Skip to Content

Πομπάρι (Κυπριακό Λουκάνικο με Ρύζι)

Πομπάρι (Κυπριακό Λουκάνικο με Ρύζι)

Sharing is caring!

Το πομπάρι είναι ένα παραδοσιακό Κυπριακό φαγητό, που μοιάζει με λουκάνικο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μαγειρευτό φαγητό.  

Το έντερο γεμίζεται με ένα μείγμα από κιμά, ρύζι, αρωματικά και μπαχαρικά και μετά μαγειρεύεται.

Το έφτιαχνε η μητέρα μου και ήταν ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά.  Έχω δει τελευταία σε κάποια από τις εκπομπές μαγειρικής να φτιάχνουν “μπουμπάρι” όπως το λένε στην Ελλάδα, που είναι κάτι παρόμοιο αλλά με διαφορετικά υλικά.

Η μητέρα μου τη γέμιση την έφτιαχνε περίπου όπως έφτιαχνε τα κουπέπια και θυμάμαι που τον κιμά τον έκοβε μόνη της χρησιμοποιώντας δυο μαχαίρια που ακόνιζε κρατώντας ένα σε κάθε χέρι.  Εκείνο που δεν ήξερα ήταν αν χρησιμοποιούσε έντερο από αρνί, κατσίκι ή χοιρινό.  Επίσης δεν ήμουν σίγουρη εάν έβαζε κανέλα στον κιμά αλλά εγώ έβαλα και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο, σχεδόν όπως το θυμόμουν.

Κολάζ φτιάχνοντας Πομπάρι

Τώρα ξέρω ότι μπορεί να φανεί αηδιαστικό σε μερικούς το πλύσιμο των εντέρων αλλά δεν διαφέρει καθόλου από τη διαδικασία που πλένουμε τα εντεράκια για να κάνουμε μαγειρίτσα.
Τα έντερα τα παρήγγειλα στο χασάπη της γειτονιάς μου και ευτυχώς ήταν πλυμένα και καθαρισμένα αλλά εγώ για σιγουριά τα ξαναέπλυνα όπως ήξερα για να είμαι σίγουρη.

Αφού πλύθηκαν ότι περίσσεψε τα χώρισα και τα έβαλα στην κατάψυξη για να ξαναφτιάξω πομπάρι αλλά και για να φτιάξω και λουκάνικα.

Πομπάρι ψημένο

Για το γέμισμα, σίγουρα χρειάζεται ακόμη ένα άτομο να βοηθάει και δυσκολευτήκαμε λιγάκι στην αρχή. Δοκίμασα με μια μηχανή που κόβει κιμά και έχει εξάρτημα για λουκάνικα αλλά δεν με βόλεψε. Μετά αυτοσχεδίασα. Είχα ένα παλιό κορνέ που δεν χρησιμοποιώ πια και χωρίς το εξάρτημα μπροστά έκανε μια χαρά τη δουλειά που έπρεπε.

Αυτή τη συνταγή και πολλές άλλες, θα τις βρείτε  στον πρώτο τόμο του βιβλίου μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα Μου“!

Πομπάρι
Πομπάρι

Πομπάρι

Yield: 10
Prep Time: 1 hour 30 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 2 hours 15 minutes

Το πομπάρι είναι ένα παραδοσιακό Κυπριακό φαγητό, που μοιάζει με λουκάνικο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μαγειρευτό φαγητό.   Το έντερο γεμίζεται με ένα μείγμα από κιμά, ρύζι, αρωματικά και μπαχαρικά και μετά μαγειρεύεται.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • Έντερα (γύρω στα 2 μέτρα)
  • 3 γινωμένες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1½ κούπες μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

Για το πλύσιμο των εντέρων:

  • 1/2 κούπα ξύδι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 - 2 κουταλιές αλάτι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα έντερα κάτω από τρεχούμενο νερό, γεμίζοντάς τα νερό.
  2. Επειδή το έντερο είναι πολύ μεγάλο, το κόβουμε, για να μπορούμε να το καθαρίσουμε και να το γυρίσουμε ευκολότερα. Σε άλλο μπωλ βάζουμε νερό, ξύδι, χυμό λεμονιού και αλάτι και τρίβουμε κάθε κομμάτι καλά. Μετά χρησιμοποιώντας ένα λεπτό αντικείμενο όπως μια βελόνα πλεξίματος, θα γυρίσουμε το έντερο από την άλλη μεριά.
  3. Αφού γυρίσει θα το γεμίσουμε με νερό, θα το ξεπλύνουμε, θα το βάλουμε ξανά στο ξύδι, θα το ξεπλύνουμε και θα τα ξαναγυρίσουμε. Το ξαναβάζουμε στο ξύδι και θα το αφήσουμε λίγο μέσα και τέλος θα τα ξαναπλύνουμε.
  4. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε στη μία άκρη το εξάρτημα που θα βάλουμε τον κιμά και στην άλλη άκρη το δένουμε.
  6. Για να περνάει εύκολα ο κιμάς, κατά διαστήματα μπορούμε να βάζουμε νερό μαζί με τον κιμά. Θα έχουμε μια καρφίτσα και αφού περάσει ο κιμάς και τον σπρώξουμε στην άκρη, θα δέσουμε το κομμάτι και θα το τρυπήσουμε με μια καρφίτσα μερικές φορές να φύγει το νερό.
  7. Αφού τα γεμίσουμε θα τα βάλουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει και θα τα βράσουμε. Μόλις κάνει αφρό από πάνω θα τα ξαφρίσουμε, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα τα βράσουμε για μισή ώρα.
  8. Αφού τα στραγγίσουμε, θα τα τηγανίσουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και θα τα βγάλουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι.
Nutrition Information
Yield 10
Amount Per Serving Calories 166

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ σπιτικό πομπάρι εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γεωργία

Friday 26th of November 2010

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το έχω ξανακούσει!

Λίζα

Monday 8th of November 2010

Μου τρέχουν τα σάλια. Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!

Θεόδουλος

Sunday 31st of October 2010

Μας το έφτιαχνε η μάνα μου, αλλά τώρα δύσκολο να βρεις αυτό το φαγητό κάπου να το φας και η νέα γενιά δεν ασχολείτε με τόσο δύσκολες δουλειές. Μπράβο σου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe