Skip to Content

Φογκάτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως

Φογκάτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως

Sharing is caring!

 

Η φογκάτσα ή φοκάτσια (Focaccia) είναι ένα ψωμί, παρόμοιο με τη δική μας τη Λαγάνα.  Προέρχεται από την Λιγουρία και εικάζεται ότι η προέλευσή της έχει να κάνει με τους Ετρούσκους ή τους Αρχαίου Έλληνες. 

Φοκάτσια με αλεύρι ολικής φωτογραφία

Η μόνη διαφορά με τη δική μας τη Λαγάνα είναι ότι τη ζύμη τη βάζουνε σε ελαιόλαδο και όταν φουσκώσει τότε ρίχνουν διάφορα υλικά της προτίμησής τους από πάνω.  

Ενώ η λαγάνα μοιάζει πιο πολύ σαν ψωμί και συνοδεύει το σαρακοστιανό τραπέζι, η φοκάτσια είναι πιο αρωματική και τρώγεται σαν σνακ ή αφού καλυφτεί με διάφορα υλικά γίνεται σαν πίτσα.  

Εγώ προτίμησα τα υλικά να τα βάλω μέσα και όχι από πάνω.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι φτιάχνανε αυτό το χαμηλό ψωμί (panis focacius) και το ψήνανε στις στάχτες του τζακιού, από όπου προέρχει και η λέξη focus στα Λατινικά, που σημαίνει “κεντρική εστία”, αφού το τζάκι ήταν στο κέντρο του σπιτιού.

Φοκάτσια με αλεύρι ολικής αλέσεως και Ελιές

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φακελάκι μαγιά (9 γρ)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 20 ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό δενδρολίβανο κοπανισμένο
  • λίγο χονδρό αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό νερό σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε.   Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου 10 λεπτά).

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια ή στο μπωλ. Εάν χρειαστεί περισσότερο νερό, προσθέτουμε και άλλο.

Κολάζ Φοκάτσια εικόνα

Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σηκώνουμε λιγάκι να πάει και από κάτω.  Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

Σηκώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε όσο λάδι έχει μείνει στο μπωλ το ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.  Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στη ζύμη (χωρίς το λάδι) καθώς και τις ελιές, τη ρίγανη το δενδρολίβανο και το χονδρό αλάτι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.

Σε ένα ριχό ταψάκι πίτσας βάζουμε λαδόκολλα και βάζουμε τη ζύμη και με τα δάκτυλα την πιέζουμε να γίνει περίπου 2 εκατοστά ύψος.  Την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, περίπου μισή ώρα, να ξαναφουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180C βαθμούς και ψήνουμε τη φοκάτσια περίπου μισή ώρα.

Φοκάτσια με αλεύρι ολικής εικόνα

Μπορείτε να τη σερβίρεται ζεστή αλλά την επομένη είναι ακόμη καλύτερη.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ιωάννα

Sunday 21st of November 2010

Πολύ ωραία ανάρτηση. Συνεχίστε να μας βάζετε τόσο ωραίες συνταγές!

Βιβή

Tuesday 9th of November 2010

Θα την κάνω σύντομα. Λατρεύω τις ελιές!

Μαρίκα

Sunday 7th of November 2010

Φαίνεται απίθανη!

Αλέκα

Saturday 6th of November 2010

Τί μας κάνεις πρωί-πρωί! Γιαμ!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright