Skip to Content

Παστό (σύγλινο) Λακωνίας και μια Ομελέτα

Παστό (σύγλινο) Λακωνίας και μια Ομελέτα

Sharing is caring!

Το σύγλινο ή παστό είναι το καπνιστό κρέας από τη Λακωνία.  Εάν παραγόταν οπουδήποτε αλλού, εκτός της Ελλάδος, να είστε σίγουροι ότι θα εθεωρείτο σαν ένα από τα πιο εκλεκτά και γκουρμέ κρέατα, αλλά δυστυχώς ούτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας δεν το βρίσκεις.

Έχω ξαναγράψει για το παστό το οποίο είναι καπνιστό κρέας.  Αυτό που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ είναι ήδη μαγειρεμένο αλλά στη Λακωνία το αγοράζουν έτοιμο, καπνισμένο και το μαγειρεύουν μόνοι τους.  Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν τα ψυγεία συντηρούσαν το κρέας αυτό στο λάδι και σήμερα όμως έτσι συντηρείται γιατί το ελαιόλαδο του προσθέτει υπέροχη γεύση.

Όταν είχε πάει στη Σπάρτη ο γιος μου πριν το Πάσχα κάποια στιγμή την παραμονή πριν να φύγει, τον πήρα τηλέφωνο να του θυμίσω να φέρει κανένα κιλό παστό και λουκάνικα γιατί μας είχαν τελειώσει.  Έτυχε να ακούσει τη συζήτηση κάποιος από τους συγγενείς μας και την επομένη του πάει όλο αυτό το κρέας να μας το φέρει χαιρετίσματα.

 παστό

Εν τω μεταξύ πρόλαβε και ο γιος μου και αγόρασε και αυτός και παστό και λουκάνικα και μόλις είδα όλο αυτό το κρέας έμεινα.   Εμείς πιο πολύ το τρώμε σαν μεζεδάκι, πού και πού και η ποσότητα που ζήτησα από το γιο μου θα μας έφτανε για κανένα εξάμηνο.

παστό ή σύγλινο

Εκτός από το παστό μας έστειλε και κρασί που φτιάχνει μόνος του και οι άλλοι συγγενείς μας έστειλαν τρεις γεμάτες σακούλες πορτοκάλια και ένα ντενεκέ λάδι (που βεβαίως είναι πάντα καλοδεχούμενο).

πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια θα ήταν τουλάχιστον 15 κιλά.  Υπήρχαν τρεις ποικιλίες αλλά εκείνα που κράτησα να φάμε ήταν τα Μέρλιν, γιατί μου αρέσουν καλύτερα και τα υπόλοιπα κάναμε χυμούς  και τα υπόλοιπα τα χρησιμοποίησα σε φαγητά και γλυκά.

Μερικές συνταγές που έφτιαξα ήταν ζελές με χυμό πορτοκαλιού και φρούτα,  Καταϊφι με κρέμα πορτοκαλιού, Καράολοι (ένα Κυπριακό γλυκό σε κορνέ) με κρέμα πορτοκαλιού, σολομό, κοτόπουλο, πατάτες κλπ.

δημιουργίες με πορτοκάλι
Έπρεπε λοιπόν να μαγειρέψω όλο αυτό το κρέας και να το βάλω στο λάδι αλλά δεν είχα τόσο μεγάλη κατσαρόλα να πάρει όλο το κρέας και έτσι το μαγείρεψα σε δύο δόσεις.  Το έχω ξαναμαγειρέψει και παλιά αλλά αυτή τη φορά έβαλα και τη δική μου πινελιά.    Εκτός από τη φλούδα πορτοκαλιού που έτσι και αλλιώς βάζουν μέσα, έβαλα και χυμό πορτοκαλιού και έγινε υπέροχο.  Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο νόστιμο είναι αυτό το κρέας αλλά όπως λένε μια δοκιμή θα σας πείσει.

Παστό Λακωνίας

Χρόνος Προετοιμασίας:  15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά:

  • 2 κιλά καπνιστό, χωρίς κόκαλο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο κρασί κόκκινο ξηρό
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 4 μπαχάρια
  • 20 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 10 γαρύφαλλα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Νερό, να το σκεπάσει

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας.  Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να βράσει.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί.
  3. Αφαιρούμε όλο το ορατό πάχος και το αποθηκεύουμε μέσα σε αποστειρωμένα βαζάκια.  Γεμίζουμε τα δοχεία με ελαιόλαδο να καλύψει το κρέας.

Μερικά φαγητά που έφτιαξα με παστό:  Ομελέτα με μανιτάρια και παστό, καγιανάς με παστό (όπως κάνουμε τον καγιανά με ντομάτα αλλά βάζουμε και παστό),   καγιανά με παστό (όπως κάνουμε τα αυγά τα σκράμπλντ), φαρφάλλε με παστό και μια συνταγή δική μου που θα αναρτήσω ξεχωριστά άλλη μέρα, Φακές με κριθαράκι και παστό.

καγιανάς με σύγλινο

Καγιανάς με Παστό

Αυτό το φαγητό γίνεται πάρα πολύ εύκολα.  Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια.  Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο (από αυτό που είναι μέσα το κρέας), το ζεσταίνουμε και σωτάρουμε το κρέας για 2 – 3 λεπτά.   Ρίχνουμε τα αυγά (ανάλογα με την ποσότητα του παστού που θα βάλουμε), ρίχνουμε μέσα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ρίχνουμε πάνω στο κρέας.  Το ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

Με μια σαλάτα έχετε ένα υπέροχο και εύκολο γεύμα!!

Ομελέτα με Παστό, Μανιτάρια και ρίγανη – Συνταγής της Ήβης

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Γίνονται : 2 ομελέτες (για  2)

  • 6 αυγά
  • 300 μανιτάρια πλευρώτους
  • 150 γραμμάρια παστό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα πιπεριές (διάφορα χρώματα)
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο από το παστό
  • 2 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια
  • ½ κουταλάκι ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε για πέντε λεπτά.  Προσθέτουμε τις πιπεριές και σωτάρουμε και αυτές για ένα λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το αλατοπίερο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  4. Σε πιο μικρό, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα μισά υλικά.
  5. Κτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε πάνω στα μανιτάρια.
  6. Κουνάμε το τηγάνι λίγο πιο ψηλά από το μάτι μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά.  Ξεκολλάμε την ομελέτα και την αφήνουμε να γλυστρίσει μέσα σε ένα πιάτο.  Την αναποδογυρίζουμε στο τηγάνι μέχρι να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
  7. Τη σερβίρουμε με μια σαλάτα.

Φαρφάλλε με Παστό, συνταγή της Ήβης

Μερίδες:  3

Υλικά
300 γραμμάρια φαρφάλλε (φιογκάκια)
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο
250 ml κρέμα γάλακτος λάιτ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γραμμάρια παστό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Μαγειρεύουμε τα φιογκάκια σε αλατισμένο νερό που βράζει, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο, να γίνουν αλ ντέντε.

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.  Προσθέτουμε το παστό και το ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.   Στραγγίζουμε τα φιογκάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.  (Εάν δεν έχουμε μεγάλο τηγάνι ξανάβάζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το παστό μέσα).  Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε αμέσως.

To Κριθαράκι με Φακές και Παστό θα δημοσιευτούν μια άλλη μέρα .

Φακές με κριθαράκι και παστό

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μαρία

Wednesday 3rd of November 2010

Μακάρι να είχα λιγουλάκι:) Μου τρέχουν τα σάλια!

Μάρθα

Sunday 31st of October 2010

Εξαιρετικός μεζές. Το δοκίμασα πρώτη φορά στη Μάνη και όποτε βρω στην Αθήνα τον αγοράζω.

Γιώτα

Monday 19th of April 2010

Καλημέρα κι από εμένα! Λοιπόν μόλις είδα την συνταγή σου θυμήθηκα μία καταπληκτική σούπα που έχω φάει δύο φορές σε (πρώην) φιλικό σπίτι με σύγλινο και κολοκύθα. Συνταγή δεν πρόλαβα να πάρω φαντάζομαι δεν θα είναι δύσκολη, αλλά δεν έχει πάρει το μάτι μου πουθενά σύγλινο.Φιλιά πολλά Γιώτα

ivyliac

Monday 19th of April 2010

Καλημέρα Γιώτα και καλή βδομάδα. Ακούγεται καλό σαν χειμωνιάτικο φαγητό. Ψάξε στα μεγάλα σούπερμαρκετ και πιστεύω θα βρεις.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright