Skip to Content

Μαρμελάδα Μούσμουλο με Αρμπαρόριζα

Μαρμελάδα Μούσμουλο με Αρμπαρόριζα

Sharing is caring!

Η Μαρμελάδα Μούσμουλο γίνεται πανεύκολα, έχει μια γλυκόξινη γεύση, ελαφρώς αρωματική από την αρμπαρόριζα, με υπέροχη γεύση!

Τα Μούσμουλα (στα Κυπριακά Μέσπιλα), αρχίζουν να ωριμάζουν προς το τέλος της άνοιξης μέχρι τον Ιούνιο.  

Τα μούσμουλα περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολλή πηκτίνη, η οποία βοηθάει στην αφαίρεση των τοξινών από το σώμα μας.

Όταν ωριμάζουν γίνονται  αρκετά γλυκά και λόγω της πηκτίνης είναι το τέλειο φρούτο για να φτιάξετε μαρμελάδα.

φρέσκα μούσμουλα εικόνα

Τα μούσμουλα δεν αντέχουν πολύ καιρό από την ώρα που θα τα κόψουμε γιαυτό εάν μείνουν έστω και μία μέρα αφού τα κόψουμε, θα αρχίσουν να μαυρίζουν, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη γεύση της μαρμελάδας.

Μόλις τα κάνουμε μαρμελάδα θα δείτε ότι το χρώμα τους θα μεταμορφωθεί από βαθύ κίτρινο σε σκούρο κεχριμπαρί και η γεύση τους θα έχει νότες βερίκοκου και μάνγκο, αλλά λίγο πιο εξωτική.

Εάν θέλετε, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε πριν φτιάξετε τη μαρμελάδα αλλά για μένα είναι χάσιμο χρόνου.  Εάν σας αρέσει η μαρμελάδα να έχει λίγα κομμάτια φρούτο μέσα δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε.  

Εάν όμως δεν σας αρέσει μπορείτε να τα λιώσετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι για να γίνει όσο βελούδινη θέλετε.  Εγώ έλιωσα μόνο τα μισά για να έχει και ολόκληρα κομμάτια μέσα.

Λουλούδια αρμπαρόριζας εικόνα

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει η μαρμελάδα μούσμουλο;

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που έφτιαχνα αυτή τη μαρμελάδα δεν ήξερα πόσο χρόνο θα έπαιρνε για να πήξει η μαρμελάδα,  έτσι θα δείτε ότι την έκανα σταδιακά, μέχρι να πήξει.  

Αυτό ήταν αναγκαίο γιατί η μαρμελάδα πήζει αφού κρυώσει.  

Τώρα όμως που ξέρω περίπου τον χρόνο, μπορείτε να παραλείψετε το δεύτερο στάδιο και να την βράσετε μόνο για 40 λεπτά.  

Αφήστε την να κρυώσει και εάν ακόμη δεν έχει πήξει συνεχίστε το τελευταίο στάδιο, βράζοντας την για άλλα δέκα λεπτά.  

Εάν την φτιάξετε στο γκάζι ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο γιατί την έφτιαξα σε κεραμική εστία και την άφηνα πάνω μέχρι να κρυώσει.  

Οι κεραμικές εστίες συνεχίσουν να παράγουν θερμότητα για τουλάχιστον άλλα δέκα λεπτά.  Όσο περισσότερο την βράσετε το χρώμα θα γίνει πιο σκούρο και θα πήξει πάρα πολύ.  

Εάν έχετε θερμόμετρο μόλις φτάσει στους 105C  βαθμούς βγάλετε την από το μάτι.

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού εικόνα

Χρήσιμες Συμβουλές:

◊  Εάν δεν έχετε αρμπαρόριζα μπορείτε να την παραλείψετε ή να την αντικαταστήσετε με ξύλο κανέλας ή λίγη βανίλια και εάν σας αρέσει να είναι λίγο πιο εξωτική βάλτε 1 κουταλάκι τριμμένη  φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ).

◊  Ο χυμός λεμονιού μπαίνει σε όλες τις μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού για να μη κρυσταλλοποιηθεί η ζάχαρη (να ζαχαρώσει, όπως λέμε).  

Μία κουταλιά είναι αρκετή αλλά εάν σας αρέσει η ξινούτσικη γεύση, μπορείτε να βάλετε μέχρι 4 κουταλιές. Βοηθάει επίσης στο δέσιμο της μαρμελάδας.

◊  Η σωστή αναλογία της ζάχαρης λειτουργεί σαν συντηρητικό, γιαυτό δεν χρειάζεται ψυγείο όταν ανοιχτεί το βαζάκι.  Η ζάχαρη είναι το συντηρητικό των γλυκών όπως είναι το αλάτι για τα παστά.  

Και τα δύο εμποδίζουν τους διάφορους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν.  Εάν όμως δεν σας πετύχει την πρώτη φορά και δείτε λίγη μούχλα από πάνω όταν ανοίξετε το βάζο, δεν χρειάζεται να τα πετάξετε.  Δείτε Πώς θα τη διορθώσετε.

◊  Εάν δείτε αφρό να δημιουργείται πάνω από τη μαρμελάδα, κατά το βράσιμο, μη ανησυχήσετε.  Δεν χρειάζεται ξάφρισμα γιατί απλώς δημιουργείται από τη ζάχαρη που βράζει.  Με το ανακάτεμα θα διαλυθεί εντελώς.

◊  Επίσης πριν βάλουμε τη μαρμελάδα ή γλυκό στα βάζα, πρέπει οπωσδήποτε να τα πλύνουμε καλά με σαπουνάδα και να τα αποστειρώσουμε για να μην αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, μύκητες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βλάψει.

◊  Την  ξύλινη κουτάλα την χρησιμοποιώ μόνο για να φτιάχνω γλυκά ή μαρμελάδες.  Εάν την χρησιμοποιούμε σε άλλα φαγητά μπορεί να δώσει τη μυρουδιά σκόρδου ή κρεμμυδιού στο γλυκό ή τη μαρμελάδα μας.  Επίσης την κουτάλα όταν την αφήνουμε μέσα ή από πάνω από την κατσαρόλα την ώρα που βράζει, την εμποδίζει να ξεχειλίσει κατά το βράσιμο.  Προσοχή όμως να έχει αρκετά υγρά μέσα γιατί αλλιώς η μαρμελάδα μπορεί να κολλήσει.

◊  Εάν έχετε την απορία γιατί βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή στα βάζα και μετά την αναποδογυρίζουμε, ο λόγος είναι ότι τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.  Ίσως δείτε ότι κάποιοι διαφωνούν με αυτή τη μέθοδο, αλλά η μητέρα μου έτσι την έφτιαχνε και οι παλιοί ήξεραν τι έκαναν.  Την χρησιμοποιώ χρόνια αυτή τη μέθοδο και οι μαρμελάδες δεν παθαίνουν τίποτε.

Αναποδογυρισμένα βάζα με ζεστή μαρμελάδα εικόνα

◊  Τέλος, κάτι άλλο που έμαθα από τη μητέρα μου είναι ποτέ να μην δοκιμάζουμε το γλυκό με το ίδιο κουταλάκι ή πιρουνάκι που ξαναφάγαμε  ή αργότερα όταν είναι τελειωμένο, από το βάζο, έστω και εάν τρώμε μόνο εμείς.    

Μπορεί η μητέρα μου να μην ήξερε το λόγο αλλά τα υπολείμματα σάλιου, εκτός του ότι είναι αηδιαστικό, μπορούν να χαλάσουν τα γλυκά από κάποιο ένζυμο που περιέχεται στο σάλιο.

 Μουσμουλιά με φρούτα εικόνα

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι μουσμουλιές φυτρώνουν παντού.  Ακόμη και να μην βρείτε κάπου στη γειτονιά σας θα τα βρείτε στις λαϊκές αγορές ή στις υπεραγορές.

Όταν ζούσαμε στην Κύπρο, είχαμε μια μουσμουλιά στο σπίτι μας και μας άρεσε πολύ να τα τρώμε κατευθείαν από το δένδρο.  

Έχω τόσο ωραίες μνήμες με τις φίλες μου να καθόμαστε κάτω από την πυκνή σκιά της και να λέμε αστεία ή να παίζουμε τάβλι.

Μικρή μουσμουλιά στον κήπο μας εικόνα

Ακόμη και στην Αθήνα, στην πολυκατοικία μας υπάρχει μουσμουλιά στον ακάλυπτο.

Όταν μετακομίσαμε εδώ στην Ασίνη, αρχίσαμε να φυτεύουμε τα αγαπημένα μας δένδρα.  Εκτός από τις μανταρινιές και νεραντζιές που υπήρχαν, μπολιάσαμε μερικές αλλά ακόμη δεν ξέρουμε εάν έπιασαν.  

Φυτέψαμε μια κληματαριά, με σταφύλι βέρικο, που έφερα από την Κύπρο, δύο συκιές (η μία με ποικιλία βάρτικα από την Κύπρο), δυο ροδιές, μια μηλιά, μια κορομηλιά, μια  αχλαδιά, μια αβοκαντιά και μια μουσμουλιά.

κολάζ Μαρμελάδα Μούσμουλο εικόνα

Φέτος ελπίζουμε να δοκιμάσουμε κάποια φρούτα από τον κήπο μας.  Η μηλιά και η κορομηλιά έκαναν μερικά φρούτα και ανυπομονούμε να ωριμάσουν και να δούμε και τα άλλα να παράγουν καρπούς.

Τα δένδρα στον κήπο μας εικόνα

Πριν μερικές μέρες έφτιαξα Λουκουμάδες και κράτησα μερικούς χωρίς να τους μελώσω.  Μια εντελώς διαφορετική πρόταση με τη μαρμελάδα που έφτιαξα και γραβιέρα.

λουκουμάδες με Μαρμελάδα Μούσμουλο εικόνα

Είναι τέλειοι για πρωινό, σνακ ή γλυκό!

Πρωινό με Μαρμελάδα Μούσμουλο εικόνα

Ενημέρωση: Μάιος, 2021

Φέτος ξαναέφτιαξα τη μαρμελάδα μούσμουλο. Η μόνη διαφορά αυτή τη φορά ήταν ότι αφαίρεσα τη φλούδα από τα μούσμουλα και πρόσθεσα και 4 μήλα (2 στάρκιν και 2 Τριπόλεως), τα οποία έτριψα στον τρίφτη, στις χονδρές τρύπες. Επίσης αύξησα την ποσότητα της ζάχαρης κατά 1 κούπα.

Νέα Μαρμελάδα Μούσμουλο με μήλα εικόνα
Μαρμελάδα μούσμουλο φωτογραφία

Μαρμελάδα Μούσμουλο με Αρμπαρόριζα

Yield: 4 βαζάκια των 500 γρ. (2 κιλά)
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 1 hour
Total Time: 2 hours

Η Μαρμελάδα Μούσμουλο γίνεται πανεύκολα, έχει μια γλυκόξινη γεύση, ελαφρώς αρωματική από την αρμπαρόριζα, με υπέροχη γεύση!

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κιλά μούσμουλα (μετά το καθάρισμα 1380 γραμμάρια)
  • 1 κιλο ζάχαρη
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού

Instructions

!Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα μούσμουλα και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αδειάζουμε τη ζάχαρη από πάνω.
  2. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους, περίπου 4 - 5 ώρες.
  3. Κατά διαστήματα τα πιέζουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα για να τα βοηθήσουμε να βγάλουν υγρά.
  4. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
  5. Τα βάζουμε στη φωτιά και αφού αρχίσουν να κοχλάζουν τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  6. Τα αφήνουμε πάνω στο μάτι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  7. Βάζουμε τα μισά φρούτα με λίγο σιρόπι στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.
  8. Τα ξαναβάζουμε να σιγοβράσουν για άλλα 20 λεπτά.
  9. Τα ξαναφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  10. Σ' αυτό το στάδιο πρέπει η μαρμελάδα να έχει πήξει. Εάν όχι επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο στάδιο και τη σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  11. Αφού δούμε ότι έχει πήξει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  13. Καθαρίζουμε το χείλος του βάζου και βιδώνουμε τα καπάκια. Όπως είναι ζεστά τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
  14. Τα αποθηκεύουμε στα ντουλάπια.
  15. Δεν χρειάζεται ψυγείο. ​
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 1132Total Fat 1gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 10mgCarbohydrates 293gFiber 6gSugar 250gProtein 2g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Σπιτική Μαρμελάδα μούσμουλο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe