Skip to Content

Τζάφα Κέικ (Jaffa Cake) για τα γενέθλιά μου

Sharing is caring!

Πριν μερικές βδομάδες μιλούσαμε με το γιο μου που σπουδάζει στην Αγγλία μέσω  Skype και δεν θυμάμαι ακριβώς πώς αναφέραμε τα Jaffa Cakes.   Εαν δεν τα ξέρετε, είναι αυτά τα Αγγλικά μπισκότα (που τελικά είναι κέικ, μετά από δικαστική διαμάχη που είχε η εταιρεία McVities) που η βάση τους είναι παντεσπάνι, από πάνω μαρμελάδα πορτοκάλι και με επικάλυψη σοκολάτας από πάνω.  Όταν ήμουν παιδί ζούσαμε στο Λονδίνο και ήταν από τα αγαπημένα μου.  Αρκετά χρόνια μετά τα φέρανε και στην Κύπρο.  Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα αυθεντικά εδώ στην Ελλάδα αλλά κάποια εταιρεία Ελληνική κάνει παρόμοια μπισκότα.

Φέτος έκανα πάρα πολύ γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, με ανάμεικτα εσπεριδοειδή και όταν το συζητούσαμε μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω αυτά τα μπισκότα.  Αγόρασα μπισκότα σαβουαγιάρ για να κάνω κάποια δοκιμή αλλά τα παιδιά μου, μού ζητούσαν άλλα γλυκά και έτσι δεν πρόλαβα να τα φτιάξω και μου έμειναν τα σαβουαγιάρ.

Αφού έφτιαξα την τούρτα της Έλιας, από τότε άρχισα να σκέφτομαι τι να φτιάξω για τα δικά μου τα γενέθλια.  Αρχικά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το ταψάκι της πίτσας και κάνω ένα τεράστιο μπισκότο Jaffa, αλλά τι σόι τούρτα θα ήταν αφού θα ήταν τόσο λεπτό.  Η ιδέα στρυφογύριζε στο μυαλό μου και τελικά αφού έπρεπε να κάνω μια πραγματική τούρτα, έπρεπε να βάλω και μια κρέμα μέσα που να ταιριάζει.

Όπως ανέφερα και στην ανάρτησή μου για το Ναύπλιο,  σκοπεύουμε να μετακομίσουμε στην Ασίνη, που είναι ένα χωριό 7 χλμ. από το Ναύπλιο και έτσι πηγαίνουμε συχνά για δουλειές.  Την περασμένη βδομάδα πήραμε από εκεί 25 κιλά πορτοκάλια Μέρλιν με 5 Ευρώ.

Κτίζουμε ένα μικρό σπιτάκι και ανυπομονώ να έρθει η ώρα να μετακομίσουμε.   Την περασμένη Δευτέρα που πήγαμε εκεί είχανε ρίξει τις κολώνες.  Κάθε φορά που θα πηγαίνουμε θα βλέπετε και την πρόοδο των εργασιών.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού που θα είναι η κουζίνα, θα έχω θέα τους πορτοκαλεώνες της Ασίνης και προσπαθώ να φανταστώ το άρωμα όταν θα ανθίζουν τα λουλούδια τους.

Ξανά τώρα, στο κέικ.  Μέρες τώρα προσπαθούσα να σχεδιάσω μέσα στο μυαλό μου πώς θα ήταν η τελική μορφή της τούρτας.  Τα μπισκότα από πάνω έχουν τη μαρμελάδα να φαίνεται πομπέ και το μόνο πράγμα που μπορούσα να φτιάξω το ζελε σ’ αυτό το σχήμα ήταν το αντικολλητικό μου τηγάνι.

Δυστυχώς όμως δυσκολεύτηκα να ξεκολλήσω το ζελέ από το τηγάνι και φυσικά έπρεπε να το αναποδογυρίσω πάνω στην τούρτα, πράγμα που ήταν άβολο με το τηγάνι.  Έτσι αφού το ξεκόλλησα το άφησα να γλυστρίσει, στον πάτο του ταψιού με τσέρκι, όπως κάνουμε με τις ομελέτες, και μετά το αναποδογύρισα.

Δεν μου πέτυχε να πέσει ακριβώς εκεί που ήθελα και ούτε ήταν δυνατόν να το μετακινήσω πια και η εύκολη λύση ήταν ένα cut and paste, δηλαδή έκοψα αυτό που έπεφτε προς τα κάτω και το έβαλα εκεί που έλειπε ο ζελές.  Μια χαρά κόλλησε 🙂

Για την κρέμα, έφτιαξα μια κρέμα πορτοκαλιού και μέσα έβαλα και σαντιγύ.  Χρησιμοποίησα τη μισή μέσα στην κρέμα και την υπόλοιπη τη χρησιμοποίησα για να καλύψω το υπόλοιπο γλυκό.

Τέλος για επικάλυψη, αφού έβαλα και το ζελέ, έφτιαξα ένα (ή μάλλον δύο) γκανάς.  Συνήθως όταν φτιάχνω γκανάς κρατάω λίγη κρέμα γάλακτος να βάλω και μέσα για να μείνει μαλακή, αλλά ξεχάστηκα και τη χρησιμοποίησα όλη.  Το θυμήθηκα την ώρα που έφτιαχνα το γκανάς και επειδή δεν είχα άλλη, σκέφτηκα τί θα μπορούσα να βάλω μέσα για να μείνει μαλακή η σοκολάτα και να μην πετρώσει;  Αυτό που κρατάει μαλακό το γκανάς είναι το βούτυρο και το λίπος από την κρέμα γάλακτος και επειδή δεν ήθελα να βάλω και άλλο βούτυρο, σκέφτηκα το ταχίνι, που εκτός από ωραία γεύση, έχει βέβαια το σησαμέλαιο, που θα αντικαθιστούσε το λίπος της κρέμας.  Ενώ έγινε αρκετά ρευστό δεν μπορούσα να το ρίξω πάνω στο ζελέ ζεστό γιατί θα έλιωνε και όσο κρύωνε άρχισε να πήζει πάλι και στο τέλος έριξα και συρόπι από το γλυκό του κουταλιού.  Τότε, μαλάκωσε πάλι αλλά δεν ήταν εύκολο να το αλείψω πάνω στο ζελέ και έτσι δεν μπόρεσα το καλύψω όλο.  Έκανα και το δεύτερο γκανάς, αλλά με κουβερτούρα αυτή τη φορά, γιατί ήταν η μόνη που είχα στο σπίτι εκείνη τη στιγμή.  Έβαλα βούτυρο, μέλι αλλά το ταχίνι είχε τελειώσε και αυτό και έτσι έβαλα λίγο γάλα και τελικά το κάλυψα 🙂

Τζάφα Κέικ, για τα γενέθλιά μου, Συνταγή της Ήβης

Υλικά:

Για το Παντεσπάνι:

6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μείον 2 κουταλιές)
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 βανίλια
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι

Για να βρέξουμε το παντεσπάνι:

¼ κούπας συρόπι από γλυκό του κουταλιού (από το γλυκό που θα χρησιμοποιήσετε)

Για το ζελέ:

1 φακελάκι ζελατίνη (12 γραμμάρια)

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα μαρμελάδα πορτοκαλιού (ή ανάμεικτη με άλλα εσπεριδοειδή)

Για την κρέμα Πορτοκαλιού:

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κούπες γάλα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κρόκοι αυγών
65 γραμμάρια  (3 γεμάτες κουταλιές σούπας) κόρν φλάουρ
50 γραμμάρια (3 γεμάτες κουταλιές σούπας) ζάχαρη
2  γεμάτες κουταλιές σούπας μαρμελάδα

500 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 βανίλια
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη

Για το Γκανάς

250 γραμμάρια σοκολάτα μπίτερ (bittersweet chocolate)
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
3 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1/4  κούπας συρόπι από γλυκό του κουταλιού

Δεύτερο γκανάς:

125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
1 κ.γ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γ. μέλι
3 – 4 κουταλιές γάλα

Για τη διακόσμηση:

3 γλυκά του κουταλιού πορτοκάλι
20 μπισκότα σαβουαγιάρ

Εκτέλεση:

Ζελέ

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζελατίνη και 6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει.

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπρίκι με 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.  Το ρίχνουμε στο υπόλοιπο χυμό, μαζι με τη μαρμελάδα, τα ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.

Παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  C / 350F.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κόρν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο – λίγο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.

Σε ένα ταψάκι 28 εκ με τσέρκι στρώνουμε λαδόκολλα.  Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο θα βγει καθαρή.

Το αφήνουμε να κρυώσει πρώτα και μετά το κόβουμε στη μέση.  Βρέχουμε τα δύο κομμάτια με το συρόπι.

Κρέμα Πορτοκαλιού

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.  Μόλις αρχίσει να στέκεται η σαντιγύ τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Ζεσταίνουμε το γάλα.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το κόρν φλάουρ.  Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύμα μέχρι να δέσει η κρέμα.  Ανακατεύουμε μέσα τη μαρμελάδα και την αφήνουμε να κρυώσει.  Κατά διαστήματα την ανακατεύουμε να μην πιάσει κρούστα από πάνω.

Αφού κρυώσει με ένα μίξερ χειρός την ανακατεύουμε να αφρατέψει και σίγα-σιγά προσθέτουμε τη σαντιγύ, μέχρι να ενσωματωθεί.

Γκανάς

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και αφού λιώσει προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, το ταχίνι και το συρόπι μέχρι να γίνει ρευστό.    Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο γκανάς.

Συναρμολογούμε την Τούρτα

Βάζουμε το πάνω κομμάτι της τούρτας πάνω στην πιατέλα και ξαναβάζουμε το τσέρκι γύρω από το παντεσπάνι. Ρίχνουμε την κρέμα πορτοκαλιού και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι.  Το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα να πήξει η κρέμα.

Αφαιρούμε το στεφάνι και τη λαδόκολλα.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγύ ξεκινώντας από τα πλαϊνά και ό,τι περισσέψει το βάζουμε από πάνω στο κέικ.

Ξεφορμάρουμε το ζελέ από πάνω.

Προσθέτουμε το γκανάς και από πάνω το δεύτερο γκανάς.

Διακοσμούμε με τα μπισκότα σαβουαγιάρ και με το γλυκό του κουταλιού.

Το απόγευμα θα προσθέσω και φωτογραφία με το κέικ κομμένο να δούμε και από μέσα πώς φαίνεται.

 

Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου στο Facebook που με πλυμμήρισαν με ευχές από νωρίς το πρώί.  Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω όλους ένα κομμάτι από την τούρτα.

Φυσικά τώρα είναι απόγευμα και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτή την υπέροχη τούρτα.  Το παντεσπάνι τέλειο.  Η κρέμα πορτοκαλιού μέσα ήταν βελούδινη, αφράτη, αέρινη με εκρήξεις γεύσεων από περγαμόντο, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι και νεράντζι σε συνδυασμό με την επικάλυψη της σοκολάτας με το ταχίνι ήταν η τέλεια τούρτα, από αυτές που ενώ τρώνε ακούς και διάφορα επιφωνήματα.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ελπίς

Friday 1st of April 2011

Χρόνια πολλά Ήβη. Ωραία και προτότυπη συνταγή. Ίσως αν άλειφες το αντικολλητικό ταψάκι με σπορέλαιο να ξεκολλούσε πιο εύκολα η μαρμελάδα. Το κάνω στα φορμάκια όταν φτοιάχνω πανακότα. Το σπορέλαιο είναι άοσμο και άγευστο και έτσι δεν πιστεύω να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Ivy

Friday 1st of April 2011

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου Ελπίδα. Ίσως, αλλά δεν μου έκοψε εκείνη την ώρα. Έχεις blog;

Κατερινα

Friday 1st of April 2011

Ωωω χρόνια πολλά, με κάποια καθυστέρηση! Να σε χαίρονται οι δικοί σου αλλά και εμείς στις αναρτήσεις σου! Γενναία απόφαση η αποκέντρωση! Καλορρίζικο το σπιτάκι σας, καλά τελειώματα

Ivy

Friday 1st of April 2011

Κατερίνα μου, σ' ευχαριστώ πολύ.

Marion

Tuesday 29th of March 2011

Χρόνια πολλά Ηβη. Χιλιόχρονη με υγεία κι ευτυχία σε σένα και την οικογένειά σου. Το γλυκάκι πολύ ωραίο και μυρωδάτο.

Με το καλό το καινούριο σπίτι. Η θέα με τις πορτοκαλιές φανταστική.

Τα φιλιά μου :) My recent post Σαλάτα με ντομάτα- ρόκα &amp κατίκι Δομοκού !

Ivy

Friday 1st of April 2011

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Ξανθή

Tuesday 29th of March 2011

Χρόνια σου Πολλά Ευτυχισμένα Υγιή και Δημιουργικά!! Όλο αυτό το γλυκό εμένα μου φαίνεται βουνό αλλά εσύ είσαι ειδική!! My recent post Μια άλλη μηλόπιτα

Ivy

Friday 1st of April 2011

Ευχαριστώ πολύ.

cook

Tuesday 29th of March 2011

αυτα ειναι απο τα αγαπημενα μπισκοτα των παιδιων μου,μα δεν ειχα ιδεα οτι λεγονται ετσι...ευχομαι με το καλο να μετακομίσετε στο ναυπλιο και να δημιουργεις με φοντο τις πορτοκαλιες....να τα χιλιασεις! My recent post Μαγειρίτσα της νηστείας και της χορτοφαγίας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright