Skip to Content

Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα

Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα

Sharing is caring!

Η Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα με φύλλο είναι ένα ψωμάκι γεμιστό με ταχίνι, κανέλα και ζάχαρη και καμία σχέση δεν έχει με το αντίστοιχο Ελληνικό κέικ με την ίδια ονομασία.

Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα εικόνα

Γράφω (Κυπριακή) Ταχινόπιτα γιατί έψαξα τον ιστό μήπως βρω και κάποιες πληροφορίες για την παραδοσιακή Κυπριακή ταχινόπιτα αλλά δεν υπήρχε καμία συνταγή με την Κυπριακή ταχινόπιτα.

Η μόνη συνταγή που έβρισκα ήταν ένα κέικ με ταχίνι και το 90% των συνταγών ήταν πανομοιότυπο (c(l)opy – paste) από κάποιον που βρήκαν τη συνταγή και την αντέγραψαν.

Η Κυπριακή παραδοσιακή ταχινόπιτα που την αγοράζαμε παιδιά στο σχολείο είναι φύλλα-φύλλα και σε κάθε φύλλο μέσα κρύβεται η γλυκιά γεύση του ταχίνι και της ζάχαρης και της κανέλας.

Αυτό το γλυκό το πουλούσαν οι πλανόδιοι σε κάτι καροτσάκια που ήταν μια κλειστή βιτρίνα αλλά ήταν πάνω σε τρεις ή τέσσερις ρόδες και το έσπρωχναν στα κεντρικά σημεία της αγοράς.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε ταχινόπιτες σε σουπερμάρκετ, σε μίνι μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία και σε φούρνους.  

Δεν είμαι σίγουρη εάν υπάρχουν πλέον πλανόδιοι πωλητές γιατί λείπω πολλά χρόνια και δεν έτυχε να δω τις φορές που έχω πάει στην Κύπρο.

Πιο νηστίσιμο έδεσμα δε γίνεται γιατί δεν έχει όχι μόνο κάτι ζωικό π.χ. αυγά αλλά ούτε ίχνος λαδιού, μόνο το λάδι που έχει το ταχίνι και όμως είναι τόσο νόστιμο.  

Αφήστε πόσο υγιεινό και θρεπτικό είναι.   Ιδανικό για πρωινό, σνακ ακόμη μαζί με τον αγαπημένο σας καφέ.

Πώς Φτιάχνουμε την Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα

Ταχινόπιτα κομμένη εικόνα
  • Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. 
  • Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη είτε στο μίξερ ή στο χέρι. Μέσα στη ζύμη βάζουμε και διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, όπως μαχλέπι, μαστίχα και κανέλα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το ταχίνι σε μπολ και το διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό να αραιώσει και προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλα.
  • Ανοίγουμε φύλλο είτε με τον πλάστη ή με τη μηχανή των ζυμαρικών, απλώνουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό.
  • Το κάθε ρολό το στρίβουμε σε αντίθετη κατεύθυνση και φτιάχνουμε δύο κοχλίες από την κάθε πλαυρά, σε αντίθετη κατεύθυνση.
  • Ενώνουμε τους δύο κοχλίες σε ένα και το ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνει λεπτό. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα αλείβουμε με το γλάσο και τα ξαναψήνουμε για 2 λεπτά.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste ή στο δεύτερο τόμο του Αγγλικού e-book.

Μπορώ να βάλω τις ταχινόπιτες στην κατάψυξη;

Εάν η ποσότητα είναι μεγάλη μπορείτε να τις βάλετε σε δίσκο, να τις σκεπάσετε με μεμβράνη και να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη.  Τις ξεπαγώνετε πριν να τις ψήσετε.

Ταχινόπιτα κομμένη εικόνα

Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα

Yield: 12
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 45 minutes
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour 45 minutes

Η Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα είναι ένα νηστίσιμο και αλάδωτο πολύ νόστιμο ψωμάκι γεμιστό με ταχίνι, κανέλα και ζάχαρη.

Ingredients

Για τη μαγιά:

  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • Αλεύρι όσο πάρει

Για τη ζύμη:

  • 350 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • Περίπου 300 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 βαζάκι ταχίνι (375 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Γλάσο για την επικάλυψη:

  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • Λίγο νερό ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά με ½ κούπα χλιαρό νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη και αλεύρι όσο να γίνει σαν χυλός.      
  2. Κοπανίζουμε το μαχλέπι μαζί με τη μαστίχα και 1 κουταλάκι ζάχαρη να γίνουν σκόνη. 
  3. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.  
  4. Ετοιμάζουμε τη ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς, την κανέλα και τη μαστίχα και το μαχλέπι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει κανονική ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια ή στο μίξερ.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου μισή ώρα ή περισσότερο ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.
  6. Ανακατεύουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα.  Εάν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό μέχρι να γίνει παχύρευστο.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας για να μην ξεραθούν.
  8. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τη μηχανή.  (Μερικές φορές ανοίγω το φύλλο με τη μηχανή των ζυμαρικών, μέχρι το νούμερο 4.  Το κόβω στη μέση και τα ενώνω να γίνει ένα μεγαλύτερο ορθογώνιο 20 x 30 εκ).
  9. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά ταχίνι και το απλώνουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού, αφήνοντας 2 – 3 εκατοστά κενό στις άκριες. 
  10. Το τυλίγουμε σε ρολό και το παίρνουμε με τα δυο χέρια και το στρίβουμε σε αντίθετη κατεύθυνση, ταυτόχρονα το τραβάμε να μεγαλώνει. Γίνεται σχεδόν διπλάσιο μέγεθος. 
  11. Στη συνέχεια το στρίβουμε και φτιάχνουμε κοχλίες στις δύο άκριες αλλά πάλι σε αντίθετη κατεύθυνση.  Τους δυο κοχλίες τους ενώνουμε σε ένα.
  12. Πιέζουμε λίγο με τα δάκτυλα να γίνει πλακέ και με τον πλάστη το ανοίγουμε να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος. 
  13. Τα τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο ή ντυμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα για να μη ξεραθούν.
  14. Τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξαναφουσκώσουν. 
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.   
  16. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με το γλάσο και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα δύο λεπτά.   

Notes

Σημείωση: 


Εάν η ποσότητα είναι μεγάλη μπορείτε να τις βάλετε σε δίσκο, να τις σκεπάσετε με μεμβράνη και να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη.  Τις ξεπαγώνετε πριν να τις ψήσετε.





Nutrition Information
Yield 12 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 380Total Fat 2gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 1gCholesterol 0mgSodium 547mgCarbohydrates 82gFiber 3gSugar 28gProtein 9g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΛΥΚΑ

Μερικά νηστίσιμα γλυκά για να φτιάξετε όταν νηστεύετε και όχι μόνο!

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές εδώ.

Κολάζ Κυπριακή Παραδοσιακή Ταχινόπιτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Eftychia

Tuesday 19th of April 2011

Έχω διαβάσει τη συνταγή για ταχινόπιτα στο βιβλίο σου και είναι απίθανη. Θα χρησιμοποιήσω organic molasses αντί ζάχαρη. Ελπιζω να πετύχει.

Eftychia

Tuesday 19th of April 2011

Σήμερα θα φτιάξω ταχινόπιτα. Διάβασα τη συνταγή σου στο βιβλίο μαγειρικής και είναι απίθανη. Έχω organic molasses το οποίο θα χρησιμοποιήσω στη θέση της ζάχαρης. Ελπίζω να πετύχει.

admin

Wednesday 25th of March 2009

Κωνσταντίνα, σ' ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή επιτυχία.

Κωνσταντίνα

Wednesday 25th of March 2009

Εξαιτίας της λιγούρας που με επιασε απο το πρωί για ταχινόπιτα και ενός αγαπημένου μου φίλου (ναι ναι Αλήτη μου σε σένα αναφέρομαι) σας βρήκα.

Ήβη μου εξαιρετική φαντάζομαι προς το παρόν την συνταγή σου για τις ταχινόπιτες (βρίσκουμε ακόμα στην Πλατεία Ελευθερίας τα αμαξάκια που θυμάσαι) και θα την φτιάξω λίαν συντόμως:)

Και πάλι ευχαριστώ

Κωνσταντίνα

Ivy

Wednesday 30th of July 2008

Φίλη/φίλε ανώνυμε, ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να σας βλέπουμε συχνά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe