Skip to Content

Πώς αποξηραίνουμε δυόσμο και άλλα αρωματικά φυτά

Πώς αποξηραίνουμε δυόσμο και άλλα αρωματικά φυτά

Sharing is caring!

μέντα (Mentha) είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης ποιότητας προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μέντα η χνοώδης (Mentha pubescens), μέντα η μελανωπή, μέντα η στρογγυλόφυλλος (Mentha rotundifolia) ο κοινός αγριόδυοσμος, μέντα η μικρόφυλλη, μέντα η ρεβερχόνεια, μέντα η πολιά, Μέντα η σταχυώδης συνών. μέντα η πράσινη (Mentha spicata syn. Mentha viridis) (δυόσμος), μέντα η υδρόβια (Mentha aquatica) και μέντα η πουλέγιος.

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα ως αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντώνται κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά του, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.

Πηγή:  Wikipedia

Εάν μέχρι τώρα αγοράζετε ξερό δυόσμο από τα σουπερμάρκετ ξανασκεφτείτε το και φυτέψτε εάν έχετε αυλή ή αγοράστε μια γλάστρα με δυόσμο και όσο περισσέψει αποξηράνετέ τον.   To άρωμά του δεν συγκρίνεται με αυτό που θα φτιάξετε στο σπίτι.

 

Εάν πάλι δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε, αγοράστε τον από τη λαϊκή ή το σούπερμαρκετ και αποξηράνετέ τον μόνες σας.

Διαλέξτε τον να είναι φρέσκος.

Αφού τον πλύνετε και τον στραγγίσετε, βγάλτε τα κοτσάνια και βάλτε τον σε βαμβακερή πετσέτα ή εάν είναι πάρα πολύς σε καθαρό τραπεζονμάντηλο.  Εάν ζείτε στην εξοχή που έχει ζουζούνια, καλό είναι να τον σκεπάσετε από πάνω με ένα τούλι.  Θα τον προστατεύσει επίσης εάν αφήνετε πόρτες και παράθυρα ανοικτά για να έρχεται δροσιά μέσα στο σπίτι, να μην τον πάρει ο αέρας.  Τον αφήνετε 2 – 3 ημέρες για να ξεραθεί.   Ένας άλλος τρόπος είναι αφού τον πλύνετε θα τον ξαναμαζέψετε σε ματσάκι, θα τον δέσετε και θα τον κρεμάσετε μέχρι να ξεραθεί.  Πάντα σε σκιερό μέρος.Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμος όταν θα τρίβεται.

Drying mint 0

Drying mint 2

Φυλάξτε τον σε καθαρό βαζάκι σε μέρος που να μην έχει υγρασία.

Drying mint 1

Εκτός από τα φαγητά ο ξερός δυόσμος γίνεται υπέροχο ζεστό ρόφημα, σαν το τσάι.  Κάνει καλό στον πονόλαιμο και πόνο στην κοιλιά.  Είναι απίστευτο πώς η παλιά γενιά ήξερε ακριβώς τι χρειαζόταν για κάθε αρρώστια.  Η μητέρα μου, παρόλο αγράμματη πάντα μας έδινε διάφορα αφεψήματα για κάθε διαφορετική περίσταση.  Φυσικά δεν χρειάζεται να είμαστε άρρωστοι για να πιούμε ένα υπέροχο, αρωματικό αφέψημα στις κρύες ημέρες του χειμώνα.

 

Αφέψημα (Τσάι) Δυόσμου

Υλικά:

1 κούπα νερό

1 κουταλιά δυόσμο ξερό

ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό μαζί με το δυόσμο.   Το αφήνουμε μερικά λεπτά να βάψει το νερό.

Αφού το σουρώσουμε εάν δεν μας αρέσει σκέτο, ρίχνουμε ζάχαρη ή μέλι.

Πώς θα συντηρήσουμε το δυόσμο σε λάδι

Γεμίζουμε ένα βαζάκι με δυόσμο και ρίχνουμε λάδι μέχρι να σκεπαστεί ο δυόσμος.  Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και διάφορα πιπέρια μέσα.  Αφού το κλείσετε με το καπάκι, θα το φυλάξετε στο ντουλάπι.

Χρησιμοποιείτε τα φύλλα σε συνταγές με δυόσμο.  Όταν τελειώσουν τα φύλλα, το λάδι θα το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή για να μαγειρέψετε.

Παρόλο που η ανάρτηση αυτή ξεκίνησε ειδικά για το δυόσμο, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αποξηράνετε και άλλα αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, δάφνη, μέντα, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι, λεβάντα, αρμπαρόριζα κλπ.

Αποξηραίνω Μέντα (Mentha Piperita) με τον ίδιο τρόπο.

Αποξηραίνω αρμπαρόριζα / κιούλι με τον ίδιο τρόπο και τη χρησιμοποιώ σε κέικ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κλπ.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Friday 12th of October 2007

I hope that it will meet your expectations and if there is any specific food you liked and I know how to cook it, just ask for it and I will be very glad to share it with you.

Stephen

Friday 12th of October 2007

This site is just great for me; I love anyhting cypriot. My meals are now much better and taste better. I went to Governers Beach near Limmasol some years ago and went down to the taverna on the beach where I had some of the best food ever. Thanks, Stephen, Bath, England.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright