Skip to Content

Πατάτες αντιναχτές

Πατάτες αντιναχτές

Sharing is caring!

Μια ωραία συνταγή Κυπριακή είναι οι Πατάτες Αντιναχτές, που είναι μικρές πατατούλες με τη φλούδες μαγειρεμένες με κόλιαντρο και κρασί κόκκινο.  

“Αντινάσσω” στα Κυπριακά σημαίνει τινάζω που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται οι πατάτες.

σπάμε τις πατάτες με τον πλάστη εικόνα

Οι πατάτες αυτές πρέπει να είναι πολύ μικρές, περίπου στο μέγεθος του αυγού γιατί μαγειρεύονται και τρώγονται με τη φλούδα. 

Τί υλικά χρειαζόμαστε

  • Πατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Κρασί κόκκινο ξηρό
  • Αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο κοπανισμένο και κύμινο.

Πώς θα φτιάξουμε Πατάτες Αντιναχτές

Αφού τις πλύνουμε πολύ καλά θα τις σπάσουμε με μια πέτρα, ή το γουδί ή ακόμη και με τον πλάστη και θα τις τηγανίσουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. 

Θα  τις βγάλουμε και θα αφήσουμε μόνο λίγο λάδι στην κατσαρόλα.  Θα ξαναβάλουμε τις πατάτες  στην κατσαρόλα με τον κόλιαντρο, το κύμινο και αλατοπίπερο και τέλος θα τις σβήσουμε με μπόλικο κρασί κόκκινο ξηρό και λίγο νερό.

μικρές πατάτες τηγανισμένες εικόνα

Μέχρι να ψηθούν τις αντινάσσουμε αρκετές φορές μέχρι να πιουν το κρασί και να μαλακώσουν.

Τρώγονται σαν συνοδευτικό αλλά στη νηστεία με μια σαλάτα είναι θαυμάσιες.

μαγειρεμένη πάτατα με  κρασί και κόλιανδρο εικόνα

Θα βρείτε τη συνταγή στο βιβλίο μου Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου, που κυκλοφορεί στα Αγγλικά αλλά διατίθεται σε PDF και στα Ελληνικά.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνταγή στη συνέντευξη που έδωσα στις 10 Απριλίου 2013 στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

πατάτες αντιναχτές εικόνα

Πατάτες αντιναχτές

Yield: 5
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour

Οι πατάτες αντιναχτές είναι ολόκληρες πατατούλες με τη φλούδα που τηγανίζονται και σβήνουν με κόκκινο κρασί. Τρώγονται σαν συνοδευτικό.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κιλά πατάτες μικρές
  • 1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό κοπανισμένο
  • ½ κούπα κόκκινο κρασί ξηρό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρ
  • ½ κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε τις πατάτες καλά με σφουγγάρι, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
  2. Τις σπάμε ελαφρώς με τον παλτά ή με μια πέτρα ή με το γουδοχέρι και τις τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο καυτό ελαιόλαδο, γυρίζοντάς τις μέχρι να ροδίσουν. (Σπάζοντάς τις ψήνονται πιο εύκολα αλλά και ρωματίζονται μέχρι μέσα).
  3. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας μόνο μερικές κουταλιές από το καυτό λάδι και ρίχνουμε τον κόλιανδρο κοπανισμένο, το κύμινο αλάτι, πιπέρι και τις σβήνουμε με το κρασί. 
  4. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τις αφήνουμε για 5 λεπτά, να μαλακώσουν και να «μεθύσουν» μέσα στο κρασί.  Κρατάμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την “αντινάσσουμε” κατά διαστήματα για να βραχούν απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν.
Nutrition Information
Yield 5 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 132Total Fat 3gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 2gCholesterol 0mgSodium 124mgCarbohydrates 17gFiber 2gSugar 1gProtein 2g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

άλλη Αγγελική

Wednesday 23rd of April 2008

Ομολογώ, καρδούλα! Είμαι κακονοικοκυρά!Ήβη, ευχαριστώ για τη φιλοξενία! :-)

heart n soul

Wednesday 23rd of April 2008

Ivy ευχαριστώ για το λινκ!Αγγελικούλα, συγκινητική η περιγραφή σου! τι το 'χεις κι αραχνιάζει κεινο το βλογ βρε παιδί μου?:)

Ivy

Wednesday 23rd of April 2008

Καρδούλα να η συνταγή για τα αφέλια, ελπίζω να σου αρέσει.http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2007/12/blog-post_09.html

Αγγελική δεν χρειάζεται να απολογείσαι για τίποτε. Χαίρομαι για τον αυθορμητισμό σου και είναι ωραία να υπάρχει αυτή η "ζωντάνια" στα μηνύματα.Να πω την αλήθεια ούτε εγώ έβαζα το φύλλο δάφνης και το κύμινο παλιά, αλλά από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το blog μου αρέσει να δοκιμάζω και κάτι παραπάνω. Εάν μου αρέσει το υιοθετώ, εάν όχι το απορρίπτω.

άλλη Αγγελική

Tuesday 22nd of April 2008

Καλώς σε βρήκα, Ήβη!

Με συγχωρείς που μπήκα και μίλησα με επισκέπτες χωρίς να χαιρετήσω πρώτα την οικοδέσποινα! Θα με δικαιολογήσει μερικώς το ότι ενθουσιάστηκα με τις συνταγές σου; :-)

Ξέρω κάτι λίγα από κυπριακή κουζίνα, μια και σαν φοιτήτρια (εδώ και πολάααα χρόνια) σύχναζα σε ένα εξαιρετικό κυπριακό εστιατόριο στα Άνω Ιλίσια (το αναζήτησα πρόσφατα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πια). Εκεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα ήταν αφέλια με αντινακτές πατάτες. Πήρα τις συνταγές (κοίτα τώρα!) από μια συμπαθέστατη κυρούλα Κύπρια που είχε ένα περίπτερο δίπλα στο (τότε) σπίτι μου (ούτε αυτή την βρήκα πια) και αυτό το πιάτο έγινε το "σουξέ" μου όταν είχα καλεσμένους, μια και δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα. Τα έφτιαχνα με κόκκινο ξερό κρασί, σύμφωνα με τις συμβουλές της καλής κυρούλας, και τ΄αφέλια χωρίς δάφνη και κύμινο - μόνο με κόλιαντρο και κρασί. Τα είχα ξεχάσει, μέχρι που χάρις στην heart and soul είδα το site σου.

Συγχαρητήρια! Εξαιρετικές οι συνταγές σου

heart n soul

Tuesday 22nd of April 2008

θέλουμε κι αφέλιααααα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe