Skip to Content

Μπέργκερ Ρεβιθιών με Κολοκύθι και Πλιγούρι

Μπέργκερ Ρεβιθιών με Κολοκύθι και Πλιγούρι

Sharing is caring!

Αυτά τα μπέργκερ ρεβιθιών ή μπιφτέκια ρεβιθιών είναι νηστίσιμα και γίνονται με ρεβίθια που περίσσεψαν και με λίγα μπαχαρικά και πλιγούρι γίνεται ένα διαφορετικό φαγητό.  

Είναι πολύ νόστιμα και χορταστικά!

courgettes zucchini

Το φαγητό αυτό το είχα φτιάξει πολύ πριν φύγουμε για Αθήνα.  Είχαν περισσέψει Ρεβίθια Γιαχνί, υπήρχαν και μερικά κολοκύθια στον κήπο, έτσι τα συνδύασα και έφτιαξα αυτά τα υπέροχα μπιφτέκια.

νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβιθιών με σως σκόρδου κατ τσάτνεϋ εικόνα

Μετά από 15 ημέρες στην Αθήνα, ξαναγυρίσαμε πίσω στο χωριό για κάτι δουλειές που είχαμε, αλλά δεν θα κάτσουμε για πολύ.  

Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι καλός όσες μέρες κάτσουμε και το Σάββατο  που ήρθαμε, παρόλο που η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 20C, δεν χάσαμε ευκαιρία και πήγαμε για μπάνιο στο Τολό.  

Το νερό ήταν μεν δροσερό αλλά αρκετά ευχάριστο.  Μπροώ να πω ότι κατακαλόκαιρο, έχει τύχει να είναι αρκετά πιο κρύο το νερό.

Me at Tolo beach 7th November 2015

Τίποτε δεν πάει χαμένο στο σπίτι μου και έτσι αντί να τρώμε συνέχεια το ίδιο φαγητό, με την προσθήκη λίγων ακόμη υλικών έφτιαξα κάτι εντελώς διαφορετικό.  

Το κολοκύθι τα κάνει πολύ αφράτα και το πλιγούρι, αντί για αλεύρι ή ψωμί, δίνει τη δική του υπέροχη γεύση και τραβάει τα υγρά.

Σε λίγες ημέρες πλησιάζει η Σαρακοστή και τα μπέργκερ αυτά είναι νηστίσιμα.  Εκτός νηστείας, μπορείτε να τρίψετε και λίγη φέτα μέσα.

νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβιθιών με κολοκύθι και πλιγούρι εικόνα

Εάν λοιπόν σας περισσέψουν ρεβίθια, μην διστάσετε να φτιάξετε τα μπέργκερ ρεβιθιών γιατί επιπρόσθετα μέσα έχουν και το κρυμμένο κολοκύθι, που τα παιδιά θα φάνε και λαχανικό και ούτε που θα το καταλάβουν.

Τα παιδιά θα τα λατρέψουν, ειδικά εάν τους τα βάλετε μέσα σε φραντζολάκι, και θα τους έχετε φτιάξει ένα υγιεινό γεύμα, όλο νοστιμιά.

νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβιθιών σε φρατζολάκι εικόνα

Εάν προσέχετε τις θερμίδες και δεν θέλετε να τα τηγανίσετε, μπορείτε επίσης να τα ψήσετε στο φούρνο.  

Βάζουμε  λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 140o C για περίπου 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.  Δεν χρειάζονται γύρισμα.

μπιφτέκια ρεβιθιών σε πήλινα δοχεία εικόνα

Ένας άλλος τρόπος που τα φτιάχνω τα μπέργκερ ρεβιθιών, είναι σε μικρά πυρίμαχα σκεύη.  

Τα αλείβω με ελαιόλαδο, βάζω το μείγμα και τα ψήνω όπως πιο πάνω.  Ξεφορμάρωνται πολύ εύκολα.  Με μια σαλάτα είναι ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα.

Κολάζ νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβιθιών εικόνα
Vima Gourmet Awards

Όπως ήδη ξέρετε όσοι παρακολουθείτε το μπλογκ μου, το Αγγλικό μπλογκ μου Kopiaste είναι υποψήφιο για βραβείο στα πρώτα Food Blog Awards, που διοργανώνει το BHMAgourmet, στην κατηγορία “Best Greek Cooking in English” (Καλύτερη Ελληνική Κουζίνα στα Αγγλικά).

Εκτός από τη ψηφοφορία του κοινού, υπάρχει και επιτροπή που θα μας αξιολογήσει σε κάποιες δοκιμασίες. Μία από αυτές είναι να επιλέξουμε ταπεινά υλικά και να φτιάξουμε πιάτα θρεπτικά με πλούσια γεύση και η άλλη δοκιμασία είναι να εμπνευστούμε και να φτιάξουμε καινούργια πιάτα από φαγητά που μας περίσσεψαν. Στην κατηγορία αυτή, εμπίπτει η σημερινή μου συνταγή.  Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα ακολουθήσουν πολλές νέες ιδέες και συνταγές για φαγητά που μας περισσεύουν. Έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που το κάνω εδώ και χρόνια. Τίποτε δεν πάει χαμένο στην κουζίνα μου. Ελπίζω, όσοι δεν έχετε ψηφήσει, να με ψηφίσετε, γιατί η ψηφοφορία του κοινού συνεχίζεται μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, 2015.

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβιθιών σε φρατζολάκι εικόνα

Νηστίσιμα Μπέργκερ Ρεβιθιών με Κολοκύθι και Πλιγούρι

Yield: 9
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 1 hour 15 minutes
Total Time: 1 hour 30 minutes

Αυτά τα μπέργκερ ρεβιιών ή μπιφτέκια ρεβιθιών γίνονται με ρεβίθια που περίσσεψαν και με λίγα μπαχαρικά και πλιγούρι γίνεται ένα διαφορετικό φαγητό.  Είναι πολύ νόστιμα και χορταστικά!

Ingredients

Υλικα:

  • 2 κούπες μαγειρεμένα ρεβίθια, που έχουν περισσέψει από ρεβίθια γιαχνί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 225 γραμμάρια κολοκύθι (3/4 κούπας όταν το στύψουμε) ή 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο (αν χρειαστεί)
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ¾ κούπας πλιγούρι ψιλό
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών
  • 1 κουταλιά ξερό δυόσμο
  • 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Περισσότερο αλεύρι για να τα αλευρώσουμε (περίπου ¾ κούπας)
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα (περίπου 1 κούπα)

Instructions

  1. Τρίβουμε το κολοκυθάκι. Το βάζουμε σε σουρωτήρι και πασπαλίζουμε λίγο από το αλάτι. Το αφήνουμε για μισή ώρα και το στύβουμε να βγάλουμε όλα τα υγρά.
  2. Βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο μούλτι και το πολτοποιούμε. Εάν δεν λιώσει χρησιμοποιούμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να το βοηθήσουμε να λιωσει.
  3. Αδειάζουμε το κρεμμύδι σ’ ένα μπωλ καθώς και το στυμμένο κολοκύθι.
  4. Βάζουμε το ρεβίθια στο μούλτι και τα λιωνουμε. Πρέπει να έχουν λίγη σαλτσούλα για να λιώσουν, αλλά εάν είναι στεγνά βάλτε μερικές κουταλιές νερό να τα υποβοηθήσουν να λιώσουν.
  5. Τα αδειάζουμε κι αυτά στο μπωλ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μείγμα μπαχαρικών, δυόσμο τριμμένο, μαϊντανό και το πλιγούρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να τραβήξει όλα τα υγρα.
  7. Ρίχνουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε.
  8. Τα πλάθουμε σε μπιφτέκια και τα αλευρώνουμε.
  9. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.
  10. Ταυτόχρονα κόβουμε το φραντζολάκι στη μέση. Βάζουμε το κάτω μέρος στην τοστιέρα μερικά λεπτά να ζεσταθεί (προαιρετικό) και τοποθετούμε μαρούλι, μετά το μπέργκερ από πάνω και το σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας συνοδευτικά, όπως φέτες ντομάτας, κρεμμύδι ή αβοκάντο. Εγώ τα συνόδευσα με σπιτικό Τσάτνεϋ Ντομάτας ή εάν δεν νηστεύουμε με Σως Σκόρδου με Βασιλικό .
Nutrition Information
Yield 9 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 204Total Fat 7gSaturated Fat 1gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 5gCholesterol 0mgSodium 850mgCarbohydrates 30gFiber 5gSugar 4gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Νηστίσιμα Μπιφτέκια ρεβιθιών εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe