Skip to Content

Δίπλες Σπαρτιάτικες

Δίπλες Σπαρτιάτικες

Sharing is caring!

Οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου που φτιάχνουν τα Χριστούγεννα αλλά και σε γιορτές, όπως αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις κλπ.

Μελωμένες Δίπλες εικόνα

Τις ονόμασα Σπαρτιάτικες γιατί εκεί έμαθα τη συνταγή από την κουνιάδα μου που ζει στη Σπάρτη.

Η ζύμη φτιάχνεται με αυγά και το φύλλο, ενώ παλιά το άνοιγαν στο χέρι με τον πλάστη, τώρα για ευκολία χρησιμοποιούν τη μηχανή των ζυμαρικών.

Η ζύμη ανοίγεται σε μακρύ φύλλο που στη συνέχεια κόβεται σε πιο μικρά κομμάτια και μετά το κάθε κομμάτια τηγανίζεται σε καυτό λάδι, όπου και τυλίγονται και παίρνουν το κυλινδρικό σχήμα τους.   Μετά τις βουτάνε σε σιρόπι από μέλι και ζάχαρη και από πάνω ξαναρίχνουν μέλι και καρύδια.

Τα παλιά τα χρόνια στην Ελλάδα οι επιλογές που είχαν οι νοικοκυρές για να φτιάξουν τα γλυκά τους δεν ήταν πολλές, γι’ αυτό έπρεπε να αυτοσχεδιάζουν με τα υλικά που είχαν: αυγά από τις κότες της αυλής, αλεύρι που άλεθαν το σιτάρι τους, ξηρούς καρπούς από τα δένδρα τους και μέλι.

Ακόμη και στη Μάνη που η γη ήταν άγονη, βρίσκανε τα υλικά αυτά και κάνανε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές.

Βέβαια δεν φτάνει μόνο να έχεις αυτά τα απλά υλικά που έχουμε κάθε μέρα στο σπίτι για να κάνεις δίπλες, αλλά χρειάζεται δεξιοτεχνία και γρηγοράδα στο δίπλωμα της δίπλας μέσα στο τηγάνι που τηγανίζoνται.

Αυτό το γλυκό το συναντάμε συχνά στην Αρκαδία απ’ όπου κατάγεται ο άντρας μου αλλά και στη Λακωνία που ζουν όλοι οι συγγενείς μας.

Το γλυκό αυτό δεν περιορίζεται μόνο για τα Χριστούγεννα αλλά σε κάθε χαρά στις γιορτές των αγαπημένων μας αλλά επίσης είναι το πατροπαράδοτο γλυκό που προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις.

Οι γυναίκες μαζεύονται μερικές μέρες πριν και ετοιμάζουν τις δίπλες. Το μέλωμα μπορεί να γίνει και μια-δυο μέρες αργότερα, αφού μελώνονται κρύες.

δίπλες εικόνα

Μετά τοποθετούνται σε πλαστικές πιατέλες και γεμίζουν μέχρι επάνω με δίπλες, στους γάμους δε, βάζουν και κουφέτα μέσα. Οι πιατέλες τυλίγονται με σελοφάν, με τις άκριες προς τα πάνω και δένονται με πολύχρωμες κορδέλες και στολίζονται ανάλογα με την περίπτωση.

Παραδοσιακά οι δίπλες ήταν το επιδόρπιο μετά από το φαγητό, αλλά επειδή συνήθως υπάρχουν τόσα πολλά φαγητά και άλλα γλυκά, όπως η γαμήλια τούρτα στους γάμους, για το λόγο αυτό τυλίγονται με τον τρόπο αυτό ώστε η κάθε οικογένεια να παίρνει και την πιατέλα της στο σπίτι.

δίπλες έτοιμες να τυλιχτούν εικόνα

Θα ήθελα σας στείλω τις πιο γλυκές ευχές μου και ο Νέος Χρόνος σας να είναι γλυκός σαν τις δίπλες αυτές.

Καλή Χρονιά εικόνα
Μελωμένες Δίπλες εικόνα

Δίπλες Σπαρτιάτικες

Yield: 60
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour 30 minutes

Οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου που φτιάχνουν τα Χριστούγεννα αλλά και σε γιορτές, όπως αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις κλπ.

Ingredients

Υλικά:

  • 5 αυγά (όσο πιο φρέσκα γίνεται)
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι μέλι
  • 1 ποτήρι νερό

Επιπρόσθετα υλικα:

  • 1 ποτήρι καρυδόψιχα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • Ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο, για το τηγάνισμα (αναλογία 3:1)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη σόδα, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Δεν χρειάζεται πολύ κτύπημα. Προσθέτουμε τον χυμό και το ούζο και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια προς σφιχτή. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 1 με 2 ώρες.
  2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο). Εάν θα ανοίξουμε τη ζύμη με τη μηχανή για φύλλο, θα την ανοίξουμε στο 1 – 3 - 5 και 6 (ή μηχανή μου φτάνει μέχρι το 6 γιαυτό θα το προσαρμόσετε ανάλογα με τη δική σας μηχανή).
  3. Κόβουμε τα φύλλα της ζύμης, τετράγωνα κομμάτια 12 Χ 12 εκατοστά ή με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 3 εκ. και μήκους 20 εκ. Τις τοποθετούμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Παίρνουμε ένα κομμάτι τετράγωνο, το βάζουμε στο λάδι και με δύο πιρούνια διπλώνουμε τη μια πλευρά προς το κέντρο, μετά την άλλη, να σχηματιστεί κύλινδρος. Γυρίζουμε γρήγορα-γρήγορα να ροδίσει παντού και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εάν θέλουμε να τις κάνουμε σε σχήμα τριαντάφυλλου, περνάμε τη μία άκρη της λωρίδας στο πιρούνι και την άλλη άκρη την κρατάμε στο χέρι. Βυθίζουμε το πιρούνι με τη λωρίδα στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και το ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί.
  6. Βουτάμε τις δίπλες στο σιρόπι και τις βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  7. Πασπαλίζουμε με μέλι, κανέλα και καρυδόψιχα.
Nutrition Information
Yield 60 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 110Total Fat 2gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 16mgSodium 9mgCarbohydrates 21gFiber 0gSugar 15gProtein 2g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Θέλετε λίγη έμπνευση για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σας; Δείτε μερικές συνταγές μου.

Κολάζ Δίπλες εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe