Skip to Content

Αρνί με Μελιτζάνες στη Γάστρα

Αρνί με Μελιτζάνες στη Γάστρα

Sharing is caring!

Το Αρνί με Μελιτζάνες στη Γάστρα είναι ένα νόστιμο κοκκινιστό με μια υπέροχη σάλτσα το οποίο είναι ένα τέλειο Κυριακάτικο πιάτο.  Το κρέας γίνεται τόσο τρυφερό που λιώνει και φεύγει από το κόκαλο και η σάλτσα είναι για “βούτες” με χωριάτικο ψωμί ή σερβιρισμένο πάνω σε πίτες.

Ταιριάζει πολύ με Πιλάφι Πλιγούρι και στραγγιστό γιαούρτι.

Αρνί με Μελιτζάνες κοκκινιστό και πιλάφι πλιγούρι

Η μητέρα μου έφτιαχνε ένα παρόμοιο φαγητό με αρνί και μελιτζάνες, κοκκινιστό στην κατσαρόλα.

Στην Κύπρο όπου μεγάλωσα, το αρνί ήταν πολύ δημοφιλές και το τρώγαμε συχνά.  Δεν ξέρω εάν τότε ήταν από τα φτηνά κρέατα, και παρόλο που η οικογένεια μας ήταν φτωχή, η μητέρα μου το χρησιμοποιούσε σε πολλά γιαχνιστά φαγητά, έτσι υποθέτω ότι πρέπει να ήταν φτηνό.

Υπήρχε μια εποχή που δεν μου πολυάρεσε το αρνί και το τρώγαμε μόνο το Πάσχα και άντε ή τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αλλά με τον καιρό άλλαξα γνώμη.  Τώρα που το εκτιμώ πιο πολύ, δεν το σηκώνει το βαλάντιο μας να το μαγειρεύουμε συχνά, αλλά μόλις το βρω σε προσφορά, δεν χάνω ευκαιρία και το αγοράζω.

Αρνί με Μελιτζάνες κοκκινιστό

Την τελευταία φορά που το αγοράσαμε, το έφτιαξα με το δικό μου τρόπο, τηγανίζοντας τις μελιτζάνες μόνο βρέχοντάς τις με λίγο ελαιόλαδο κάθε φορά που τις έβαζα σε αντικολλητικό τηγάνι, για να μη ρουφήξουν το λάδι.  Μετά σοτάρισα το κρέας, το έβγαλα και έφτιαξα μια νόστιμη σάλτσα, με φρέσκες γινωμένες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερυ, δενδρολίβανο και μπαχαρικά.  Τα έβαλα στη γάστρα και τα άφησα να σιγοψηθούν.

 

Αρνί με Μελιτζάνες στη Γάστρα

Αρνί με Μελιτζάνες στη Γάστρα

Yield: 6
Prep Time: 45 minutes
Cook Time: 2 hours 15 minutes

Ingredients

  • 1 ½ κιλό μπούτι από μικρό αρνί ή κατσίκι, με το κόκαλο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο, διαιρούμενο
  • 4 μελιτζάνες Τσακώνικες (περίπου 500 γραμμάρια)
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κούπα σέλερυ, ψιλοκομμένο
  • 3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 κουταλιά μπούκοβο γλυκό
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι.
  • 1 κούπα ξεφλουδισμένη φρέσκια ντομάτα, λιωμένη
  • 3 μέτριες γινωμένες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κούπα νερό

Instructions

  1. Πλένουμε το αρνί, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο 200o C στον αέρα, μαζί με την πάνω και κάτω αντίσταση αναμμένη και βάζουμε τη σχάρα στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου.
  4. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χονδρές φέτες, περίπου 3 - 4 εκ. και τις σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές. Εάν στεγνώσουν, τις αλείβουμε με ένα πινέλο. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  5. Προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνί σε δύο δόσεις. Αφού πάρει χρώμα από τη μία μεριά το γυρίζουμε να σοταριστεί και από την άλλη. Στο σοτάρισμα, το αρνί θα βγάλει λίγο λίπος, γιαυτό στην άλλη τηγανιά δεν βάζουμε λάδι. Μόλις σοταριστεί, ξαναβάζουμε το υπόλοιπο αρνί μέσα και το σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και το ρίχνουμε κατευθείαν στη γάστρα.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτά, βάζουμε το σέλερυ, το δενδρολίβανο, τη λιωμένη ντομάτα και τα κυβάκια, όλα τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για πέντε λεπτά.
  7. Βάζουμε τις μελιτζάνες πάνω από το κρέας και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες. Το ανοίγουμε και ανακατεύουμε ώστε το κρέας να έρθει από πάνω.
  8. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο χωρίς το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170o C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  9. Σερβίρουμε με πιλάφι πλιγούρι ή ρύζι και γιαούρτι.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!


Αρνί με Μελιτζάνες κοκκινιστό και πιλάφι πλιγούρι

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe