Skip to Content

Κρεπλάν Λεμονιού

Sharing is caring!

Creplan unmoulded

Το κρεπλάν είναι ένα γλυκό που έφτιαξα συνδυάζοντας τις κρέπες και το φλαν.  Οι κρέπες ξέρουμε ότι είναι μια Γαλλική συνταγή και το Φλαν μια Νότιο Αμερικάνικη Κρέμα.   Συνδύασα όλα τα υλικά ενός φλαν στο οποίο πρόσθεσα αλεύρι και έφτιαξα ένα αραιό χυλό σαν αυτό των κρέπων, με τις δικές μου πινελιές.  Ψήνεται στο φούρνο σαν κέικ με κρούστα γύρω-γύρω και αρωματική κρέμα στο κέντρο.

Το χυλό αυτό τον έβαλα στη φόρμα που μου έστειλε η Silikomart σε σχήμα καθεδρικού ναού και το έψησα στο φούρνο.

Bread pudding with caramel

Τις φόρμες σιλικόνης της παρέλαβα μέσα στον Ιούνιο και έτυχε μερικές μέρες αργότερα να φτιάξω ψωμί από συνταγή που είχα δει πάνω στο πακέτο.  Το ψωμί βγήκε χάλια γιατί είχε πάρα πολύ ελαιόλαδο η δόση και αντί να θυμίζει ψωμί, θύμιζε κέικ.  Έτσι φάγαμε λίγο εκείνη την ημέρα και μέρος από το υπόλοιπο το χρησιμοποίησα για να φτιάξω μια πουτίγκα ψωμιού.   Το ψωμί μπορεί να απέτυχε αλλά η πουτίγκα έγινε υπέροχη.   Μπορείτε να βρείτε αυτή την καινούργια συνταγή σε μια παλαιότερη ανάρτηση που έχω με πουτίγκες ψωμιού.

lemon essence

 

Μου αρέσει πάρα πολύ η γεύση του λεμονιού και πρόσφατα βρήκα εκχύλισμα σε γεύση λεμονιού στο σούπερμαρκετ που ψωνίζω και φυσικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ.  Επιπρόσθετα έβαλα και χυμό και ξύσμα λεμονιού.  Μπορείτε βέβαια να το κάνετε σε όποια γεύση θέλετε και εάν σας αρέσει η σοκολάτα, μπορείτε να το κάνετε σοκαλατένιο,  αντικαθιστώντας 50 γρ. αλεύρι με κακάο καλή ποιότητας.

 

creplan

Το γλυκό έγινε απίθανο.   Έγινε κάτι μεταξύ ενός λεμονάτου κέικ και μιάς κρέμας που θυμίζει γαλακτοπούρεκο με κρούστα γύρω-γύρω, πάρα πολύ νόστιμο, ανάλαφρο και αρωματικό.

collage Creplan

Κρεπλάν Λεμονιού 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 50 – 60 λεπτά

Μερίδες: 10

Υλικά:

  • 4 αυγά μεγάλα, χωρισμένα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (400 γρ.)
  • 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού
  • 115 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 500 ml νερό
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα πάνω από το κέικ

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C  στον αέρα  (ή στους 180οC  σε συμβατικό φούρνο).  Βουτυρώνουμε  τη φόρμα της Silikomart διαστάσεων 30 x 20 εκ.  (εάν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 x 20 εκ.) .
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δυο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στα ασπράδια και με ένα μίξερ χειρός τα κτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα.  (Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν αναποδογυρίσουμε το μπολ και δεν πέφτει κάτω).
  5. Στο άλλο  μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, το βούτυρο, το εκχύλισμα λεμονιού και το συμπυκνωμένο γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε λίγο-λίγο μέχρι να  ενσωματωθεί και αυτό.
  7. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί και αυτή.
  8. Αδειάζουμε το χυλό στη φόρμα ή στο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα από πάνω.  (Εάν το χρώμα το πάρει νωρίτερα, το σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο).
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  10. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω.

Creplan with icing sugar

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Κρέπες

Γαλακτομπούρεκο

Το Λεμονάτο Γαλακτομπούρεκο της Ήβης

Πουτίγκα με Τσουρέκι και Πουτίγκα Ψωμιού με Λωτούς

Γαλακτομπούρεκο σε φωλιές κανταϊφιού

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright