Skip to Content

Νηστίσιμα Σοκολατένια Κεκάκια (Cupcakes)

Νηστίσιμα Σοκολατένια Κεκάκια (Cupcakes)

Sharing is caring!

Τα νηστίσιμα σοκολατένια κεκάκια που έφτιαξα, γίνονται πανεύκολα με πετιμέζι ροδιού, μαύρη ζάχαρη, πορτοκάλι, μπανάνα, καρότο κλπ.

Παλιά η νηστεία ήταν μια σκληρή δοκιμασία γιατί οι μανάδες μας ξέρανε πέντε-έξι φαγητά και μόνο αυτά κάνανε. Ακόμη και εμείς αργότερα με τις μαγειρικές που είχαμε, ακόμη και στις καλύτερες μαγειρικές πάλι τα ίδια και τα ίδια φαγητά έβρισκες.

Όχι ότι οι κλασσικές συνταγές μας δεν είναι νόστιμες αλλά κάποια στιγμή εάν θα νηστέψεις όλη τη Σαρακοστή που είναι 49 ημέρες σίγουρα πάλι τα ίδια και τα ίδια θα τρως.

Ειδικά στα γλυκά οι επιλογές είναι ακόμη λιγότερες, ειδικά στα κέικ που χρειάζονται αυγά και γάλα για να γίνουν, γι’ αυτό αποφάσισα να φτιάξω κάτι πολύ σοκολατένιο και νόστιμο.

Κοίταξα τα υλικά που είχα στο σπίτι και είχα μια μπανάνα που ήταν πολύ ώριμη και κανείς δεν θα την έτρωγε κανείς, ένα πορτοκάλι και δύο αχλάδια.

Βασικά ήθελα να χρησιμοποιήσω τα φρούτα για να μην τα πετάξω. Τελικά τα αχλάδια τα πέταξα γιατί ήταν πολύ γινωμένα και έμεινα με την μπανάνα και το πορτοκάλι.

Έχω φτιάξει κέικ με μπανάνα αλλά η μία μπανάνα δεν ήταν αρκετή και είπα να τη συνδυάσω με μερικά καρότα που είχα στο σπίτι αλλά πάλι δεν ήθελα να κάνω κέικ καρότου.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια σοκολατίνα με καρότα και μπανάνα και από πάνω θα έβαζα γλάσο σοκολάτας και βέβαια αυτό έπρεπε να είναι και νηστίσιμο.

Είχα ηλιέλαιο και μαργαρίνη. Προτίμησα το ηλιέλαιο και για να γίνει και πιο σκούρο το κέικ θα έβαζα μαύρη ζάχαρη αντί την κανονική. Στην πορεία έβαλα και άλλα υλικά, έφτιαξα το κέικ αλλά η ποσότητα μου φάνηκε λίγη για το μέγεθος του ταψιού μου και έτσι έφτιαξα μικρά κεκάκια.

Ένα καινούργιο υλικό που ανακάλυψα τελευταία είναι το πετιμέζι ροδιού.  Είναι χυμός από ρόδι το οποίο γίνεται όπως το πετιμέζι δηλαδή βράζεις το χυμό μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει το συρόπι.

Είναι καταπληκτικό και προς το παρόν το έχω χρησιμοποιήσει για μαρινάρισμα και σε σαλάτες αλλά τώρα που το δοκίμασα στο κέικ θα το δείτε και σε πολλές άλλες συνταγές μου.

Πιστεύω ότι όλη η γεύση του γλυκού ήταν σ’ αυτό το συρόπι το οποίο έδινε μια ξεχωριστή, ευχάριστη γλυκόξινη γεύση.  Το βρήκα σε ένα Αιγυπτιακό μπακάλικο που λέγεται Κλεοπάτρα κοντά στην Οδό Αθηνάς.

Είναι απέναντι από την πλατεία Κοτζιά, που είναι το Δημαρχείο.  Ξέρω ότι δεν θα τρέξετε στην Πλατεία Κοτζιά να το πάρετε, ούτε και εγώ θα το έκανα αυτό,  γι’ αυτό  εσείς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πετιμέζι ή μέλι ή μόνο με χυμό πορτοκαλιού.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάλετε 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού αντί 1/2 και θα αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.

Για το γλάσο μπορείτε να χρησιμοποίησετε σοκολάτα κουβερτούρα ή υγείας που είναι νηστίσιμες.

Νηστίσιμα Σοκολατένια Κεκάκια – Συνταγή της Ήβης

Γίνονται:24

Υλικά:

3

Κούπες

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/3

Κούπας

Κακάο (6 κουταλιές)

1

κ.γ.

Μπέικιν Πάουντερ

1

κ.γ.

Μαγειρική σόδα

1/2

κ.γ.

Αλάτι

1

Κούπα

Μαύρη Ζάχαρη (σκούρα)

1/2

Κούπα

Ηλιέλαιο (11 κουταλιές)

2

Κουταλιές

Μηλόξυδο

1 1/4

Κούπες

Καρότα τριμμένα (4 μικρά καρότα)

1

Ώριμη

Μπανάνα

1/2

Κούπα

Συρόπι συμπυκνωμένο ροδιού

1/2

Κούπα

Χυμό πορτοκαλιού

1

Κουταλιά

Ξύσμα πορτοκαλιού

Για το γλάσο

1

Σοκολάτα Κουβερτούρας (125 γρ.)

1

Κουταλιά

Μαργαρίνη

2

Κουταλιές

Συρόπι συμπυκνωμένου ροδιού

Σημείωση:

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το συρόπι ροδιού με πετιμέζι ή μέλι.

Εκτέλεση

1.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

2.

Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε.

3.

Σε άλλο μπωλ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, ροδιού, το λάδι, ξύδι και ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, την μπανάνα λιωμένη με ένα πιρούνι και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

4.

Βάζουμεπερίπου 2 κουταλιές μείγμα σε φορμάκιαμέσα σε ταψάκια για μάφφινς.Το μείγμα πρέπει να είναι μέχρι τη μέση.

5.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.Δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή τα κεκάκια είναι έτοιμα.

6.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα γλασάρουμε.

7.

Σε μπαίν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το συρόπι.

8.

Γλασάρουμε τα κεκάκια όσο η σοκολάτα είναι ακόμη ζεστή.

Εάν σας άρεσε αυτή η συνταγή δείτε επίσης:

Κέικ Νηστίσιμο Σοκολάτας

Κέικ Νηστίσιμο Καρότου

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιάννα

Friday 26th of November 2010

Πολύ ωραία ιδέα για κάτι νηστίσιμο και υγιεινό!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright