Skip to Content

Μιλφέιγ με Αφράτη Κρέμα Ντιπλομάτ

Μιλφέιγ με Αφράτη Κρέμα Ντιπλομάτ

Sharing is caring!

Το Μιλφέιγ είναι ένα γλυκό της Γαλλικής Κουζίνας που γίνεται με στρώσεις από σφολιάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί.

To Μιλφέιγ (Millefeuiles) είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και το κάνω κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες μιας και το έκανα από τότε που ήμουν μαθήτρια στο γυμνάσιο. 

Στην Κύπρο το έφτιαχνα με μπισκότα Cream Crackers τα οποία ήταν πολύ αφράτα σαν σφολιάτα, καμία σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά.

Μιλφέιγ με φυστίκι Αιγίνης φωτογραφία

Το γαλλικό αυτό γλυκό που σημαίνει χίλια φύλλα γίνεται με μερικές στρώσεις σφολιάτας ψημένη ή σ’ αυτή την περίπτωση για πιο μεγάλη ευκολία, με μπισκότα sfogliatine και ανάμεσα κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα και την Κύπρο συνήθως βάζουμε κρέμα ανάμεσα στις στρώσεις και σαντιγί από πάνω. Σ

Στο εξωτερικό μερικές φορές, αντί για σαντιγύ βάζουν κάποιο λευκό και καφέ γλάσο από πάνω.

ΠΟΣΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΙΛΦΕΪΓ;

Το Μιλφέιγ συνήθως γίνεται από τρία στρώματα σφολιάτας, με κρέμα ζαχαροπλαστικής μεταξύ των στρωμάτων και από πάνω το γλάσο.

Το δικό μου Μιλφέιγ το κάνω κάπως διαφορετικό. Βάζω δύο στρώσεις μπισκότα σφολιάτας, δύο στρώσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί από πάνω. Για διακόσμηση λιώνω 1 – 2 από τα μπισκότα, ανακατεμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα και το πασπαλίζω από πάνω.

Στη συνταγή με το φυστίκι Αιγίνης δεν έβαλα κανέλα από πάνω.

Μιλφέιγ με κρέμα ζαχαροπλαστικής εικόνα

Πριν πάμε στην κλασσική συνταγή, που θα βρείτε στο τέλος, θα σας δείξω και μερικές παραλλαγές που έφτιαξα όλα αυτά τα χρόνια.

ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Την εποχή που υπάρχουν φράουλες, κάνω Μιλφέιγ με φράουλες.  Πάνω από την πρώτη στρώση κρέμας τοποθετώ μια στρώση Σάλτσα Φράουλας και στολίζω το γλυκό με φράουλες.

Σ’αυτή τη συνταγή, τη Σάλτσα φράουλας την φτιάχνω με 300 γρ. φράουλες και 1/4 κούπας ζάχαρη. Αφού γίνει η σάλτσα, την αφήνω να κρυώσει και λιώνω τις φράουλες με το ραβδομπλέντερ. Μετά την ανακατεύω μέσα στην κρέμα.

Μιλφέιγ φράουλας εικόνα

ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΕΡΑΣΙ

Σε αυτό το Μιλφέιγ έβαλα εκτός από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και μια δεύτερη κρέμα που έφτιαξα με κομπόστα κερασιού και κρέμα γάλακτος, την οποία έπηξα με ζελατίνη. Δείτε τη συνταγή για Μιλφέιγ που έφτιαξα με Κρέμα Κεράσι.

Μιλφέιγ με Μους Κερασιού εικόνα


ΜΙΛΦΕΪΓ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ:

Φέτος έφτιαξα γλυκό Περγαμόντο πριν μερικές ημέρες και μου περίσσεψε συρόπι.  Για να μην πάει χαμένο το έβαλα μέσα στην Κρέμα Πατισερί και χρησιμοποίησα και μερικά γλυκά του κουταλιού για να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα συρόπι από γλυκό Περγαμόντο
  • 5 κομμάτια γλυκό περγαμόντο

Για να φτιάξουμε την κρέμα, αντικαθιστούμε 1 κούπα γάλα με 1 κούπα συρόπι περγαμόντο.  Δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη μέσα, αλλά εάν τη θέλετε πιο γλυκιά μπορείτε να προσθέσετε.

Μιλφέιγ με Περγαμόντο εικόνα

Κόβουμε το γλυκό σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε το μισό πάνω από την κρέμα και τα υπόλοιπα πάνω από τη σαντιγύ.

Μιλφέιγ με Περγαμόντο φωτογραφία

ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΥΡΑ

Εδώ έκανα το κλασσικό Μιλφέιγ αλλά πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής έβαλα κουταλιές από μαρμελάδα μούρα. Εναλλακτικά μπορούμε την μαρμελάδα να την ανακατέψουμε μέσα στην κρέμα, όπως στη συνταγή για το Μιλφέιγ με φράουλες.

Μιλφέιγ με μαρμελάδα μαύρα μούρα εικόνα

Πώς θα φτιάξουμε το Μιλφέιγ

  • Ετοιμάζουμε την Κρέμα ζαχαροπλαστικής. Την σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Εάν θα φτιάξετε τη σφολιάτα μόνοι σας, την ψήνετε ή χρησιμοποιείτε μπισκότα σφολιάτας.
  • Τοποθετούμε μια στρώση μπισκότα σε ένα Πυρέξ. Προσθέτουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από πάνω και την απλώνουμε. Μου αρέσει να φτιάχνω την κρέμα Ντίπλοματ, που είναι πιο ανάλαφρη και βελούδινη, αλλά εάν προτιμάτε την απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής, πάλι γίνεται.
  • Έτσι, αφού κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής, ρίχνουμε μέσα το 1/3 της σαντιγί και με ένα μίξερ χειρός, ανακατεύουμε τις δύο κρέμες.
  • Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση μπισκότων και δεύτερη στρώση κρέμας.
  • Κρατάμε 2- 3 μπισκότα κατά προτίμηση από το πάνω μέρος του μπισκότου τα οποία θριμματίζουμε να γίνουν τρίμματα χοντρά.
  • Πάνω από την κρέμα τοποθετούμε τη σαντιγί με κουτάλι ή κορνέ, βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα και από πάνω πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.
  • Την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.
Μιλφέιγ με φυστίκι Αιγίνης εικόνα

Μιλφέιγ με Αφράτη Κρέμα Ντιπλομάτ

Yield: 12
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 20 minutes
Additional Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 30 minutes

Το Μιλφέιγ είναι ένα γλυκό της Γαλλικής Κουζίνας που γίνεται με στρώσεις από σφολιάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 πακέτα μπισκότα sfogliatine ή σφολιάτα που θα ψήσετε μόνοι σας
  • 50 γρ. ανάλατο και καβουρδισμένο φυστίκι Αιγίνης

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:

  • 1.5 λίτρα γάλα ολόπαχο
  • 150 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. εσάνς εσπεριδοειδών (ή βανίλια)
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

Σαντιγί:

  • 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 3 – 4 σταγόνες εσάνς βανίλιας

Instructions

Ετοιμάζουμε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: 

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα αφού κρατήσουμε 1/4 της κούπας κρύο.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το άρωμα εσπεριδοειδών ή τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το κρύο γάλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας ή την ανακατεύουμε τακτικά για να μην πιάσει κρούστα από πάνω.

Ετοιμάζουμε τη σαντιγί:

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ χειρός μαζί με τη ζά;χαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να πήξει. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  2. Όταν κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής εντελώς, προσθέτουμε το 1/3 της σαντιγί στην κρέμα και με το μίξερ χειρός ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για να συναρμολογήσουμε το γλυκό:

  1. Στρώνουμε 20 μπισκότα σε ένα Πυρέξ 22 x 35 εκ.
  2. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε πάνω στα μπισκότα.
  3. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 20 μπισκότα από πάνω καθώς και την υπόλοιπη κρέμα..
  4. Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί από πάνω είτε με κορνέ ή με το κουτάλι.
  5. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα που κρατήσαμε και κοπανίζουμε το φυστίκι Αιγίνης.
  6. Διακοσμούμε το γλυκό με τα τριμμένα μπισκότα και το φυστίκι.
  7. Το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.
Nutrition Information
Yield 12 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 332Total Fat 19gSaturated Fat 11gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 7gCholesterol 112mgSodium 97mgCarbohydrates 33gFiber 1gSugar 22gProtein 7g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.

Κολάζ τέσσερα διαφορετικά Μιλφέιγ εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Aliki

Saturday 7th of June 2008

ivy μου σορρυ για την παρατηρηση , αλλα σε εψαχνα και δεν σε εβρισκα, γιαυτο σου ειπα, οτι δεν χρησιμοποιειες κανε καταργηση.κι επειδη μου αρεσεις σε καλω στην παρεα των ΑΣΠΡΩΝ ΚΟΧΥΛΙΩΝ. ειμαστε πολλες κοχυλενιες και περναμε καλα.

Ivy

Friday 6th of June 2008

Aλίκη μου γειά σου και καλωσόρισες. Έχεις δίκαιο. Χθες μόλις άλλαξα το look του μπλογκ μου και μέχρι να καταλήξω έκανα διάφορες δοκιμές με διαφορετικά σχέδια και δεν βρήκα καιρό ακόμη να αποφασίσω εάν θα τα καταργήσω ή εάν θα τα αφήσω. Τώρα ελπίζω να ξέρεις πού να μπαίνεις. Θα σε επισκεφτώ και εγώ.

Aliki

Friday 6th of June 2008

καλησπερα Ηβη.και καλως με στο blog σου :)ερωτηξη κρισεως: τοσα μπλογκ ανενεργα τι τα θελεις? καταργησε τα. μεχρι να βρω καποιο που να εχει "πραμα" εμπαινα και εβγαινα χιχιu c around

Ivy

Friday 6th of June 2008

Υ.Γ. για όλες σας. Κορίτσια πώς σας φαίνεται το νέο look του μπλοογκ. Σας αρέσει; Μου βγήκε λίγο η πίστη να το φτιάξω αλλά εμένα μου αρέσει καλύτερα έτσι.

Ivy

Friday 6th of June 2008

Ζαμπία γειά σου. Τι είναι αυτά που λες καλέ. Τιμή δική μου.Σήμερα διάβασα σε ένα ποστ στο Hungry για την Κρήτη ότι είσαι από την Κρήτη και εάν κατάλαβα καλά από τα Σφακιά. Κρίμα που δεν σε ήξερα πέρσι που πήγαμε Κρήτη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe