Skip to Content

Αμπελοφάσουλα ή Λουβί Φρέσκο με Κολοκούι και Μαρίδα

Αμπελοφάσουλα ή Λουβί Φρέσκο με Κολοκούι και Μαρίδα

Sharing is caring!

Τα αμπελοφάσουλα (Vigna unguiculata) ή λουβί φρέσκο, όπως το λέμε στην Κύπρο, είναι τα φασόλια τα φρέσκα που αργότερα γίνονται τα μαυρομμάτικα.   Όταν είναι τρυφερά, συνήθως τρώγονται βραστά σαν σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. 

Όταν ωριμάσουν τα σπόρια αποξηραίνονται και γίνονται τα φασόλια τα μαυρομμάτικα, που εκτός από πολύ νόστιμα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης.

Πριν πάμε στη συνταγή, θα σας μιλήσω για το τελευταίο μας ταξίδι μας απ’ όπου εμπνεύστηκα για να βάλω τη συνταγή:

Καλοκαιρινές αποδράσεις Μέρος Έβδομο – Λακωνία:  Ελαφόνησος, Πλύτρα, Αρχάγγελος και Μονεμβασιά

Όταν πήγαμε στη Σπάρτη προς το τέλος του καλοκαιριού, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια εκδρομή προς τη Νότια Λακωνία.

Σε κάποια μέρη είχαμε πάει και πιο παλιά αλλά πιο πολύ θέλαμε να πάμε στην Ελαφόνησο που δεν είχαμε ξαναπάει.  Η διαδρομή ήταν υπέροχη και υπάρχαν πολλά άλλα μέρη που μπορούσαμε να επισκεφτούμε αλλά δυστυχώς με μια μονοήμερη εκδρομή δεν προλαβαίνεις να τα δεις όλα.

Πηγαίνοντας προς την Ελαφόνησο σταματήσαμε στην Πλύτρα για καφέ.  Η Πλύτρα είναι ένα πολύ ωραίο παραθαλάσσιο θέρετρο.  Εδώ συνήθως κάνουν διακοπές οι δικοί μας συγγενείς από τη Λακωνία.  Στην Πλύτρα είχαμε πάει και πιο παλιά και κολυμπήσαμε στις ωραίες παραλίες της.  Θυμάμαι ότι στο βυθό μπορείς να δεις και κάποια αρχαία.

Σταματήσαμε για λίγο και στον Αρχάγγελο που είναι και αυτό ένα υπέροχο ψαροχώρι με πολύ ωραίες παραλίες, ιδανικό μέρος για ήσυχες διακοπές.

Πηγαίνοντας προς Ελαφόνησο, ένα άλλο μέρος, λιγότερο γνωστό, είναι το Παυλοπέτρι, με τη βυθισμένη πολιτεία του.  Θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμος.  Το κύριο μέρος της πόλης βρίσκεται 200 μέτρα νοτιοδυτικά των νησίδων που βρίσκονται απέναντι από το κανάλι και 70 – 100 μέτρα από την ακτή της Πούντας.

Το Παυλοπέτρι, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., βυθίστηκε μετά από ένα πολύ ισχυρό σεισμό τον 4ο αιώνα π.Χ. και ο ίδιος σεισμός επίσης έπληξε το Λακωνικό κόλπο και το Γύθειο και καταβύθισε και την Πλύτρα, χώρισε την Ελαφόνησο καθώς και το βράχο της Μονεμβασιάς από τη στεριά.

Για να φτάσουμε στην Ελαφόνησο πήραμε το Φέρυμποουτ και η διαδρομή κρατάει ίσα οκτώ λεπτά.  Η Ελαφόνησος λέγεται ότι πήρε την ονομασία της από το πλούσιο κυνήγι κόκκινων ελαφιών (cervi) που υπήρχε από την αρχαιότητα.   Η Ελαφόνησος είναι μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει ένα από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Λακωνίας.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί θα φάτε φρέσκο ψάρι.

Φτάσαμε στην Ελαφόνησο γύρω στο μεσημέρι και θέλαμε να κάνουμε μπάνιο πριν το φαγητό.  Όπως θα δείτε στο βίντεο, έχει υπέροχες παραλίες, με κάτασπρες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερό.  Πραγματικά δεν έχω ξαναδεί πιο καθαρά νερά.  Η πιο γνωστή της παραλία είναι του Σίμου με τους αμμόλοφους αλλά εμείς προτιμήσαμε να πάμε στην Παναγίτσα που είναι πιο ήσυχη και έχει και ωραίες ψαροταβέρνες ακριβώς δίπλα.

Όταν γυρίσαμε από την παραλία, αφήσαμε τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο για να πάμε να φάμε και όταν ήρθε το φαγητό αντιλήφθηκα ότι είχα ξεχάσει τη φωτογραφική στο αυτοκίνητο και έτσι δεν έβγαλα φωτογραφίες.

Επειδή φάγαμε ψάρια και σαλάτα αμπελοφάσουλα, η συνταγή μου σήμερα θα είναι αυτή.

Στην επιστροφή κάναμε μια μικρή παράκαμψη και επισκεφτήκαμε τη Μονεμβασία.

Η Μονεμβασιά είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου κτισμένη πάνω σε ένα βράχο που αποκολλήθηκε από τη στεριά κατά το σεισμό του 375 π.Χ.  Πάνω στο βράχο της Μονεμβασιάς είναι κτισμένο το Βυζαντινό χωριό και οι Βυζαντινές εκκλησίες.  Πρόσβαση στο βράχο ή “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, όπως αλλιώς λέγεται, υπάρχει από μόνο μια είσοδο, εξ ού και η ονομασία “μόνη + έμβασις”, δηλαδή μονή είσοδος.  Ο βράχος έχει 300 μέτρα ύψος και μήκος 1.8 χλμ.    Παλιά ενωνόταν με ξύλινη κινητή γέφυρα ενώ σήμερα ο δρόμος οδηγεί ακριβώς έξω από την είσοδο της πόλης.

Έξω από το κάστρο υπάρχει αρκετός χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε μέσα στα ωραία στενά δρομάκια.  Μέσα θα βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, καταστήματα κλπ., και φυσικά να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Έφτιαξα ένα βίντεο με τις φωτογραφίες που έβγαλα και ελπίζω να το απολαύσετε!

Αμπελοφάσουλα ή Φρέσκο Λουβί και Μαρίδα

αμπελοφάσουλα στο καλάθι εικόνα

Τα αμπελοφάσουλα ή λουβιά, όπως τα λέμε στην Κύπρο, είναι τα φασόλια τα φρέσκα που αργότερα γίνονται τα μαυρομμάτικα. 

Η ονομασία τους είναι σύνθετη από το αμπέλι και φασόλια, γιατί είναι αναρρηχιτικό φυτό, όπως το αμπέλι, εξού και η επιστημονική τους ονομασία vinus.  Πολλοί γεωργοί τα καλλιεργούν και μέσα στα αμπέλια τους.

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες όπως τα δόλιχος και βίγνα.  Τα συνηθισμένα είναι γύρω στα 20 εκ. μήκος και υπάρχουν και κάποια που είναι πολύ πιο μακριά τα οποία φτάνουν τα 50 εκ.  Κάποια είναι πιο λεπτά ή χονδρά και οι αποχρώσεις τους από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. 

Τα αμπελοφάσουλα μου αρέσουν πάρα πολύ σαν σαλάτα και τα φτιάχνω πολύ συχνά.  Τα φτιάχνω βραστά μόνα τους ή με κολοκυθάκια πολύ μικρά και τρυφέρα και το μόνο που χρειάζονται είναι ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι.

αμπελοφάσουλα και πολιτικο κολοκύθι εικόνα

Τα αμπελοφάσουλα ή φρέσκο λουβί τα βρίσκουμε από το Μάιο, μέχρι τον Ιούλιο.  Όσο πιο φρέσκο και τρυφερό είναι τόσο λιγότερο χρόνο θέλει να βράσει.   Εννοείται ότι εάν έχουν σκληρύνει, αφαιρούμε τις ίνες.   Προς το τέλος της σαιζόν το εξωτερικό περίβλημα δεν τρώγεται, γιατί γίνεται πολύ σκληρό αλλά μέχρι τότε έχουν μεγαλώσει μέσα τα σπόρια, τα οποία βγάζουμε και τα μαγειρεύουμε.

Πολίτικο κολοκύθι κομμένο με αμπελοφάσουλα εικόνα

Δεν χρειάζεται να γράψω κάποια συνταγή για τα αμπελοφάσουλα γιατί απλώς κόβουμε τις άκρες τους και τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά, ανάλογα το πάχος τους, σε αλατισμένο νερό.  Τα βγάζουμε αμέσως, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους.

Για ένα πιάτο σαλάτα θα χρειαστείτε γύρω στα 300 γραμμάρια αμπελοφάσουλα.   Επειδή ποτέ δεν αγοράζουμε 300 γραμμάρια, ειδικά από το λαϊκή, εγώ τα καθαρίζω, τα πλένω και αφού στραγγίξουν,τα χωρίζω σε μερίδες και τα βάζω στην κατάψυξη και όπως είναι παγωμένα μπορείτε να τα μαγειρέψετε.

Μπορείτε  να τα σερβίρετε με ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό λεμονιού ή με βινεγκρέτ και προαιρετικά να βάλετε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.  Κάποιες φορές  μου αρέσει να τα σερβίρω και με πέστο, στο οποίο όμως δεν βάζω τυρί.

Τα αμπελοφάσουλα μπορούν να γίνουν και γιαχνί όπως όλα τα άλλα φασολάκια.  Όπως και να τα φτιάξετε είμαι σίγουρη ότι δεν θα απογοητευτείτε.

αμπελοφάσουλα βραστά σαλάτα εικόνα

Πιο κάτω θα βρείτε την Κυπριακή συνταγή που λέγεται Λουβί Φρέσκο (πριν τα μαυρομμάτικα αποξηρανθούν) με Κολοκούι (κολοκύθι).  Η ποικιλία του κολοκυθιού στην Κύπρο λέγεται πάλκαπα και το βρίσκεις με την ονομασία “γλυκοκόλοκο”.    Επειδή στην Ελλάδα δεν ξέρω εάν υπάρχει αυτή η ποικιλία συνήθως τα φτιάχνω με το συνηθισμένο κολοκυθάκι αλλά πρόσφατα στο Ναύπλιο βρήκα κάποιο παρόμοιο κολοκύθι που μοιάζει με το Κυπριακό, το οποίο λέγεται Πολίτικο.

Αμπελοφάσουλα ή Λουβί Φρέσκο με Κολοκούι

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   περίπου 35 – 45 λεπτά

Μερίδες:  5

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκο λουβί
  • 1 κιλό γλυκοκόλοκο ή άλλο κολοκύθι
  • 1/2 κούπα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού, όσο μας αρέσει
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το λουβί, κόβουμε τις άκριες, και στη συνέχεια το τρυφερό το κόβουμε σε κομμάτια γύρω στα 5 – 6 εκ.  Εάν είναι σκληρό, μαγειρεύουμε μόνο τα σπόρια.  Το ξεπλένουμε.
  2. Πλένουμε και κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια 3 – 4 – εκ.
  3. Βάζουμε το λουβί να βράσει και εάν χρειαστεί, το ξαφρίζουμε.  Το βράζουμε για περίπου είκοσι λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε το κολοκύθι και αλάτι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για άλλα 10 – 15 λεπτά.
  5. Το στραγγίζουμε και ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές λεμόνι.
  6. Το σερβίρουμε με ελαιόλαδο, επιπρόσθετο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπερί.

Μαρίδα τηγανητή

Εμαστε τυχεροί εδώ στην Ελλάδα, που ορισμένα από τα πιο νόστιμα ψάρια μας είναι και πολύ φτηνά, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, η μαρίδα ή η αθερίνα και έτσι τα τρώμε αρκετά συχνά.

Ένα από τα αγαπημένα μου ψάρια είναι η μαρίδα και όπως όλα τα μικρά ψαράκια είναι μια πολύ υπέροχη λιχουδιά.

Για να γίνουν ωραία και τραγανά πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα.  Το λάδι να είναι αρκετά καυτό και να μην παραγεμίζουμε το τηγάνι, γιατί μετά αντί να τηγανιστούν, θα βράσουν.

Παρόλο που οι ψαράδες λένε ότι τη μαρίδα απλώς πλένεται, την αλευρώνετε και την τηγανίζετε, εγώ είμαι λίγο σχολαστική και αφαιρώ τα εντόσθια και περνώ τα ψαράκια με το μαχαίρι να βγουν όποια μικρά λέπια υπάρχουν.  Μετά τρώγεται ολόκληρη από το κεφάλι έως την ουρά.

Μην τσιγκουνευτείτε το λάδι στο τηγάνισμα.  Πρέπει τουλάχιστον να είναι 2 εκ. και να κάψει καλά.  Καταλαβαίνουμε πότε το λάδι είναι αρκετά καυτό βάζοντας κατά διαστήματα, όσο ζεσταίνεται το λάδι, το χέρι μας ακριβώς πάνω από το τηγάνι.  Όταν νοιώσουμε τη ζέστη στο χέρι μας τότε είναι έτοιμο.

Εάν δεν είμαστε σίγουροι όμως, μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμή, ρίχνοντας ένα ψαράκι ή ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε εάν το λάδι τσιτσιρίζει.  Τότε ρίχνουμε τα ψάρια και περιμένουμε να πάρουν χρώμα από τη μία μεριά και μετά τα γυρίζουμε, χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια.

Σερβίρουμε με λεμόνι από πάνω.

Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τα άλλα ψάρια, όπως ο γαύρος, τα μικρά μπακαλιαράκια κλπ.

Μαρίδα εικόνα

Μαρίδες Τηγανητές

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 5

Υλικά:

  • 1 κιλό μαρίδα
  • Περίπου 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Χυμό λεμονιού, για από πάνω

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα εντόσθια.
  2. Το ξαναπλένουμε, το στραγγίζουμε και μετά το αλατίζουμε.
  3. Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο αλεύρι και αλευρώνουμε τα ψάρια.
  4. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  5. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  6. Σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά με λεμόνι.

Τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές για τα παιδιά ή με την αγαπημένη μας σαλάτα για ένα πιο υγειινό γεύμα.

Fish and fried potatoes image

αμπελοφάσουλα ή λουβί με κολοκούι εικόνα

Αμπελοφάσουλα ή Λουβί Φρέσκο με Κολοκούι και Μαρίδα

Yield: 5
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 40 minutes

Τα αμπελοφάσουλα (Vigna unguiculata) ή λουβί φρέσκο, όπως το λέμε στην Κύπρο, είναι τα φασόλια τα φρέσκα που αργότερα γίνονται τα μαυρομμάτικα.   Όταν είναι τρυφερά, συνήθως τρώγονται βραστά σαν σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. 

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκο λουβί
  • 1 κιλό γλυκοκόλοκο ή άλλο κολοκύθι
  • 1/2 κούπα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού, όσο μας αρέσει
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το λουβί, κόβουμε τις άκριες, και στη συνέχεια το τρυφερό το κόβουμε σε κομμάτια γύρω στα 5 - 6 εκ.  Εάν είναι σκληρό, μαγειρεύουμε μόνο τα σπόρια.  Το ξεπλένουμε.
  2. Πλένουμε και κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια 3 - 4 - εκ.
  3. Βάζουμε το λουβί να βράσει και το ξαφρίζουμε.  Ρίχνουμε αλάτι και το βράζουμε για περίπου είκοσι λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το κολοκύθι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για άλλα 10 - 15 λεπτά.
  5. Τα σγραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπερί.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

 κολάζ αμπελοφάσουλα ή λουβί με κολοκούι εικόνα

Άλλες παρόμοιες συνταγές

Λουβί ξερό με λάχανα (σέσκουλα)

Διαφορετική Χωριάτικη Σαλάτα με Μαυρομμάτικα

Λουβί Γιαχνί με σπανάκι και σέσκουλα

Γαύρος τηγανητός

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μαρία

Sunday 21st of November 2010

Πόσο μ’ αρέσουν τ’ αμπελοφάσουλα και όλα τα φασολάκια δεν μπορείς να φανταστείς. Συχνά τα φτιάχνω κι εγώ έτσι.

Γιάννα

Wednesday 10th of November 2010

Πολύ ωραία ανάρτηση και πολύ ωραίες συνταγές. Δεν ήξερα για το λουβί αλλά θα το δοκιμάσω με κολοκύθι

Androulla

Sunday 31st of October 2010

Latrevo to louvi. Just like my mother made them.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe