Skip to Content

Χαλλούμι

Sharing is caring!

Το χαλλούμι είναι το παραδοσιακό και πιο γνωστό τυρί της Κύπρου, με την εξαιρετική του γεύση.  Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και συγκαταλέγεται στα σκληρά τυριά και δεν λιώνει κατά το ψήσιμο και έτσι γίνεται στα κάρβουνα ή ψητό.

Το τυρί είναι λευκό και και όχι συμπαγές σαν όλα τα άλλα τυριά αλλά σαν να είναι πολλά στρώματα μαζί.   Κατά τη διαδικασία της παρασκευής του, το σχηματίζουν σε στρογγυλή πλάκα, το αλατίζουν και βάζουν φρέσκο δυόσμο μέσα και μετά το διπλώνουν στη μέση.  Έτσι αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση με άρωμα δυόσμου.  Ο δυόσμος εκτός από το άρωμά του δρούσε και σαν ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό για τη διατήρηση του χαλλουμιού.

Το χαλλούμι τρώγεται φρέσκο και συντηρείται σην άλμη.  Για την ωρίμανσή του χρειάζεται γύρω στις σαράντα ημέρες και όταν σκληρήνει γίνεται αρκετά πιο αλμυρό αλλά υπέροχο για τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά και για μικρές φλαούνες και ραβιόλες.

Το χαλλούμι ίσως να είναι και το μοναδικό τυρί παγκοσμίως που τρώγεται όχι μόνο ωμό σαν επιτραπέζιο τυρί αλλά τρώγεται τηγανιτό, στα κάρβουνα, στη σχάρα, βραστό στις σούπες, μέσα σε σαλάτες αλλά και με μέλι και φρούτα.  Ταιριάζει πάρα πολύ με καρπούζι και πεπόνι.

Δείτε επίσης:

Πώς θα φτιάξουμε χαλλούμι και αναρή

Σαγανάκι

Φλαούνες ή φλαουνίτσες

Χαλλούμι με μαριναρισμένα φρούτα και μέλι

Κυπριακή Τυρόπιτα

Ραβιόλες

Τυρόπιτα με Μάραθο και Σαλάτα Καρπούζι με χαλλούμι

Σαγανάκι

Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής χαλλουμιού

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Image overlay ads review

Sunday 28th of November 2010

Hello guys! :) I'm wondering if a person could aid me out! Actually I would like to view this web page at my own latest iPad, however it doesn't present up appropriately, So I used to be questioning if an individual can suggest me any optimum resolution? I don't know but must I strive and uncover out an replace for my software system or anything at all else? I am aware this really is some thing kinda off the subject, but please replace me and thanks much ahead of time for the enable! Sophie :)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright