Skip to Content

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Sharing is caring!

Τα παπουτσάκια είναι  μελιτζάνες γεμιστές με σάλτσα κιμά και με μπεσαμέλ από πάνω οι οποίες ψήνονται στο φούρνο.

Εάν ξέρετε να φτιάχνετε μουσακά, ξέρετε να φτιάχνετε και παπουτσάκια, γιατί τα υλικά είναι ακριβώς τα ίδια όπως του μουσακά, μόνο που γίνονται σε ατομικές μερίδες.

Πώς πήρε αυτό το παράξενο όνομα “παπουτσάκια” είναι άγνωστο, τουλάχιστον για μένα.   Μου θυμίζουν βεβαίως λίγο τα παπουτσάκια της κόρης μου όταν πήγαινε μπαλέτο, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα να λεγόντουσαν “βαρκούλες” γιατί μου έρχεται ο συνειρμός παπούτσια, ποδαρίλα, άσχημη μυρουδιά 🙂

Συζητούσαμε με την κόρη μου για την ονομασία και αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομα κάνοντας πραγματικά παπουτσάκια με αγγουράκι για τακούνια και φιογκάκι από κρεμμυδάκι φρέσκο 🙂

Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι οι “σκαφούδες” (μικρές σκάφες, σκάφος) της Μυτιλήνης, που η λέξη και μόνο σε ταξιδεύει.    Οι σκαφούδες δεν έχουν κιμά για γέμιση, αλλά γέμιση από τις ίδιες τις μελιτζάνες, ούτε μπεσαμέλ, αλλά ένα μείγμα από τοπικά τυριά τριμμένα και αυγά που μπαίνει από πάνω.

Σε όλες τις συνταγές που έχω δει, τις μελιτζάνες τις βάζουν στο νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν και μετά τις τηγανίζουν. Οι νέες ποικιλίες μελιτζάνων δεν έχουν πολλά σπόρια και δεν είναι πικρές και έτσι δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία.

Ανάλογα με τη συνταγή που θα φτιάξουμε, μπορούμε να τις αλατίσουμε για μισή ώρα και να τις ξεβγάλουμε.  Έτσι θα αποβάλουν τα υγρά τους και δεν θα κατεβάσουν πολλά υγρά.  Προσωπικά δεν το κάνω γιατί δεν με ενοχλεί αυτό.  Στον μουσακά π.χ. βάζω και πατάτα μέσα που ρουφάει αρκετό υγρό.

Για τα παπουτσάκια, εφόσον κατεβάσουν υγρά, βγάλτε τις μελιτζάνες αμέσως σε πιατέλα ή με ένα κουτάλι αφαιρέστε το ζουμί για να μην παπαριάσουν.

Μελιτζάνες τηγανισμένες σε χαρτί κουζίνας

Κανονικά, οι μελιτζάνες τηγανίζονται πρώτα, αλλά όταν ήμουν σε δίαιτα, απλώς τις άλειβα με λίγο λάδι και τις έψηνα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά αυτό θέλει αρκετό χρόνο.  

Το τηγάνισμα το αποφεύγω για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό αλλά αυτό που τώρα κάνω όταν τις τηγανίζω είναι να χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι και να ρίχνω λίγο-λίγο το λάδι, το οποίο θα απορροφηθεί και ξαναρίχνω πάλι λίγο στην επόμενη τηγανιά.  

Έτσι ρυθμίζω εγώ την ποσότητα που θέλω γιατί εάν τις τηγανίσουμε με τον κλασικό τρόπο, θα ρουφήξουν πολύ περισσότερο.  Μετά τις βάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.

πιέζουμε τη μελιτζάνα με το πιρούνι εικόνα

Για να κάνουμε την κοιλότητα να μπει ο κιμάς, πιέζουμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι για να κάνουμε χώρο να μπει ο κιμάς.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη από τη σάρκα και να τη βάλουμε  μέσα στη γέμιση.   

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ

Λέω λίγη γιατί νομίζω ότι η σάρκα από πέντε μελιτζάνες είναι πάρα πολύ υλικό και επίσης δε νομίζετε ότι θα αλλάξει και η γεύση;  Ναι, εγώ το πιστεύω.  Μα, θα μου πείτε τι να την κάνουμε να την πετάξουμε, δεν είναι κρίμα;

Παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ

Θα δείτε ότι δεν θα την πετάξουμε αλλά θα την κάνουμε μια ωραία, διαφορετική μελιτζανοσαλάτα, ή μπορούμε να τις τηγανίσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές όπως π.χ. μέσα ζυμαρικά.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Πειραγμένες Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Βασισμένη στην πιο κάτω συνταγή όταν ξανάκανα τη συνταγή την έκανα με μερικές μικροαλλαγές: Έκοψα τις μελιτζάνες τις έβρεξα με λίγο ελαιόλαδο και τις έψησα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Με ένα πιρούνι έκανα την κοιλότητα, χωρίς να αφαιρέσω από τη ψίχα και έβαλα πάνω λίγη από τη Πικάντικη Σάλτσα μου

Σοτάρισα ένα κρεμμύδι και σκόρδο και μετά πρόσθεσα τον κιμά και ξαναέβαλα πικάντικη σάλτσα μέσα στον κιμά. 

Τέλος έφτιαξα μια διαφορετική μπεσαμέλ με σιμιγδάλι αντί για αλεύρι.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ

Έγιναν πιο πικάντικες αλλά εξ ίσου νόστιμες!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ Ή ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ (ΒΙΓΚΑΝ);

Ναί, σίγουρα μπορούμε. Τις έχω φτιάξει και Βετζετέριαν και Νηστίσιμες (βίγκαν) πολλές φορές.

Για να τις φτιάξουμε βετζετέριαν, απλώς αντικαθιστούμε τη γέμιση του κιμά, με τη γέμιση λαχανικών, όπως έφτιαξα τον Νηστίσιμο Μουσακά μου.

Για να τις φτιάξουμε νηστίσιμες, ακολουθούμε την πιο πάνω συνταγή και βάζουμε και τη νηστίσιμη μπεσαμέλ με πατάτα από πάνω.

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Yield: 5 μερίδες
Prep Time: 45 minutes
Cook Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 45 minutes

Τα παπουτσάκια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με μελιτζάνες γεμιστές με σάλτσα κιμά και με μπεσαμέλ από πάνω, οι οποίες ψήνονται στο φούρνο.

Ingredients

Υλικά:

  • 5 μέτριες μελιτζάνες
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Τριμμένη γραβιέρα

Σάλτσα Κιμά:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή/και χοιρινό)
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 3 ώριμες τριμμένες ντομάτες ή 1 1/2 κούπες συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για την Μπεσαμέλ:

  • 25 γραμμάρια ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
  • 25 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. (ή περισσότερο) αλάτι, (ανάλογα με το τυρί που θα βάλουμε μέσα)
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή χαλούμι ή ξερή μυζήθρα

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση. (Τις κόβουμε μία-μία για να μη μαυρίσουν οι υπόλοιπες. Επίσης δείτε τη σημείωση στο τέλος για το αλάτισμα).
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τις μελιτζάνες σταυρωτά, με προσοχή να μην τις τρυπήσουμε.
  3. Ζεσταίνουμε 2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο μεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι. Συνεχίζουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες.
  4. Σε μια κατσαρόλα ή σωτέζα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε λίγο να βγει το άρωμα του.
  5. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε κι αυτόν ελαφρά, μέχρι να ασπρίσει. Σβήνουμε με το κρασί.
  6. Ρίχνουμε την ντομάτα, το καρότο, το αλάτι και πιπέρι, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, τη ρίγανη και το θυμάρι και τα ανακατεύουμε.
  7. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον κιμά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό και 2 - 3 κουταλιές μπεσαμέλ.
  8. Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
  9. Πριν αρχίσουμε να τη φτιάχνουμε ζεσταίνουμε το γάλα και κτυπάμε τα αυγά.
  10. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το αλεύρι. ρίχνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι.
  11. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το χτυπητήρι.
  12. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αυγό, ανακατεύονται γρήγορα μέχρι να απορροφηθεί και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αυγό και να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  13. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τυρί. (Εάν μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο γάλα).
  14. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες.
  15. Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις πατάμε με ένα κουτάλι να κάνουμε βαθούλωμα. Αφαιρούμε και λίγη σάρκα. Τις αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγη γραβιέρα. Βάζουμε 2-3 κουταλιές γέμιση στην κάθε μια και τις καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
  16. Πασπαλίζουμε ξανά με λίγη γραβιέρα και λίγη κανέλα.
  17. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  18. Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά ή κρύα.
Nutrition Information
Yield 5 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 880Total Fat 51gSaturated Fat 13gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 35gCholesterol 195mgSodium 1683mgCarbohydrates 73gFiber 16gSugar 30gProtein 38g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Μελιτζάνες Παπουτσάκια εικόνα

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Νίτσα

Saturday 6th of November 2010

Μπεσαμέλ με σιμιγδάλι! Ενδιαφέρουσα φαίνεται.

Γιώτα

Monday 1st of November 2010

Αγαπημένο φαγητό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe