Skip to Content

Καττιμέρκα

Καττιμέρκα

Sharing is caring!

 

Τα καττιμέρκα ή κατιμέρια, είναι ένα άλλο παραδοσιακό γλυκό με φύλλο. Τα καττιμέρκα τα ψήνανε παλιά στη σάτζιη, το οποίο είναι ένα κυρτό μεταλλικό σκεύος, το οποίο θερμαίνεται με φωτιά από το κοίλο μέρος, ενώ πάνω του, στο κυρτό του μέρος ψήνονται πίττες. 

Είνα αρκετά διαφορετικό από το Αραβικό σαζ (saj).  Εάν δεν έχετε σάτζι μπορούμε να τις ψήσουμε σε wok ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

 Καττιμέρκα ή κατιμέρια στο τηγάνι εικόνα

Η ζύμη είναι η ίδια που ανοίγουμε φύλλο για όλες τις πίτες το οποίο διπλώνουμε σαν φάκελο για να γίνει ορθογώνιο και αφού αλείψουμε το σάτζι με λίγο λάδι, τα τηγανίζουμε.

Εάν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο στο χέρι, εάν έχετε μηχανη που ανοίγει φύλλο για ζυμαρικά*, γίνεται πολύ πιο εύκολα.  Γίνεται τόσο εύκολα που μπορούμε να φτιάξουμε το φύλλο όσο ζεσταίνεται η σάτζιη.

Στη μηχανή θα βγει ένα μακρή φύλλο, το οποίο κόβουμε στη μέση και το ενώνουμε.  Συνεχίζουμε με τις οδηγίες στη συνταγή.

Καττιμέρκα ή κατιμέρια εικόνα

Από πάνω ρίχνουμε έψημα (πετιμέζι), τερατσόμελο (χαρουπόμελο)  ή μέλι.  Ακόμη και με σκέτη ζάχαρη μπορούμε να τα φάμε.

 Καττιμέρκα ή κατιμέρια με χαρουπόμελο εικόνα

Το έψημα, που προέρχεται από τη λέξη αφέψημα, είναι γνωστό μ’ αυτή την ονομασία από την αρχαιότητα και είναι το πετιμέζι, που φτιάχνεται από το χυμό μαύρων σταφυλιών, που βράζει, μέχρι να γίνει ένα πηχτό συρόπι.

Το τερατσόμελο (χαρουπόμελο) ή μαύρος χρυσός όπως ονομαζόταν τα παλιά χρόνια στην Κύπρο, γίνεται από το συρόπι που υπάρχει μέσα στο χαρούπι και είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας.

τερατσόμελο ή έψημα εικόνα

 

Καττιμέρκα

Καττιμέρκα

Yield: 10
Prep Time: 14 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 59 minutes

Τα καττιμέρκα ή κατιμέρια, είναι ένα παραδοσιακό Κυπριακό γλυκό με φύλλο και ελαιόλαδο, που τηγανίζεται σάτζιη, ένα ειδικό τηγάνι, και σρβίρεται με μέλι ή έψημα.

Ingredients

Υλικά:

  • ½ δόση ζύμη για φύλλο
  • ½ κούπα έψημα, χαρουπόμελο ή μέλι
  • Ελαιόλαδο για άλειμμα και τηγάνισμα
  • Κανέλα

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο, στο χέρι ή στη μηχανή, όσο πιο λεπτό γίνεται.*
  3. Αλείβουμε το κάθε φύλλο με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Το διπλώνουμε σαν φάκελο ή στη μέση, για να γίνει ορθογώνιο.
  4. Ζεσταίνουμε καλά το σάτζι ή άλλο αντικολλητικό σκεύος, το αλείβουμε με λίγο λάδι και τηγανίζουμε τα καττιμέρκα και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τα σερβίρουμε ζεστά με μέλι ή με κάποιο άλλο συρόπι.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Αυτή και πολλές άλλες Κυπριακές συνταγές, θα τις βρείτε στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αντρούλα

Monday 1st of November 2010

Έχωω χρόνια να φάω καττιμέρκα και μου ξύπνησες υπέροχες μνήμες της γιαγιάς μου να τα φτιάχνει στη σάτζιη. Ευχαριστώ πολύ!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe