Skip to Content

Μπεζέδες με Κομπόστα Βερύκοκο και Γιαούρτι

Sharing is caring!

Ένα υπέροχο γλυκό, πολύ ελαφρύ και νόστιμο αλλά για να γίνει θα πρέπει να φτιάξουμε τους μπεζέδες και κομπόστα βερύκοκο ή κεράσι ή οποιαδήποτε άλλη κομπόστα σας αρέσει.  Αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρουκτόζη.

Τους μπεζέδες τους έφτιαξα στις αρχές Ιουνίου όταν έφτιαξα ένα άλλο γλυκό που χρειαζόντουσαν μόνο οι κρόκοι.   Από τότε έχω ακόμη μερικούς οι οποίοι διατηρούνται για πολύ καιρό όταν είναι κλεισμένοι αεροστεγώς σε ένα δοχείο και όποτε θελήσω φτιάχνω κάποιο ελαφρύ γλυκό.

Μπεζέδες–  Ελληνική Συνταγή της Ήβης

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα και 30 λεπτά

Γίνονται:  25

Υλικά:

3 ασπράδια αυγών

180 γρ. ζάχαρη

1/4 κ.γ. κρεμόριο

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Κτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη καλά.   Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το κρεμόριο και κτυπάμε μέχρι τα ασπράδια να γίνει μια πηχτή κρέμα.    Με το κουτάλι αδειάζουμε κουταλιές σε ταψί με λαδόκολλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς, χαμηλώνουμε στους 70 Κελσίου και ψήνουμε τους μπεζέδες για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Τους αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να κρυώσουν και μετά τους αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

 

Μια μέρα που βρήκα φτηνά βερύκοκα στη λαϊκή, πήρα αρκετά και επειδή ήταν πιο πολλά απ’ όσα θα μπορούσαμε να φάμε, πριν να λιώσουν, τα έφτιαξα κομπόστα.  Η κομπόστα γίνεται αφού φτιάξουμε το συρόπι, όπως σας δίνω στη συνταγή πιο κάτω.   Βάζουμε το φρούτο στο συρόπι και το βράζουμε για πολύ λίγο, για να μη λιώσει.  Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Φέτος είχα φτιάξει δυο φορές γλυκό κεράσι και αφού το φάγαμε είχε μείνει το συρόπι.  Αντί να φτιάξω συρόπι από την αρχή, χρησιμοποίησα το συρόπι του γλυκού, που ήδη είχε γεύση από την αρμπανόριζα αλλά και από το ίδιο το κεράσι και η κομπόστα έγινε νοστιμότατη.  Το μόνο που έκανα ήταν να αραιώσω το συρόπι με λίγο νερό για να μη γίνει πολύ γλυκιά η κομπόστα και να ρίξω και λίγο ανθόνερο.

Η κομπόστα μπορεί να φαγωθεί μόνη της ή να γίνει ζελέ, ή να τη σερβίρετε με μια πανακότα ή να φτιάξετε ένα ελαφρύ γλυκό με τους μπεζέδες και σαντιγύ ή γιαούρτι ή παγωτό.

Κομπόστα Βερύκοκο– Συνταγή της Ήβης

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  10 λεπτά

Υλικά:

1 κιλό βερίκοκα (κατά προτίμηση Διαμαντοπούλου)

150 γρ. ζάχαρη

1 κουταλιά ανθόνερο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

400 ml νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα βερύκοκα και αφαιρούμε το κουκούτσι.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για πέντε λεπτά, να γίνει το συρόπι.

Βάζουμε τα βερύκοκα μέσα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.  Τα αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά.  Προσθέτουμε το ανθόνερο και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για ακόμη 1 λεπτό.  Τα αποσύρουμε από τη φωτιά πριν να μαλακώσουν και να λιώσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο με καπάκι.

 

 

Μπεζέδες με σαντιγύ και κομπόστα

Το γλυκό είναι τόσο εύκολο να γίνει που δε χρειάζεται να γράψω τη συνταγή.   Όταν τα παιδιά θέλουν κάτι γλυκό να φάνε, μπορούν ακόμη και μόνα τους να το φτιάξουν.  Θα πάρουν 1 – 2 μπεζέδες, γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό και θα βάλουν από πάνω την κομπόστα  και το γλυκό είναι έτοιμο.

Για τα παιδιά κτύπησα μια κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη και βανίλια, χρησιμοποίησα τους μπεζέδες και την κομπόστα και το γλυκό έγινε στο πι και φι.  Μπορείτε να το φτιάξετε και με Γλυκό Κεράσι.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

projekty domów jednorodzinnych

Friday 26th of November 2010

Nice Blog! Visit my site also!

frankfurtgebäudereinigungmain

Wednesday 17th of November 2010

Hello - I must say, I’m impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and information was very easy to access. I found what I wanted in no time at all. Pretty awesome. Would appreciate it if you add forums or something, it would be a perfect way for your clients to interact. Great job

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright