Skip to Content

Χαλούμι με Μαριναρισμένα Φρούτα

Χαλούμι με Μαριναρισμένα Φρούτα

Sharing is caring!

Το χαλούμι με μαριναρισμένα φρούτα είναι ένα γλυκό με τηγανητό ή ψητό χαλούμι, σερβιρισμένο με μαριναρισμένα αποξηραμένα φρούτα, που βράζουν μέσα σε κουμανταρία.

Παρόλο που το χαλούμι δεν χρησιμοποιείται σε γλυκά, γιατί είναι αλμυρό, ωστόσο ταιριάζει πάρα πολύ με κάτι γλυκό. Η γεύση του τραγανού ψητού χαλουμιού, σε συνδυασμό με τα γλυκά φρούτα και την πιπεράτη σως, είναι εξαιρετική!

Σήμερα ήταν μια λυπητερή ημέρα για μένα γιατί ήταν το μνημόσυνο της μητέρας μου που πέθανε πριν 14 χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στο μνημόσυνο της.

Χθες το βράδυ όταν έκλεινα τον υπολογιστή μου, κατά λάθος μπήκα στη σελίδα όπου ανακοινώνουν τα διάφορα event που κατά καιρούς αναφέρομαι σ’ αυτά όταν επιλέγω ένα θέμα να γράψω. Χθες το Apples and Thyme, είχε για θέμα να γράψουμε για αγαπημένα μας πρόσωπα, μητέρα ή γιαγιά και να γράψουμε μαζί με τη συνταγή μας, για στιγμές που θυμόμαστε μ’ αυτά τα πρόσωπα.

Σκέφτηκα λοιπόν, αφού δεν μπορούσα να είμαι στο μνημόσυνο, να γράψω για εκείνη και να κάνω ένα δικό μου μνημόσυνο και να το μοιραστώ μαζί σας.

κόλλυβα φωτογραφία

Η μητέρα μου γέννησε επτά παιδιά, το ένα εκ των οποίων πέθανε αμέσως μετά τη γέννα.  Εμένα με γέννησε στα 43 της και είμαι η μικρότερη της οικογένειας.

Η μητέρα μου εικόνα

Ήταν μια γυναίκα απλή που έφυγε από το χωριό, τις Κυβίδες, της επαρχίας Λεμεσού, σε νεαρή ηλικία και είχε πάει μόνο μερικές τάξεις στο δημοτικό. Επειδή με γέννησε σε μεγάλη ηλικία, τη θυμάμαι πάντα σαν μια γριούλα γιατί δεν είχε βάψει ποτέ τα μαλλιά της και σχεδόν πάντα φορούσε μαύρα ή σκούρα ρούχα, γιατί είχαν πεθάνει οι γονείς της και ο αδελφός της σε νεαρή ηλικία, μόλις είκοσι χρονών.

Πέρασε μια δύσκολη ζωή παλεύοντας μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά της μετά που έφυγε ο πατέρας μου στην Αγγλία για να δουλέψει. Έπρεπε να παντρέψει τις δύο μεγαλύτερες κόρες της και με τα λεφτά που έστελνε ο πατέρας μας, κατάφερε να κτίσει δύο σπίτια, προσφέροντας η ίδια εργασία όπου μπορούσε, ετοίμαζε και κουβαλούσε το μπετόν και άλλες μικροδουλειές. Μετέτρεψε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού σε μικρό παντοπωλείο για να βγάλει λίγα χρήσματα.

Έπρεπε επίσης να μαγειρέψει για να ταΐσει και εμάς και τους εργάτες και είχε όλες τις υπόλοιπες δουλειές που συνεπάγονται όταν έχεις μια μεγάλη οικογένεια να φροντίσεις.

Όταν πια παντρεύτηκαν οι αδελφές μου, φύγαμε και εμείς οι υπόλοιποι, να βρούμε τον πατέρα μας.  Καθίσαμε μόνο τρία χρόνια στην Αγγλία, γιατί την πείραξε το κλίμα και υπέφερε πολύ από ρευματισμούς.  Έτσι μετά από τρία χρόνια ξαναγυρίσαμε πίσω, μόνο με τα ρούχα που είχαμε για να ξαναρχίσουμε πάλι από την αρχή.  Το δυσάρεστο όμως ήταν ότι τα άλλα τρία αδέλφια μου έμειναν εκεί.

Η μητέρα μου δεν ήξερε να μαγειρεύει πολλά φαγητά.  Μαγείρευε σχεδόν μόνο τα παραδοσιακά Κυπριακά φαγητά και αργότερα αφού γυρίσαμε από την Αγγλία και έβλεπε τις αδελφές μου να μαγειρεύουν διάφορα άλλα πράγματα που της άρεσαν, πού και πού μας έφτιαχνε και κάτι διαφορετικό αλλά δεν είχε ούτε μια μαγειρική ούτε σημείωνε κάπου τις συνταγές της.

Μίξερ δεν είχε ποτέ στη ζωή της και όταν ήθελε να φτιάξει κέικ με έβαζε να της κτυπήσω το βούτυρο και τη ζάχαρη στο χέρι, γιατί την πονούσαν τα χέρια της και δεν μπορούσε η ίδια. Θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν και όταν κουραζόμουνα της έλεγα «μάμμα κοντεύουμε, γιατί κουράστηκε το χέρι μου» και μου έλεγε «λίγο ακόμη και κοντεύουμε, λίγο ακόμη». Υπήρχε και μια άλλη δουλειά που με έβαζε συχνά να τη βοηθώ. Όταν ήθελε να ανοίξει φύλλο με φώναζε να τη βοηθήσω και μου έδειχνε σιγά-σιγά πότε πρέπει να βάλω αλεύρι, πότε να το γυρίσω από εδώ και πάλι να ξαναβάλω αλεύρι και πώς να το τυλίξω πάνω στο «μαρζάτζι» (πλάστης) μέχρι που έμαθα και τη βοηθούσα όσο μπορούσα.  Έτσι άρχισε σιγά-σιγά η αγάπη μου για την μαγειρική.

Παρόλο που υπέφερε με τους ρευματισμούς δεν τη θυμάμαι να παραπονιέται ποτέ και πάντα μας φρόντιζε και μας μαγείρευε με αγάπη. Μόνο τα τελευταία χρόνια πια παραπονιόταν ότι πονούσαν τα χέρια και τα γόνατά της.

Υπάρχουν ακόμη πολλές από τις συνταγές της που δεν έχω γράψει, αλλά επειδή δεν είχα κάτι έτοιμο για τη συμερινή ανάρτηση, έφτιαξα κάτι πολύ ωραίο με το αγαπημένο της τυρί, το χαλούμι. 

Κουμανταρία με αποξηραμένα φρούτα εικόνα
Φρούτα με έψημα εικόνα

Μαρινάρισα μερικά ξερά φρούτα με κουμανταρία (γλυκό κρασί) και έψημα (πετιμέζι) και μετά έψησα χαλλούμι το οποίο σέρβιρα με τα ποσαρισμένα φρούτα από πάνω.

 Μαριναρισμένα φρούτα εικόνα

Η γλυκιά γεύση των φρούτων με την αντίθεση του αλμυρού χαλουμιού είναι τέλεια.

Παρόλο που το χαλούμι δεν χρησιμοποιείται σε γλυκά, γιατί είναι αλμυρό, ωστόσο ταιριάζει πάρα πολύ με κάτι γλυκό. Η γεύση του τραγανού ψητού χαλουμιού, σε συνδυασμό με τα γλυκά φρούτα και την πιπεράτη σως, είναι εξαιρετική!

Μπορούμε να σερβίρουμε το χαλούμι με τα φρούτα σαν ορεκτικό αλλά τα φρούτα μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε πάνω σε παγωτό, με γιαούρτι ή σε άλλα γλυκά.

Μαριναρισμένα και καραμελωμένα αποξηραμένα φρούτα εικόνα

Μια άλλη ιδέα για να χρησιμοποιήσουμε τα ποσαρισμένα φρούτα είναι να τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια και να τα βάλουμε σε σαλάτες, ειδικά με ρόκα. Χρησιμοποιούμε επίσης το συρόπι τους μέσα σε βινεγκρέτ.

Σαλάτα ρόκα με μαρούλι και ποσαρισμένα φρούτα εικόνα
Χαλούμι με μαριναρισμένα φρούτα εικόνα

Χαλούμι Ψητό με Μαριναρισμένα Φρούτα

Yield: 4
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 20 minutes
Additional Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 25 minutes

Το χαλούμι με μαριναρισμένα φρούτα είναι ένα γλυκό με τηγανιτό ή ψητό χαλούμι, σερβιρισμένο με μαριναρισμένα αποξηραμένα φρούτα, που βράζουν μέσα σε κουμανταρία.

Ingredients

Υλικά:

  • 8 φέτες χαλούμι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Μαριναρισμένα φρούτα:

  • 110 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 130 γραμμάρια αποξηραμένα βερύκοκα
  • 125 γραμμάρια σύκα ξερά
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 6 – 7 γαρύφαλλα
  • 5 – 6 κόκκους πιπέρια (διάφορα χρώματα)
  • 2 κουταλιές έψημα (πετιμέζι) ή μέλι
  • 1 ½ κούπες Κουμανταρία

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρουμε τα αποξηραμένα φρούτα με την κουμανταρία, το έψημα (πετιμέζι) και τα μπαχαρικά, όσες περισσότερες ώρες μπορούμε, αλλά όχι λιγότερο από 1 ώρα.
  2. Βράζουμε τα φρούτα σε βαθύ τηγάνι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κρασί να μειωθεί στο μισό.
  3. Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες περίπου 1 εκατοστό.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνουμε το χαλούμι και από τις δύο πλευρές.
  5. Σερβίρουμε το χαλούμι μαζί με τα φρούτα.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 503Total Fat 21gSaturated Fat 9gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 10gCholesterol 45mgSodium 374mgCarbohydrates 73gFiber 10gSugar 52gProtein 16g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Χαλούμι Ψητό με Μαριναρισμένα Φρούτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιάννα

Sunday 21st of November 2010

Το δοκίμασα και είναι τέλειο!

Χρύσα

Wednesday 3rd of November 2010

Πολύ ωραία ανάρτηση και η συνταγή καταπληκτική.

Ivy

Thursday 21st of February 2008

Ευχαριστώ. Το έχεις δοκιμάσει ψητό ή σαγανάκι; Πώς θα το βρω στο site σου; Θα κοιτάξω στο ψαρονέφρι αλλά εάν το έχεις καταχωρήσει διαφορετικά μπορείς να μου στείλεις το link να το δω;

cook

Thursday 21st of February 2008

πολύ τρυφερο το ποστ για τη μαμα σου Ηβη....το χαλούμι ειναι ενα τυρί που ποτε μεχρι τωρα δεν καταφερε να με ενθουσιασει...εκτος απο μια φορα που το εκανα με ψαρονεφρι και ελιες στο φουρνο.Αυτη η συνταγή όμως μου ακουγεται πολύ ενδιαφερουσα και θα τη δοκιμασω :)

Ivy

Tuesday 19th of February 2008

Thanks for stopping by Lina and I hope you'll come again.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe