Share Page

Σχετικά με μένα

Καλωσορίσατε στο “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου” και στο εικονικό τραπέζι της.

Ονομάζομαι Ήβη Λιακοπούλου και ζω στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια.   Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό, της Κύπρου και σκοπός μου είναι να σας γνωρίσω τις λιχουδιές του τόπου μου.  Έχω τη χαρά να είμαι η πρώτη Κύπρια blogger που έκανε γνωστές τις Κυπριακές συνταγές.

Η Κυπριακή κουζίνα έχει διαμορφωθεί μέσω των αιώνων από πολλούς παράγοντες όπως το ζεστό Μεσογειακό της κλίμα, η γεωγραφική της θέση αλλά και από την ιστορία της.   Οι πιο πολλές συνταγές μας βασίζονται στην Ελληνική κουζίνα με κάτι μικρές παραλλαγές, αλλά η στρατηγική θέση της Κύπρου είχε φέρει στο νησί πολλούς κατακτητές από την αρχαιότητα και έτσι κρατήσαμε ότι μας άρεσε από τους νεότερους κατακτητές. Στην Κυπριακή Κουζίνα υπάρχουν επιρροές που απορρέουν από τους Λουζινιανούς (Φραγκοκρατία), τους Ιταλούς (Ενετοκρατία), τους Οθωμανούς  (Τουρκοκρατία) και τους Άγγλους (Αγγλοκρατία).  Υπάρχουν επίσης αρκετές επιρροές  από τις γειτονικές μας χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

Το πάθος μου για το μαγείρεμα ξεκίνησε βλέποντας τη μητέρα μου να μαγειρεύει και πάντα μου άρεσε να ανακατεύομαι στα πόδια της και να τη βοηθώ στην κουζίνα.   Ωστόσο, έφυγα από το νησί μόλις παντρεύτηκα και ερχόμενη στην Ελλάδα άρχισα να μαθαίνω και Ελληνικά φαγητά που δεν συνηθίζαμε να τρώμε στην Κύπρο, όπως το γιουβέτσι, το φρικασέ,  οι πίτες, η μαγειρίτσα, οι χυλοπίτες και άλλες ελληνικές συνταγές που δεν είχα φάει πριν, ενώ ποτέ δεν σταμάτησα να μαγειρεύω τις Κυπριακές συνταγές που λάτρευα και μου θύμιζαν το σπίτι μου.

Όταν πια βγήκα σε πρόωρη σύνταξη αποφάσισα να αντιγράψω τις παλιές μου συνταγές γιατί τα παλιά μου τα τετράδια είχαν σκιστεί και γεμίσει λεκέδες, τόσα χρόνια που τα χρησιμοποιούσα.  Ταυτόχρονα είχα βάλει σκοπό μέσα μου να φτιάξω όσες περισσότερες Κυπριακές συνταγές μπορούσα με σκοπό να τις γνωρίσουν τα παιδιά μου και να τις καταγράψω στον υπολογιστή για να τους τις δώσω αργότερα να τις έχουν σαν κληρονομιά από τη μητέρα τους.

Ξεκίνησα σιγά-σιγά να αντιγράφω τις παλιές μου συνταγές, το καλοκαίρι του 2007, αφού γυρίσαμε από τις  διακοπές μας, στις αρχές Ιουλίου.   Τον Αύγουστο που η Αθήνα είχε αδειάσει, ως συνήθως, έλειπαν όλοι οι φίλοι, στην τηλεόραση είχαν, ως συνήθως, τις επαναλήψεις του χειμώνα και κάποια στιγμή ένοιωθα να πλήττω μη έχοντας τι να κάνω.  Ο μεγαλύτερος γιος μου, μού πέταξε την ιδέα να κάνω το blog αφού μου άρεσε τόσο πολύ η μαγειρική για να έχω κάτι να ασχολούμαι και να έρχομαι σε επαφή και με κόσμο.  Έτσι ξεκίνησα το μπλογκ.

Το ονόμασα “Κοπιάστε” δηλαδή “κάντε τον κόπο…” μια λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ στην Κύπρο, όταν θέλουμε να καλέσουμε κάποιον στο σπίτι μας να τον φιλέψουμε και απαραιτήτως να τον κεράσουμε ή να τον ταΐσουμε, σαν ένδειξη φιλοξενίας.  Έτσι ήθελα και εγώ να σας καλέσω στην κουζίνα μου, να μοιραστώ μαζί σας όλες τις συνταγές μου και τα μυστικά της μαγειρικής μου.

Εκτός από τις ωραίες Ελληνικές και Κυπριακές συνταγές που θα βρείτε στο μπλογκ, μαγειρεύω και ξένες συνταγές που πάντα όμως φροντίζω να τις διαμορφώνω σύμφωνα με τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις, χρησιμοποιώντας όπου γίνεται τοπικά προϊόντα και ελαιόλαδο για το μαγείρεμα καθώς και μυρωδικά και μπαχαρικά που είναι οικεία σε μας και αντικαθιστώντας κάποια από τα υλικά τους, όπως τα τυριά, με Ελληνικά ή Κυπριακά όταν έχω.  Μπορεί να φαγητά μου να σας φανούν λίγο ανάλατα, αλλά προσέχουμε την υγεία μας, γι’ αυτό καλό είναι να δοκιμάζετε και να προσθέτετε και άλλο, εάν σας αρέσουν τα πιο αλμυρά.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 σε κάθε συνταγή δική μου, υπάρχει δίπλα στην ονομασία, “συνταγή της Ήβης”. Αυτό ξεκίνησε να αναφέρεται στα πρώτα χρόνια γιατί κάποιοι με αμφισβήτησαν ότι μπορούσα να φτιάχνω δικές μου συνταγές. Νομίζω το απέδειξα με το παραπάνω ότι οι συνταγές μου είναι αυθεντικές και έχουν κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο.  Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός να σταματήσω να το αναφέρω.

Από τότε που ξεκίνησα το blog πριν από  (…..) χρόνια (τον Αύγουστο του 2007, συμπληρώστε το κενό γιατί βαρέθηκα να το αλλάζω κάθε χρόνο), έχω μάθει πολύ περισσότερα πράγματα για το μαγείρεμα απ’ ότι είχα μάθει όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου και τώρα αισθάνομαι σίγουρη και μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις γνώσεις για να φτιάχνω δικές μου συνταγές.    Με την πάροδο του χρόνου κατάλαβα την αξία της Μεσογειακής Διατροφής την οποία εφαρμόζω στις συνταγές μου και αποφάσισα ακόμη και τις πιο κλασσικές συνταγές, να τις να αλλάξω και να τις κάνω πιο υγιεινές,  δίνοντας τους τις δικές μου πινελιές.  Πού και πού κάνω και μερικές ατασθαλίες, αλλά το “λίγο” δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Η μαγειρική έχει γίνει το καλύτερο μου χόμπι και για χάρη της παραμέρισα μια άλλη μου αγάπη, τη ζωγραφική.  Πιστεύω ότι και η μαγειρική είναι ένα είδος τέχνης που θέλει χρόνο, κόπο, φαντασία, μεράκι και ειδικά πολλή αγάπη για να μπορέσεις να δημιουργήσεις από ωμά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, κρέας, μπαχαρικά ή άλλες πρώτες ύλες, νόστιμα και όμορφα γλυκά ή φαγητά .

Ενώ ξεκίνησα να γράφω τις συνταγές μου με τον κλασσικό τρόπο που μαγειρεύουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή ένα ποτήρι ή φλιτζάνι από αυτό ή μια χούφτα από το άλλο, εδώ και καιρό προσπαθώ συστηματικά να μετατρέψω έχω μετατρέψει τις συνταγές μου  με ακριβείς δοσολογίες.  Μπορεί στο μαγείρεμα να μην παίζει μεγάλη διαφορά η κούπα από το φλιτζάνι αλλά στη ζαχαροπλαστική η μικρή διαφορά παίζει μεγάλο ρόλο, γι’ αυτό όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ τα ζυγίζω και τα μετρώ με κούπες (μεζούρες).  Για τους κατοίκους του εξωτερικού που δεν είναι συνηθισμένοι με τα κιλα ή γραμμάρια, υπάρχει μαγειρικός μετατροπέας στο πλαϊνό περιθώριο, όπου μπορείτε πολύ εύκολα να μετατρέψετε τις δοσολογίες.

Αφού εκπλήρωσα το όνειρό μου και κατέγραψα όσες πιο πολλές Κυπριακές συνταγές μπορούσε, αποφάσισα να εκδόσω μόνη μου τις συνταγές μου σε βιβλίο.  Ζητώ συγνώμη γιατί έχω αφαιρέσει τις Κυπριακές συνταγές μου, αλλά λόγω του βιβλίου έπρεπε να αφαιρεθούν.  Οι πόρτες που κτύπησα για να εκδοθούν οι συνταγές στα Ελληνικά δυστυχώς δεν άνοιξαν και ελπίζω κάποτε, κάποιοι να ενδιαφερθούν.   Δεν το έβάλα κάτω  και έστω και στα Αγγλικά εξέδωσα το βιβλίο μόνη μου μέσα μιας Αμερικάνικης Εταιρίας.  Επειδή επανειλημμένως μου ζητούν το βιβλίο στα Ελληνικά, ελπίζω σύντομα να μπορέσω να τις φτιάξω πάλι μόνη μου σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο .  Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το βιβλίο μου “ Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τέλος Νοεμβρίου, 2012, αλλά μόνο σε μορφή pdf.

Το Αγγλικό βιβλίο λέγεται “Mint, Cinnamon, Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste” δηλαδή «Δυόσμος, Κανέλα & Ανθόνερο, Γεύσεις της Κύπρου, Κοπιάστε» και πωλείται μέσω του Amazon.com.   Το βιβλίο περιλαμβάνει Κυπριακές συνταγές που έχουν ήδη δημοσιευτεί στο blog τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και αρκετές ανέκδοτες συνταγές, όπως λουκούμια, παστέλι, λουκούμια του γάμου, παστίτσια, τταβάς, σούβλα, σουφλέ τυριών, μπακλαβάς, καλαμποκεφτέδες, κουλουρούθκια με τερατσόμελο, χαλλούμι με μαριναρισμένα αποξηραμένα φρούτα,  νηστίσιμο παστίτσιο και μουσακά, λουβανοσαλάτα (φάβα), κλπ.

Το βιβλίο περιέχει πάνω από 150 συνταγές, με έγχρωμες φωτογραφίες.  Σκοπός του βιβλίου είναι να προβάλει τις συνταγές και όχι  τις φωτογραφίες.  Αντί να έχει ολοσέλιδες φωτογραφίες από τη μια μεριά και τη συνταγή από την άλλη προτίμησα κάθε σελίδα να περιέχει μια συνταγή με μια αρκετά ικανοποιητική σε μέγεθος φωτογραφία.  Στις σελίδες, όπου η συνταγή είναι μικρή, έχω προσθέσει και δεύτερη συνταγή, ή εάν ο χώρος δεν ήταν αρκετός για δεύτερη συνταγή, έχω προσθέσει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Το βιβλίο περιέχει εύκολες και δύσκολες συνταγές, αλλά όπου μια συνταγή είναι πιο περίπλοκη, έχω προσθέσει και δεύτερη φωτογραφία με οδηγίες βήμα-βήμα για να βοηθήσει τους αρχάριους. Ολοσέλιδες φωτογραφίες έχει μόνο 5 – 6 και αυτές ανάμεσα στα πέντε κεφάλαια.

Το βιβλίο επίσης κυκλοφορεί ηλεκτρονικό για το Amazon kindle:


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε για μένα και ελπίζω ότι θα απολαύσετε τις συνταγές μου. 

Θα χαρώ να αφήσετε και το σχόλιο σας, ειδικά εάν έχετε δοκιμάσει κάποια από τις άλλες συνταγές μου και να ξαναπεράσετε για περισσότερες συνταγές.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου θα τις βρείτε εδώ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με τους εξής τρόπους:   

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

 

Share Page
Print Friendly

1 Comment on About

  1. […] Αχ! Οι Κύπριοι είναι μερακλήδες με το φαγητό και η Ηβη κατάγεται από τη Λεμεσό όπως μου είπε και διατηρεί blog και στα αγγλικά, ενώ έχει […]More Info