Skip to Content

Κοκορέτσι

Κοκορέτσι

Sharing is caring!

Το Κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό που γίνεται το Πάσχα, και όχι μόνο, που αποτελείται από κομμάτια συκωταριάς, πνευμόνια, σπλήνα, καρδιές και γλυκάδια αρνήσια ή κατσικίσια, αρτυμένα με μπαχαρικά, τα οποία περνιούνται σε σούβλα και τυλίγονται με μπόλια και τα εντεράκια του αρνιού και ψήνεται μαζί με τον Οβελία.

κοκορέτσι στη σούβλα εικόνα

Για να γίνει το Κοκορέτσι, το πιο δύσκολο μέρος είναι το πλύσιμο των εντέρων γιατί θέλουν σχολαστικό πλύσιμο μέσα έξω.  Γιαυτο η προετοιμασία πρέπει να γίνει από την προηγούμενη ημέρα.

Προετοιμάζουμε το Κοκορέτσι από την προηγούμενη ημέρα:

κολάζ πλύσιμο των εντέρων εικόνα

Το πιο κουραστικό μέρος είναι το πλύσιμο των εντέρων για το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα και η όλη διαδικασία θέλει αρκετό χρόνο.

Τα έντερα (από αρνάκι γάλακτος) πρέπει να τα πλύνουμε καλά και μετά να τα γυρίσουμε και να τα πλύνουμε και από την άλλη πλευρά.

Ο πιο καλός τρόπος είναι με μια βελόνα πλεξίματος, γυρίζουμε λίγο την άκρη προς τα μέσα και συνέχεια προχωράμε μέχρι να βγει από την άλλη πλευρά.

Τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τη βρύση αλλά μετά βάζουμε σε μπωλ με λίγο ξύδι ή λεμόνι για να μη μυρίζουν.

Τα αφήνουμε λίγο και μετά τα ξαναπλένουμε και τα ξαναγυρίζουμε.

Θα φροντίσουμε την άκρη να την έχουμε στερεώσει κάπου να φαίνεται γιατί αν μπει μαζί με όλα τα υπόλοιπα εντεράκια άντε να τη βρεις μετά.

Σίγουρα κατά τη διαδικασία αυτή κάποια από τα εντεράκια θα μας κοπούν σε μικρότερα κομμάτια.

Αυτά θα τα κρατήσουμε για τη μαγειρίτσα. Τα υπόλοιπα καλό είναι τα δέσουμε με τέτοιο τρόπο να βρίσκουμε την άκρη για το κοκορέτσι.

κολάζ ετοιμασία του κοκορέτσι εικόνα
Το τραπέζι έτοιμο πριν την Ανάσταση εικόνα
κοκορέτσι εικόνα

Κοκορέτσι

Yield: 12
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 3 hours
Total Time: 5 hours

Το Κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό που γίνεται το Πάσχα, και όχι μόνο, που αποτελείται από κομμάτια συκωταριάς, πνευμόνια, καρδιές και γλυκάδια αρνήσια ή κατσικίσια, αρτυμένα με μπαχαρικά, τα οποία περνιούνται σε σούβλα και τυλίγονται με μπόλια και τα εντεράκια του αρνιού και ψήνεται μαζί με τον Οβελία.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 συκωταριές μαζί με τη σπλήνα, καρδιά, πνευμόνια και γλυκάδια
  • 2 πάνες ή μπόλιες ή σκέπες
  • 2 κιλά εντεράκια αρνίσια
  • 1/4 κούπας ξύδι (για τα έντερα)
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Λαδολέμονο:

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ρίγανη

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Αφού πλύνουμε τις συκωταριές και όλα τα υπόλοιπα και τα στραγγίξουμε θα τα κόψουμε όχι πολύ μεγάλα κομμάτια και θα τα αλατοπιπερώσουμε και θα τους βάλουμε και ρίγανη.
  2. Θα τα βάλουμε στη σούβλα εναλλάξ, συκώτι, σπλήνα, πνευμόνι, καρδιά, γλυκάδι και πού και που θα βάλουμε και κανένα κομμάτι πάνα.
  3. Αφού τελειώσουμε θα τα τυλίξουμε με την πάνα αλλά εάν είναι μεγάλη η πάνα δεν θα τη γυρίσουμε δυο φορές για να μην έχει πολύ λίπος.
  4. Παίρνουμε τότε την άκρη του εντέρου και το στερεώνουμε στη μία άκρη της σούβλας και μετά το φέρνουμε κατά μήκος προς την άλλη άκρη και ξανά την ίδια διαδικασία να κάνουμε ένα πλέγμα από έντερα κατά μήκος. Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να το τυλίγουμε γύρω-γύρω από το κοκορέτσι προσπαθώντας να κρύψουμε το εσωτερικό μέρος. Αφού τυλιχτεί όλο το κοκορέτσι θα το σκεπάσουμε με πετσέτες να μην είναι εκτεθειμένο και τη σούβλα θα την τοποθετήσουμε κάπου όρθια όλο το βράδυ.
  5. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Για ένα κοκορέτσι με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες. Όπως και ο οβελίας έτσι και το κοκορέτσι θα πρέπει να τοποθετηθεί πρώτα ψηλά για να μην αρπάξει απ’ έξω και όταν θα έχει ψηθεί από μέσα τότε σιγά-σιγά θα κατέβει προς τα κάτω για να ξεροψηθεί. Θα το αλείβουμε και αυτό με το ίδιο λαδολέμονο που θα αλείβουμε το αρνί.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Οβελίας

Σεφταλιά

Τουρκάκια

Μπογάνα

Μαγειρίτσα

Κοκορέτσι κολάζ εικόνα
βαμμένα κόκκινα αυγά φωτογραφία

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα!

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe