Skip to Content

Ψωμοτύρι: Η πιο Εύκολη Τυρόπιτα με Ψωμί

Sharing is caring!

Psomotyri

Η κρίση θέλει καλοπέραση και έξυπνες ιδέες για να αξιοποιούμε τα πάντα που μας περισσεύουν.

Το ψωμοτύρι ήταν παλιά μια από τις βασικές διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.   Το έπαιρναν μαζί τους στα χωράφια μαζί με μερικές ελιές και καμιά ντομάτα, να κόψουν την πείνα τους, μέχρι να γυρίσουν στο σπίτι το βράδυ ή όταν γυρνούσαν τα μικρά παιδιά από το σχολείο και πεινούσαν, τους έδιναν ένα ξεροκόμματο με λίγο τυρί ή οτιδήποτε άλλο υπήρχε, μέχρι να έρθει η ώρα να φάνε.  Οι γυναίκες τότε ζυμώνανε μια φορά τη βδομάδα και έτσι πάντα υπήρχε ψωμί και σίγουρα λίγες ελιές ή φέτα ή άλλο τυρί, ανάλογα την περιοχή.

Μπορεί σε εμάς σήμερα η φέτα να φαίνεται ακριβή  γιατί  κυμαίνεται από 10 – 15 Ευρώ το κιλό αλλά τότε την έβρισκες  σε όλα τα αγροτικά σπίτια,  γιατί δεν είχαν ψυγεία και το γάλα που περίσσευε το αξιοποιούσαν και έφτιαχναν το γιαούρτι τους, το τυρί τους, τον τραχανά τους,  χυλοπίτεςγαλατόπιτες, γαλακτομπούρεκο κλπ.

Psomotyri bread and feta pie

Όταν βρήκα φέτα βαρελήσια Τριπόλεως με 6 Ευρώ το κιλό, αγόρασα αρκετή.  Κράτησα όση χρειαζόμαστε για να φάμε όλη τη βδομάδα, και όση περίσσεψε τη χώρισα σε μικρότερα κομμάτια και την έβαλα σε σακουλάκια στην κατάψυξη.   Δεν θα το συνιστούσα να την ξεπαγώσετε και να την φάτε σαν τυρί γιατί τρίβεται εύκολα, αλλά στην κατάψυξη διατηρείται αρκετό καιρό και είναι πολύ καλή για να τη χρησιμοποιούμε μέσα σε συντταγές.

Αυτή η Τυρόπιτα  που έφτιαξα είναι διαφορετική γιατί  χρησιμοποίησα ψωμί που περίσσεψε, αντί για φύλλο ή αλεύρι για να δέσει τα υλικά.  Το ψωμί το είχα ήδη στην κατάψυξη τριμμένο και έτσι εκτός του ότι έγινε πανεύκολα, ήταν οικονομική, αλλά το κυριώτερο ήταν  και πεντανόστιμη.   Σας εγγυώμαι ότι όσοι την δοκιμάσουν, ούτε που θα καταλάβουν ότι το κύριο υλικό της είναι το ψωμί.

Collage psomotyri

Σημείωση:

– Χρησιμοποίησα γάλα εβαπορέ γιατί περίσσεψε από άλλη συνταγή που έφτιαξα, αλλά αντί για εβαπορέ και νερό μπορείτε να βάλετε 200  ml (περίπου 1 ποτήρι) γάλα φρέσκο, πλήρες ή ελαφρύ.

– Η αναλογία φέτας – ανθότυρου μπορεί να αλλάξει ή να συδυάσετε τη φέτα με άλλα τυριά όπως γραβιέρα ή χαλλούμι.  Το ανθότυρο όμως κάνει την τυρόπιτα λιγότερο αλμυρή.

– Αντί για φρέσκο δυόσμο, μπορείτε να βάλετε αρκετό αποξηραμένο δυόσμο, τριμμένο.

– Μέσα δεν έβαλα άλλη λιπαρή ουσία γιατί η φέτα είναι λιπαρή.  Όμως άλειψα τη φόρμα γενναιόδωρα με βούτυρο για να κάνει την κρούστα τραγανή απ’ έξω.

– Σερβίρεται σαν σνακ ή συνοδεύει άλλο φαγητό.

Psomotyri and black eyed peas patties

Πώς φτιάχνουμε τρίμματα Πάνκο:

Ίσως να το έχετε δει σε ξένες συνταγές και μην ξέρετε τί ακριβώς είναι το Πάνκο.   Να σκεφτείτε ότι οι ξένοι το πουλάνε στα σούπερμαρκετ και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιάτικες συνταγές για το πανάρισμα.   Εγώ το έμαθα στο εστιατόριο που δούλευα όταν είδα τα πακέτα με τα κατεψυγμένα τρίμματα ψωμιού και μόνο τότε κατάλαβα τι διαφορά.   Η διαφορά με την τριμμένη φρυγανιά είναι ότι εδώ χρησιμοποιούν μόνο άσπρο ψωμί (όχι ολικής ή άλλο), χωρίς την κόρα.  Τα τρίμματα δεν φρυγανίζονται κανονικά αλλά μπαίνουν στον φούρνο μόνο για 6 – 7 λεπτά και μετά στην κατάψυξη.

Εμείς που είμαστε δύο άτομα, σχεδόν πάντα περισσεύει ψωμί.  Το ψωμί που περισσεύει το αξιοποιώ είτε φτιάχνοντας φρυγανισμένο ψωμί για μεζεδάκι, ή φρυγανιές για το πρωινό ή για το κολατσιό ή το τρίβω στο μούλτι και το βάζω στην κατάψυξη.  Εγώ δεν το βάζω στο φούρνο αλλά κατευθείαν στην κατάψυξη χωρίς να το φρυγανίσω.  Τα χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές όπως κεφτέδες, μπιφτέκια (είτε με κιμά ή λαχανικά), για να πανάρω κρέας όπως σνίτσελ, ακόμη και  γλυκά φτιάχνω, όπως η πουτίγκα ψωμιού.

Collage bread crumbs

Ψωμοτύρι: Η πιο Εύκολη Τυρόπιτα με Ψωμί

Χρόνος προετοιμασίας:  20 -25 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:  1 ώρα

Μερίδες:  10 – 12

Υλικά:

  • 2 1/2 κούπες ψίχα ψωμιού, κατά προτίμηση χωριάτικου
  • 4 αυγά
  • 100 ml γάλα γάλα εβαπορέ
  • 100 ml  νερό
  • 230 γραμμάρια ανθότυρο
  • 270 γραμμάρια φέτα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κούπας φρέσκο δύοσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί

 

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το τρίβουμε στο μούλτι να γίνουν ψίχουλα.
  2. Κτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ρίχνουμε το ψωμί να μουλιάσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το πιπέρι και τον δυόσμο.
  3. Λιώνουμε τα τυρί με το πιρούνι και τα προσθέτουμε το στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  4. Βουτυρώνουμε μία φόρμα ψωμιού (30 Χ 12 εκ.) καλά με βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 – 170ο στον αέρα ή 180ο για περίπου 55 – 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Cheese and bread Cake

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Πατσαβουρόπιτα (Η εύκολη Τυρόπιτα)

Τυρόπιτα

Ψωμάκια Γεμιστά με Ελιές και Φέτα

Ψωμάκια Γεμιστά με Γραβιέρα και Χαλλούμι

Τυροπιτάκια

Τυρόπιτα με Μάραθο

Τυρόπιτα με φύλλο Κουρού

Μπατζίνα, η ξεβράκωτη

Τηγανόψωμο

Πώς να Φτιάξουμε Χαλλούμια και Αναρή (Ανθότυρο)

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright