Skip to Content

Μοσχάρι Μπουργκινιόν

Sharing is caring!

Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω από πριν παντρευτώ και δεν μπορώ ούτε καν να θυμηθώ που τη βρήκα.  Είναι γραμμένη στο πρώτο τετράδιο συνταγών που έχω και την εποχή που δούλευα, πολλές φορές,   επειδή αρέσει και στον άντρα μου πού και πού να μαγειρεύει, άνοιγε το τετράδιο και όλο και κάτι έφτιαχνε.  Μια από τις αγαπημένες του συνταγές είναι και αυτή.  Με τα χρόνια σταματήσαμε να τρώμε συχνά μοσχάρι και κάπου ξεχάστηκε και η συνταγή αυτή αλλά πάντα όποτε ήθελε να παινευτεί έλεγε στα παιδιά “Να σας φτιάξω Μπουργκινιόν να γλύφετε τα δάκτυλά σας” αλλά επειδή τα παιδιά είχαν να το φάνε κάποια χρόνια, πάντα γελούσαν.

Τώρα που στραμπούλιξα το πόδι μου και δεν μπορώ να μαγειρέψω, να λοιπόν που βρήκε την ευκαιρία να μας φτιάξει επιτέλους το περίφημο Μπουργκινιόν του!!

Στις περισσότερες συνταγές τσιγαρίζουν μπέικον πρώτα, αλλά εμείς δεν το βάζουμε. Επίσης παραλείπουμε τα μανιτάρια γιατί δεν αρέσουν στα παιδιά.

Όταν θα αγοράσετε το κρέας από τον χασάπη σας ζητείστε να σας δώσει ένα δίκτυ που βάζουν το κρέας μέσα, περίπου 30 εκατοστά, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το μπουκέτο γκαρνί.

Μοσχάρι Μπουργκινιόν

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ – 2 ώρες

Μερίδες: 5


Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι κιλότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
  • 2 – 3 κοτσάνια σέλινο
  • 4 κοτσάνια μαϊντανό
  • 4 κοτσάνια φρέσκο κόλιαντρο  (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 γαρύφαλλα
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα χονδροκομμένα ή 1 κιλό κοκκάρι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 καρότα, τα κόβουμε σε 4 λωρίδες και μετά στην μέση
  • 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα πουμαρό
  • 1 γεμάτο μεγάλο ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
  • μανιτάρια

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας, το κόβουμε σε κύβους και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.  Σε μεγάλο σακουλάκι τροφίμων βάζουμε αλεύρι και το κρέας, κρατάμε τις άκρες και το ανακατεύουμε να αλευρωθεί καλά το κρέας.
  2. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί πολύ, αλλά όχι να αρχίσει να βγάζει καπνό, τσιγαρίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά με το κρασί. Βράζουμε 2 – 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα.
  3. Ταυτόχρονα, σε άλλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
  4. Έχουμε ετοιμάσει το μπουκέτο με το σέλινο, τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, τα γαρύφαλλα που τα βάζουμε μέσα στο σέλινο για να μην πέσουν μέσα στο φαγητό. Δένουμε το δίκτυ και από τις δύο μεριές. Προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα και νερό να σκεπάσει καλά το φαγητό και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για περίπου 1 ½ – 2 ώρες, προσέχοντας να μη μας κολλήσει.
  6. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το δίκτυ και σερβίρουμε με πατάτες πουρέ.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

kleo

Tuesday 19th of July 2011

η πραγματικη γαλλικη συνταγη δεν εχει μανιταρια,σελινο,μαιντανο,κολιανδρο,ντοματακια,κονιακ κ.λ.π αλλα εχει ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ,που βαζεις μεσα το κρεας απο το βραδυ να μαριναριστει ετσι οπως μας παρουσιαζεται η συνταγη ειναι η ελληνικη αποψη για ΚΡΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

Ivy

Saturday 23rd of July 2011

Έχω και τη Γαλλική συνταγή στο site μου. Αυτο δε σημαίνει ότι κάποια συνταγή πρέπει να την ακολουθούμε βήμα-βήμα αλλά μπορούμε να δώσουμε τη δική μας πινελιά με υλικά που μας αρέσουν http://www.kopiaste.info/?p=6416

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright