει από το blog σας έγιναν πολύ πετυχημένα.

Gianna

Tuesday 25th of November 2014

Fainontai poly lachtaristes oi elies sas. Makari na mporoysa na tis dokimaso!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe