Skip to Content

Ψωμάκια με Κινέζικη ζύμη Tangzhong

Sharing is caring!


Το Tangzhong είναι μια πανάρχαια Κινέζικη μέθοδος για να κάνουν ψωμί.  Σαν προζύμι φτιάχνουν ένα ρου με αλεύρι και νερό, το οποίο βάζουν μαζί με τη μαγιά για να φτιάξουν ψωμιά.   Το ρου αυτό γίνεται με αναλογία 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι, το οποίο ψήνεται.  Αυτή η μέθοδος βοηθά τη ζύμη να κρατήσει περισσότερη υγρασία και έτσι το ψωμί μένει μαλακό με ελαστικότητα και μένει φρέσκο για αρκετές ημέρες.

Μπορείτε να φτιάξετε σκέτο ψωμί ή μικρά ψωμάκια.

Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, χώρισα τη ζύμη σε δύο μέρη και τα μισά τα έκανα αλμυρά με χαλλούμι και γκούντα, στα οποία πασπάλισα από πάνω μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο και τα υπόλοιπα με ταχίνη με μέλι και αποξηραμένα κράνμπερις.  Παρόλο που η ζύμη είχε ζάχαρη μέσα, ο συνδυασμός με την αλμυρή γεύση των τυριών, ήταν υπέροχος.

Γίνονται πολύ εύκολα και έχουν υπέροχη γεύση.  Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα δεν έβαλα μέσα  σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) όπως έλεγε η συνταγή, αλλά έβαλα μέλι και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και μπορώ να πω και καλύτερο.  Τα άφησα σκέτα και τα φάγαμε για πρωϊνό με μαρμελάδα, μερέντα ή σε σάντουιτς.

Σημείωση:  Τη μαγιά που χρησιμοποίησα την πήρα από το φούρνο της γειτονιάς και παρόλο που η ποσότητα στη συνταγή φαίνεται μεγάλη, η ποσότητα ήταν ικανοποιητική για τα ψωμάκια.  Όταν δοκίμασα την ίδια συνταγή με μαγιά που αγόρασα από το σούπερμαρκετ η ποσότητα που χρησιμοποίησα ήταν 42 γραμμάρια μαγιά για κάθε 1 κιλό αλεύρι (όπως έγραφε στη συσκευασία) και πάλι η ποσότητα ήταν ικανοποιητική.  Γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα ανάλογα με τη μαγιά που θα χρησιμοποιήσετε.

Κινέζη Ζύμη Tangzhong

Γίνεται: 500 γρ. προζύμι

Υλικά:

  • 100 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
  • 500 γραμμάρια νερό

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με νερό μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και μετά ανακατεύουμε με το κτυπητήρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει στους 65C/150F.   Χρειάζονται περίπου 2-3 λεπτά.  Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, όπως και εγώ δεν έχω, θα ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει μπουρμπουλήθρες και να αρχίσει να πήζει.  Αμέσως το αποσύρετε από τη φωτιά.
  2. Το μεταφέρουμε σε μπωλ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας μέχρι να κρυώσει.  Όταν κρυώσει μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και το υπόλοιπο θα το βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη.
  3. Για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε, μετράμε την ποσότητα που χρειάζεται η κάθε συνταγή και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Η ζύμη αυτή πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε τρεις μέρες το πολύ.

Την τρίτη ημέρα είχα ακόμη ζύμη και έφτιαξα ψωμάκια (χωρίς την επάλειψη με αυγό) για μπιφτέκια γαλοπούλας που είχα φτιάξει.

Ψωμάκια

Γίνονται: 12 ψωμάκια

Υλικά:

  • 290 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 320 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
  • 42 γραμμάρια μαγιά φρέσκια (βλέπετε σημείωση)
  • 70 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 μέτριο αυγό (45 γρ.)
  • 95 γραμμάρια χλιαρό γάλα
  • 45 γραμμάρια σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 120 γραμμάρια προζύμι Tangzhong
  • 45 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 αυγό, για επάλειψη

Υλικά γέμισης:

  • 80 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερις
  • 6 κουταλιές ταχίνη με μέλι

ή

  • 150 γραμμάρια χαλλούμι
  • 150 γραμμάρια γκούντα

Προαιρετικά

  • 1 κουταλιά μαύρο σουσάμι
  • 1 κουταλιά παπαρουνόσπορο
  • 1 κουταλιά σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το βούτυρο) σε μίξερ και ανακατεύουμε με το γάνζο σε χαμηλή ταχύτητα.  Ανεβάζουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη πάνω στον γάντζο.  Προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο-λίγο μέχρι να αναπτυχθεί η γλουτένη και να γίνει η ζύμη ελαστική.
  2. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ που έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.  Το χωρίζουμε σε δύο μέρη και το κάνουμε δύο μπάλες.  Το αφήνουμε για δέκα λεπτά να ξεκουραστεί.
  3. Πιέζουμε την κάθε ζύμη για να ξεφουσκώσει, πλάθουμε από ένα κόρδόνι, το οποίο κόβουμε σε έξι ίσα μέρη.
  4. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όσο λεπτό θέλουμε και βάζουμε από μια κουταλιά τυρί (ή ταχίνη με κράνμπερις) και το κάνουμε ένα ρολό.  Μετά του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  5. Βάζουμε κάθε ψωμάκι σε λαδωμένο ταψάκι ή στρώνουμε λαδόκολλα και το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.  Αφού φουσκώσει το αλείβουμε με αυγό και ρίχνουμε το σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C/350F για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

δημητρα τριανταφυλλοπουλου

Monday 24th of February 2020

εχω μια απορια. στην συνταγή για τα ψωμάκια γραφετε τα υλικα και εκει που λεει ποση μαγια βαζετε λετε 100 θελω να ξερω αν ισχυει. γιατι πιο πανω λετε ότι στο ένα κιλο αλευρι παει 45 γρμ μαγια στα 610 γρμ 100 γρμ αλευρι?

popelix

Tuesday 18th of May 2010

Αν θέλω να κάνω μια μονοκόματη φραντζολίτσα με αυτή τη συνταγή, πρέπει να αφήσω τη ζύμη να διπλασιαστεί, να την ξεφουσκώσω και πάλι από την αρχή; Στα τσουρεκοψωμάκια είμαι αρχάρια ακόμα ...

ivyliac

Tuesday 18th of May 2010

Να έχεις υπόψη σου ότι τα ψωμάκια γίνεται πολύ μαλακά. Καλύτερα πρώτα να το δοκιμάσεις με κάτι άλλο πριν το κάνεις σε ψωμί γιατί ίσως να μη σας αρέσει επειδή γλυκίζει λίγο. Καλό είναι το ψωμί ή οτιδήποτε άλλο φτιάξεις να το αφήσεις να ξαναφουσκώσει. Πολλές φορές όταν δεν με παίρει ο χρόνος τα βάζω κατευθείαν στο φούρνο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright