Skip to Content

Κίαρ (KHEER) Ινδικό ρυζόγαλο

Κίαρ (KHEER) Ινδικό ρυζόγαλο

Sharing is caring!


Είναι παράξενο πώς μερικοί άνθρωποι σε κατακτούν από την πρώτη στιγμή που τους γνωρίζεις από μερικές ασήμαντες χειρονομίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Ινδή φίλη μου η Swati από το Sugarcraft India. Γνωριστήκαμε πριν από ένα μήνα περίπου και χαίρομαι που την έχω φίλη. Σχολίασε κάτι σε μια συνταγή μου, της ανταπέδωσα την επίσκεψη και όταν κάτι δεν κατάλαβα και το έβαλα σαν σχόλιο, μπήκε στον κόπο να μου στείλει e-mail με όλες τις λεπτομέρειες που ζητούσα. Συνεχίσαμε να ανταλλάζουμε e-mails και όταν της ζήτησα να μου πει πώς να χρησιμοποιήσω το καρδάμωμο, μου έστειλε με e-mail δύο υπέροχες συνταγές. Η μία από αυτές είναι η σημερινή που λέγεται Kheer, (κίαρ) και είναι το Ινδικό ρυζόγαλο, το οποίο το έφτιαξε ειδικά για μένα για να μου στείλει τη συνταγή μαζί με φωτογραφία.  Κίαρ (ksheer) στα Σανσκριτικά σημαίνει γάλα.

Ακολούθησα τη συνταγή της κατά γράμμα χωρίς να αλλάξω κάτι, το μόνο αντί να βάλω φυστίκια κάσιους (cashews), έβαλα αιγινίτικα (ωμά) επειδή δεν είχα στο σπίτι κάσιους και παρέλειψα τις κλωστές σαφράν (κρόκος) γιατί είχα μόνο σε σκόνη και δεν ήθελα το κίαρ να μου βγεί κίτρινο. Επίσης, τα φυστίκια και τα αμύγδαλα τα καβούρδισα, επειδή δεν το διευκρινίζει στη συνταγή.

Παρόλο που λατρεύω το δικό μας το Ρυζόγαλο με κανέλα, το καρδάμωμο το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που έσπασα το τσόφλι για να πάρω τους σπόρους του. Έχει ένα καταπληκτικό άρωμα και επίσης η προσθήκη ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων μέσα του έδιναν μια επιπρόσθετη νοστημιά.

καρδάμωμο (κακουλέ)

Για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι το καρδάμωμο ή κακουλέ όπως αλλιώς το λέμε, σας βάζω τις φωτογραφίες πώς είναι πριν και μετά το σπάσιμο.

καρδάμωμο (κακουλέ) σπόροι

(Μετάφραση της συνταγής όπως μου την έστειλε με το e-mail):

Κίαρ (KHEER) (Ινδικό Ρυζόγαλο)

Υλικά:

  • 50 γρ. καλής ποιότητας ρύζι. Εγώ χρησιμοποίησα ρύζι μπασμάτι.. ένα μακρύκοκκο ρύζι που έχει ωραίο άρωμα… το οποίο το άφησα να μουσκέψει στο νερό για 20 λεπτά.
  • 500 ml ολόπαχο γάλα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο καρδάμωμμο (κακουλέ) – (κοπανείστε τους σπόρους με λίγη ζάχαρη να γίνει σκόνη)
  • μερικές κλωστές σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 2 γαρύφαλλα
  • ξηρά φρούτα της αρεσκείας σας… εγώ έβαλα κάσιους, σταφίδες και ασπρισμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το γάλα και συνεχίζουμε να το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 10 – 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, αφού το στραγγίσουμε και συνεχίζουμε το
    βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Αφού μπει το ρύζι θα πρέπει να ανακατεύετε γιατί μπορεί να σας κολλήσει. Θα ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, γύρω στα 10-15 λεπτά.
  2. Προσθέτετε τα γαρύφαλλα, τη σταφίδα και τη ζάχαρη. Ξαναανακατεύετε για άλλα 10-12 λεπτά… Δεν πρέπει να το παραβράσετε γιατί θα εξατμιστεί τελείως το γάλα, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε όταν αρχίσει να πήζει αλλά να είναι κρεμώδες. Προσθέστε το σαφράν, ανακατέψτε λίγο και σερβίρετε σε μπωλ. Το γαρνίρετε με το τριμμένο κάρδαμο και τα αμύγδαλα και φυστίκια. (Εγώ έβαλα τα μισά μέσα).

Το Kheer τρώγεται είτε ζεστό ή κρύο, ανάλογα πώς σας αρέσει καλύτερα.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

heart n soul

Sunday 1st of June 2008

υπέροχο το ροζ πιπέρι! κι εγώ εδώ το 'μαθα

heart n soul

Sunday 1st of June 2008

δεν το χω δει τριμμένο, μόνο ολόκληρο και είναι το κάρδαμο. Γενικά τριμμενα δεν αγοράζω (μόνο κανέλλα) γιατί είναι μάπα

heart n soul

Sunday 1st of June 2008

υπέροχο! το κάρδαμο το έβλεπα χρόνια στα ελληνικά σούπερμάρκετ χωρίς να ξέρω τι είναι, ως "κακουλέ". Μετά έμαθα εδώ το κάρδαμο (η ινδική κουζίνα δίνει και παίρνει) και συνειδητοποίησα ότι είναι το κακουλέ:) Πάει πολύ και με το άρωμα του πορτοκαλιού

Ivy

Sunday 1st of June 2008

Άμα δεν ξέρεις τί είναι και σου πουν κακουλέ, ό,τι σου δώσουν θα πάρεις. Μη νομίζεις και εγώ το καρδάμωμο που χρησιμοποίησα το έχω κανένα χρόνο τώρα γιατί μου το φέρανε από την Κύπρο με πολλά άλλα μπαχαρικά που δεν τα ήξερα τότε, όπως ροζ πιπέρι.

Ivy

Sunday 1st of June 2008

Δεν το πιστεύω. Το κακουλέ το είχα πάρει μια φορά πέρσι ή πρόπερσι που έφτιαξα μια συνταγή της Βέφας για τσουρέκια. Φυσικά τα τσουρέκαι δεν μου πέτυχαν (ως συνήθως οι συνταγές της δεν πετυχαίνουν) και δεν είχε κανένα ιδιαίτερο άρωμα. Βέβαια σ' αυτό δεν έφταιγε η Βέφα. Το είχα αγοράσει από κάποιο κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά. Το αγόρασα σε σκόνη και έκτοτε δεν ήξερα πώς να το χρησιμοποιήσω. Πήγα τώρα και το μύρισα αλλά πιστεύω ότι είναι νοθευμένο και με κάποιο άλλο μπαχαρικό γιατί ουδεμία σχέση έχει με το καρδάμωμο που χρησιμοποίσα για το Κίαρ. Ευχαριστώ για την πολύτιμη πληροφορία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright