Skip to Content

Κυπριακοί Μεζέδες

Sharing is caring!

Εάν σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτείτε την Κύπρο θα σας πρότεινα να μην παραγγείλετε φαγητά αλά κάρτ αλλά να προτιμήσετε τους Κυπριακούς μεζέδες για τους οποίους η Κύπρος φημίζεται.

Όταν λέμε Κυπριακούς μεζέδες στην Κύπρο μη φανταστείτε πιατάκια με ορεκτικά, αλλά οι μεζέδες είναι ένα κανονικό γεύμα από μόνο του.

Για να καταλάβετε καλύτερα, όταν πάτε σε μια ταβέρνα ή εστιατόριο για να φάτε πάντα θα υπάρχει στο μενού η επιλογή για μεζέδες.  Ανάλογα με το εστιατόριο / ταβέρνα η ποικιλία των μεζέδων ποικίλει και σερβίρονται μεταξύ 20 – 30 διαφορετικά πιάτα.    Η τιμή των μεζέδων που αναγράφεται είναι συνήθως για 2 άτομα και ανάλογα πόσα άτομα θα είστε θα ζητήσετε π.χ. μεζέδες για έξι άτομα και θα έρθουν μεζέδες Χ 3.


Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των μεζέδων που υπάρχουν μπορείτε να επιλέξετε κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες, ανάμεικτους ή και νηστίσιμους.

Τα πρώτα πιάτα που έρχονται είναι συνήθως τα ίδια για τους κρεατομεζέδες και τους ψαρομεζέδες και κάθε φορά ο σερβιτόρος θα φέρει 4 – 5 διαφορετικά πιάτα.





Μερικοί μεζέδες όπως ταραμοσαλάτα, ταχίνη, χούμους, ταλατούρι (τζατζίκι), ελιές τσακιστές, παντζάρια ξυδάτα, μούγγρα (κουνουπίδι τουρσί), ζαλατίνα (πηχτή) τσαμαρέλλα ( παστό κατσικίσιο κρέας το οποίο ξηραίνεται στον ήλιο), σαλάτα ταμπούλι ή χωριάτικη και βεβαίως Κυπριακή πίτα.

Μετά αρχίζουν πιάτα με κρέατα ή θαλασσινά στα κάρβουνα και μαγειρευτά. Τα φαγητά αυτά είναι καραόλους (σαλιγκάρια σε σάλτσα ντομάτας), κουπέπια (ντολμάδες), αφέλια, οφτόν κλέφτικο, κουνέλι στιφάδο, ελιές ψητές στα κάρβουνα, χαλλούμι ψητό, λούντζα ψητή, κοτόπουλο στα κάρβουνα, σουβλάκια, σεφταλιά, λουκάνικο χωριάτικο, κεφτέδες, παϊδάκια αρνίσια κλπ.

Το ίδιο ισχύει και για τα θαλασσινά. Μετά τα πρώτα πιάτα θα έρθουν καλαμαράκια, καβουροκροκέτες, γαρίδες, σουπιές, χταπόδι, ξιφίας σουβλάκι, μπαρμπούνια, μαρίδα, μπακαλιάρος, στρείδια ή μύδια και μεγάλο ψάρι ολόκληρο. Σε πιο πολυτελή εστιατόρια το μενού μπορεί να περιλαμβάνει καβούρια, καραβίδες ακόμη και αστακό.

Στις 28 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ. σβήστε και εσείς τα φώτα και τις ηλεκτρικές σας συσκευές, ετοιμάστε μερικούς μεζέδες που δεν χρειάζονται ψήσιμο και καλέστε μερικούς φίλους και με το φως των κεριών και ένα καλό κρασί συμβάλετε και εσείς για μια πιο ανθρώπινη γη.

Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει και η Ελλάδα και παρόλο που η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, κατατάσσεται πέμπτη παγκοσμίως, μετά από την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά. Οι οργανωτές ελπίζουν οι συμμετοχές να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο.  Στην Αθήνα η Ακρόπολη, ο Λυκαββητός και άλλα μνημεία θα παραμείνουν σβηστά καθώς και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και άλλα μνημεία σε άλλες πόλεις.

Δηλώστε και εσείς συμμετοχή εδώ.




Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright