Skip to Content

Συκαλάκι Γλυκό και Μαρμελάδα Σύκο

Συκαλάκι Γλυκό και Μαρμελάδα Σύκο

Sharing is caring!

Το σύκο είναι ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα αλλά και το γλυκό σύκο είναι από τα αγαπημένα μου.

Αυτές οι δύο συνταγές δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, (δείτε ενημέρωση στο τέλος) γιατί η μαρμελάδα γίνεται όταν τα σύκα είναι ώριμα ενώ το συκαλάκι γίνεται τέλος Απρίλη ή αρχάς Μαΐου, όταν ακόμη τα σύκα είναι μικρά και αγίνωτα.  Επειδή όμως δεν έχω βάλει τη συνταγή του σύκου που έφτιαξα την άνοιξη, θα τις βάλω και τις δύο μαζί.

Γλυκό Σύκο

Για να φτιάξουμε γλυκό σύκο, όπως είπα πιο πάνω, τα σύκα πρέπει να είναι άγουρα, περίπου γύρω στο τέλος Απριλίου – αρχές  Μαΐου. 

unripe figs syka

Η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε είναι ίση με την ποσότητα του σύκου καθαρισμένου.

Βλέπετε επίσης σημείωση στο τέλος.

Υλικά:

  • 50 άγουρα σύκα (ποικιλία μαύρα)
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κούπα ασβέστη
  • 3 κούπες νερό
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • Γαρύφαλλα και βανίλια
  • 50 ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλουδίζουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα φλούδας από τα σύκα (φοράμε γάντια πλαστικά για να προστατέψουμε τα χέρια μας από το γάλα που βγάζουν τα σύκα).
  2. Διαλύουμε τον ασβέστη με νερό να τα σκεπάσει (αναλογία 1 κούπα ασβέστη με 1 λίτρο νερό) και αφήνουμε τα σύκα μέσα περίπου 1 ώρα.
  3. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε με το νερό να βράσουν.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε με μια βελόνα να δούμε εάν έχουν βράσει.  Όταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα.
  4. Τα σουρώνουμε και βάζουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για μία ώρα.
  5. Ταυτόχρονα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.  Αδειάζουμε το νερό από τα σύκα και βάζουμε 1 αμύγδαλο στο καθένα από την κάτω μεριά.
  6. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και τις 3 κούπες νερό και τα αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου 30 λεπτά.
  7. Τα βάζουμε στη φωτιά και αφού αρχίσουν να βράζουν,  χαμηλώνουμε το φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  8. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα όλο το βράδυ και την επομένη τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το συρόπι.  Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
  9. Τα βγάζουμε από το μάτι και αφού κρυώσουν εντελώς το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Σημείωση:  Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα βάλω διπλάσια ποσότητα ζάχαρης και νερού, γιατί το συρόπι δεν έφτανε για να καλύψει το γλυκό.  Σ’ αυτή την περίπτωση έφτιαξα άλλο συρόπι σε ίση αναλογία ζάχαρης και νερού και το ανακάτεψα με το προηγούμενο σιρόπι.  Τα έβρασα για ένα λεπτό μαζί και έριξα στο τέλος μερικές κουταλιές χυμό λεμονιού.


Ενημέρωση:  1η Μαΐου 2014

 

sykalaki with thermometre

Τα σύκα που έφτιαξα φέτος ήταν αρκετά μικρά, δηλαδή στο 1 κιλό ήταν 137 σύκα.  Έτσι δεν χρειάστηκε να τα ξεφλουδίσω αλλά ούτε έβαλα ασβέστη, γιατί δεν είχα, αλλά πάλι μια χαρά έγιναν.

Επίσης δεν χρειάστηκε να τα τρυπήσω.  Απλώς έκοψα λίγο το κοτσανάκι μπροστά και με ένα μυτερό μαχαίρι έβγαλα το σκληρό από το πίσω μέρος.

Αφού τα έβρασα και άλλαξα το νερό δύο φορές τα άφησα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.  Στην κορυφή έβαλα ένα γαρύφαλλο και στο πίσω μέρος το καβουρδισμένο αμύγδαλο.  Όσο έκανα αυτή τη δουλειά είδα ότι με λίγη πίεση έβγαζαν αρκετό νερό από μέσα, το οποίο δεν θέλουμε να μείνει μέσα.  Γιαυτό τα ζούληξα ελαφρώς για να μη σπάσουν μέχρι να βγει αρκετό νερό.  Θα φαίνονται λίγο ζαρωμένα, αλλά αυτό φτιάχνει στο τέλος και ξαναπαίρνουν το σχήμα τους.

Όπως είπα και πιο πάνω, αυτή τη φορά έβαλα διπλάσια ποσότητα ζάχαρης και νερού για να έχω περισσότερο συρόπι.

Επίσης, αντί να ακολουθήσω την παλιά μέθοδο για το δέσιμο του συροπιού, χρησιμοποίησα θερμόμετρο.  Όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 105 βαθμούς Κελσίου, το έβγαλα από τη φωτιά.  ¨Εβαλα το γλυκό σε σουρωτήρι και αφού κρύωσε και στράγγιξε, ξανάριξα μέσα όσο συρόπι.  Ξαναέκανα τη δοκιμή με το θερμόμετρο και ξαναέριξα μέσα το σύκο.  Μια τελευταία δοκιμή μέχρι να ξαναπιάσει τους 105 βαθμούς.

 

Collage Fig sykalaki glyko

 

Ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου, 2014:

Ripe and unripe figs

Γλυκό Συκαλάκι τον Σεπτέμβρη, όταν τα σύκα είναι στις δόξες τους;  Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κάνω γλυκό αυτή την εποχή, αλλά ένα φίλος μας που έχει συκιές, με ρώτησε εάν ήθελα σύκα άγουρο σύκο για να φτιάξω γλυκό.

Προβληματίστηκα εάν θα πετύχαινε, αλλά τελικά είπα να πειραματιστώ.  Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία τα σύκα δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση και όταν επιχείρησα να αφαιρέσω ένα στρώμα φλούδας, έβγαινε όλη η φλούδα.  Το πιο πιθανόν, εάν συνέχιζα, το γλυκό να κατέληγε σε μαρμελάδα.  Τα έπλυνα και τα έτριψα καλά και έφτιαξα το γλυκό με τη φλούδα.  Όσο το έφτιαχνα παρατήρησα ότι το γλυκό έπαιρνε ένα ροζέ χρώμα.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησα ήταν η ίδια όπως τις προηγούμενες φορές αλλά το γλυκό αυτό έγινε πιο σκληρό, παρόλο που το έβρασα για πιο πολύ χρόνο.  Η γεύση του μου θύμισε τσαπέλες, λες και το γλυκό έγινε με αποξεραμένα σύκα.

Ακόνη είχα από το γλυκό συκαλάκι που είχα φτιάξει το 2013 και 2 βαζάκια από αυτό που είχα φτιάξει φέτος τον Μάιο.

Μπορείτε να δείτε τη διαφορά στη φωτογραφία με τα τρία διαφορετικά είδη.  Αριστερά είναι αυτό που έφτιαξα χθες.  Στη μέση αυτό που έφτιαξα την άνοιξη και δεξιά το περσινό.

Το καλύτερο από τα τρία είναι το περσινό, το οποίο είναι σφιχτό και τραγανό.  Το άλλο που έφτιαξα την άνοιξη είναι πιο μαλακό αλλά έχει ωραία γεύση.  Το χθεσινό είναι πολύ πιο σκούρο και πιο σκληρό, αλλά η γεύση του και η υφή του αρκετά διαφορετική.

Fig preserves 3 kinds

Ακόμη και μέσα, φαίνεται η διαφορά!

Chocolate pudding with three kinds of figs

Πώς θα καθαρίσουμε την κατσαρόλα από το γάλα της συκιάς;

Stainless steel pot

Όταν τελείωσα το γλυκό, και την άνοιξη και χθες, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να καθαρίσω την κατσαρόλα.  Στα τοιχώματα της κατσαρόλας έμεινε μια κολλώδες ουσία, που μάλλον πρέπει να προέρχεται από το γάλα του σύκου, η οποία δεν έφευγε με τίποτα.

Έτριβα την κατσαρόλα για πολλή ώρα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.  Δοκίμασα με σφουγγάρι και φωτιστικό οινόπνευμα, γέμισα την κατσαρόλα με νερό και υγρό πιάτων και έβαλα το νερό να βράσει, δοκίμασα ένα μείγμα μαγειρικής σόδας με χονδρό αλάτι αλλά κανένα από αυτά δεν έφερε  αποτέλεσμα.

Το τελευταίο που χρησιμοποίησα ήταν το ξύδι και λίγο τρίψιμο και ως εκ θαύματος η κατσαρόλα έγινε καινούργια πάλι.

 

Μαρμελάδα Σύκο

 

Τον Αύγουστο ή Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φτιάξετε μαρμελάδα σύκο που θα τη χρησιμοποιήσετε σε πολλά γλυκά.

Πρόσφατα είχα αγοράσει αρκετά σύκα και επειδή δεν τα τρώνε όλοι στην οικογένεια, όταν άρχισαν να λιώνουν κάπως έπρεπε να τα προλάβω και έτσι έκανα αυτή τη μαρμελάδα.

Αυτή δεν είναι η κανονική μαρμελάδα, γιατί για να διατηρηθεί πιο πολύ καιρό θέλει περισσότερη ζάχαρη και καλύτερο δέσιμο.   Αυτή κρατάει καμιά βδομάδα μέσα στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Σύκο, Συνταγής της Ήβης

Υλικά:

  • 700 γραμμάρια σύκα (χρησιμοποίησα βασιλικά και μαύρα)
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το κονιάκ και τα βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 15 λεπτά.
  4. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη συντηρούμε στο ψυγείο.

Ενημέρωση 2010:   Μαρμελάδα Σύκο με Λεμόνι,  Ρούμι & Κανέλα

Φέτος αποφάσισα να κάνω κάτω διαφορετικό.  Γίνεται πάρα πολύ εύκολα, σε λιγότερο από μισή ώρα.  Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο είναι η γεύση του λεμονιού.

Μαρμελάδα Σύκο με Ρούμι & Κανέλα

Υλικά:

  • 10 μέτρια μαύρα σύκα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/5 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1/5 ρούμι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.  Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφού βραχεί η ζάχαρη τα βάζουμε στη φωτιά.  Αφού αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε τακτικά να μη μας κολλήσει, για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Τέλεια για πρωϊνό!!!

Figs, peach and nectarines

Ενημέρωση 6 Αυγούστου, 2013

Λατρεύω τη νέα μαρμελάδα που έφτιαξα φέτος.  Χρησιμοποίησα τρία φρούτα και εκτός από σύκα έβαλα 1 ροδάκινο και 2 νεκταρίνια (γιατί αυτά μου περίσσευαν 🙂 ).  Αντί να τη φτιάξω με ζάχαρη, την έφτιαξα με μέλι.  Η ποσότητα που έβαλα ήταν όσο έπρεπε για να γίνει η μαρμελάδα και να μην είναι υπερβολικά γλυκιά.  Εάν σας αρέσει να είναι πολύ γλυκιά θα προσθέσετε και άλλο μέλι ή ζάχαρη.

Μαρμελάδα Σύκο με Ροδάκινο και Νεκταρίνια με Μέλι

Υλικά:

360 γραμμάρια σύκα ξεφλουδισμένα

1 ροδάκινο, ξεφλουδισμένο

2 νεκταρίνια

½ κούπα μέλι

2 φύλλα αρμπαρόριζας

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

¼ κούπας νερό

4 κουταλιές χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι)

 Εκτέλεση:

Ξεφλούδισα τα φρούτα και τα έβρασα για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τα τακτικά.  Η διαδικασία είναι όπως στην προηγούμενη συνταγή.  Πρόσθεσα το χυμό λεμονιού προς το τέλος και 1 – 2 λεπτά μετά την έβγαλα από τη φωτιά.

Εάν δεν πήξει όταν κρυώσει θα την ξαναβράσετε για λίγα λεπτά.

Fig, nectarine and peach jam

Ενημέρωση 22 Αυγούστου 2013

Η μαρμελάδα είναι λιγότερο γλυκιά από τις συνηθισμένες αλλά πάνω σε γλυκά είναι μια χαρά.

Peach and fig jam

 

Μαρμελάδα σύκων με ροδάκινα

Συνταγή Λάιτ Μαρμελάδας Σύκων με Ροδάκινα, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

  • 2 κιλά σύκα
  • 3 ροδάκινα
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • ½ κούπα μέλι
  • 3 κουταλιές stevia
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 φύλλα αρμπαρόριζας
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα νερό
  • 25 γραμμάρια gelfix

 Εκτέλεση:

  1. Όπως οι προηγούμενες συνταγές.
  2. Έβρασα τη μαρμελάδα τρεις φορές επί 10 λεπτά την κάθε φορά, πάνω σε κεραμική εστία.  Κάθε φορά έμενε πάνω στο μάτι μέχρι να κρυώσει εντελώς για να ξαναβράσει.
  3. Ο χυμός λεμονιού και το gelfix μπήκαν στο τελευταίο βράσιμο.

Kaimaki ice cream and fig and peach jam

Παγωτό Καϊμάκι με Μαρμελάδα

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Μπισκότα Σύκου

Κραμπλ Σύκου

Γλυκό Νεράντζι (ολόκληρο)

Γλυκό Βύσσινο

Γλυκό Καρυδάκι

Γλυκό Κυδόνι με αμύγδαλα

Γλυκό Μήλο

Γλυκό Κυδόνι με Κάστανα

Δείτε επίσης

Γλυκά του Κουταλιού
Πώς ξέρουμε ότι το συρόπι έχει δέσει;
Πώς διορθώνουμε τα γλυκά του κουταλιού

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιάννα

Saturday 27th of November 2010

Το πιο αγαπημένο μου γλυκό!!

Αρης Κωνστανταρας

Saturday 13th of November 2010

καλα οταν φτιαχνουμε το συκο γλυκο, ο Ασβεστης δεν βλαπτη στην υγεια ? Ετσι το φτιαχνανε πριν 100 χρονια και παραπανω, δεν υπαρχει αλλο υλικο για να μαλακωνουν τα συκα ?

Ivy

Saturday 13th of November 2010

Ο ασβέστης χρησιμοποιείται για να σκληραίνουν τα φρούτα ή τα λαχανικά. Ακόμη και στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τον ασβέστη για να φτιάχνουν τα τουρσιά τους. Γιατρός δεν είμαι για να σου απαντήσω εάν βλάπτει την υγεία, αλλά εάν φοβάσαι να τον χρησιμοποιήσεις μη βάλεις, απλώς δεν θα είναι τραγανά τα γλυκά.

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright