Skip to Content

Κίφυλλα γεμιστά με μήλα

Sharing is caring!


Τα κίφυλλα είναι γλυκά ψωμάκια με σταφίδες, κανέλα και ζάχαη.  Την συνταγή την έχω συμπεριλάβει μέσα στο βιβλίο μου και τις ημέρες που περίμενα να έρθει το δοκίμιο έκανα ένα διαγωνισμό στο Αγγλικό μπλογκ για να κάνουν κάτι πρωτότυπο χρησιμοποιώντας τη βασική συνταγή.

Ευτυχώς όλα πήγανε καλά τότε και τώρα το βιβλίο μου ήδη πωλείται στο Amazon.   Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω ότι το βιβλίο μου πωλείται στο  Amazon!!

Όταν ανακοίνωσα το event, μου άνοιξε την όρεξη ο διαγωνισμός και το μόνο υλικό που είχα σπίτι να χρησιμοποιήσω ήταν 2 μήλα και μερικά αχλάδια.   Μου ήρθε η ιδέα να κάνω τα ψωμάκια γεμιστά με μήλα.  Μη φανταστείτε ότι είναι μηλόπιτα γιατί εξακολουθεί να είναι ψωμάκι στο οποίο μέσα έχει όμως τη γεύση της μηλόπιτας.

Αυτή τη φορά δεν έκανα τα ψωμάκια νηστίσιμα γι’ αυτό χρησιμοποίησα βούτυρο για να κάνω τη ζύμη, αλλά και στην υπόλοιπη συνταγή.

Τα μήλα τα έκοψα μικρά κομματάκια όπως στη μηλόπιτα και έβαλα καστανή ζάχαρη, κανέλα και βούτυρο και τα έψησα στο φούρνο μικροκυμμάτων και να μαραθούν και να χάσουν λίγο όγκο.  Τα έψηνα για 1 λεπτό κάθε φορά σε υψηλή θερμοκρασία και μου πήρε 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.   Το μόνο που δεν υπολόγισα ήταν ότι κατέβασαν αρκετά ζουμιά και έπρεπε να σκεφτώ ένα τρόπο να απορροφηθούν.   Διάλυσα κορν φλάουρ με νερό, το έριξα στα ψημένα μήλα και τα ξαναέβαλα στο φούρνο για ακόμη ένα λεπτό.   Ήταν αρκετό για να απορροφήσει τα υγρά, να δέσει και να γίνει σαν κρέμα.

Η υπόποιπη διαδικασία ήταν η ίδια.  Άνοιξα το φύλλο, το άλειψα με βούτυρο και έβαλα ξανά κανέλα και καστανή ζάχαρη και μια κουταλιά από τα μήλα.  Δίπλωσα το φύλλο σε ένα μικρό πακετάκι και το έβαλα ανάποδα σε βουτυρωμένο ταψάκι.  Αφού τα έβαλα όλα, τα άλειψα με αρκετό βούτυρο, έριξα καστανή ζάχαρη και κανέλα.   Τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 30 λεπτά.  Η ζάχαρη έλιωσε από πάνω και έγινε σαν καραμέλα που πέρασε και μέσα από τα ψωμάκια.  Πριν τα βγάλω από το φούρνο ανακάτεψα λίγη ζάχαρη με νερό, ίσα να βραχει η ζάχαρη και κανέλα και τα πέρασα από πάνω και τα ξαναέβαλα στο φούρνο για 1 λεπτό.

Σημείωση: Μέσα στη γέμιση μπορείτε να βάλετε και σταφίδες.  Εγώ δεν έβαλα γιατί δεν αρέσουν στην κόρη μου.   Η γέμιση δεν ήταν αρκετή για όλα τα ψωμάκια και εκείνα που είναι στη μέση είναι σκέτα κίφυλα.   Μπορείτε να βάλετε ακόμη ένα μήλο (χωρίς να αλλάξετε την υπόλοιπη δοσολογία).

Κίφυλλα γεμιστά με Μήλα, συνταγή της Ήβης

Για ταψάκι 23 εκ  (9 ιντζών)

Υλικά για τη γέμιση:

2 μήλα (+1 ακόμη)
½ κούπα καστανή ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. mixed spices (ανάμεικτα μπαχαρικά) μπορείτε να βάλετε γαρύφλλο τριμμένο και μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά βούτυρο
5 κουταλιές κορν φλάουρ
3 κουταλιές γάλα

Για την επικάλυψη:

¼ κούπας λιωμένο βούτυρο με το οποίο θα αλείψουμε το ταψί και τα κίφυλλα από πάνω
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Ένα ελαφρύ πασπάλισμα με κανέλα από πάνω


Εάν δεν σας κάνει κόπο μπορείτε να δείτε στο Αγγλικό μπλογκ τι έφτιαξαν και να ψηφίσετε την καλύτερη συνταγή.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright