Skip to Content

Μπουγάτσα απλή αλλά και Μπουγάτσα Νηστίσιμη

Μπουγάτσα απλή αλλά και Μπουγάτσα Νηστίσιμη

Sharing is caring!

Η Μπουγάτσα είναι μια σπεσιαλιτέ  των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.    Τί είναι όμως η μπουγάτσα;  Ας αρχίσουμε από την αρχή.

Η Μπουγάτσα έχει την προέλευσή της από το Βυζάντιο, που ήταν φημισμένο για τους πλακούντες (πλακέ όπως το όργανο κατά την εγκυμοσύνη) που ήταν γλυκά από ζύμη και κάποια γέμιση.  Οι Ρωμαίοι μετά τα μετέφεραν στη Ρωμαϊκή κουζίνα με την ονομασία placentae.   Κατά τα Οθωμανικά λεξικά η λέξη ” bogaca” προέρχεται από τη λέξη focaccia αλλά οι Οθωμανοί δεν μας λέμε ότι η φοκάτσια είχε την προέλευση της από την Αρχαία Ελλάδα, αλλά ευτυχώς μας το λένε κάποια Ιταλικά site που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του επίπεδου αυτού ψωμιού.   Η μπουγάτσα λοιπόν είναι η ζύμη που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πολύ λεπτό φύλλο που θέλει ιδιαίτερη γνώση και τεχνική για να γίνει.

Μπουγάτσα

Αρχικά γίνεται η ζύμη η οποία διαιρείται σε μικρές μπάλες, βουτυρώνονται και μένουν να ξεκουραστούν.  Μετά ανοίγεται φύλλο με τον πλάστη γύρω στο 1 εκ πάχος, το οποίο μετά ο τεχνίτης με μαεστρία πετάει στον αέρα μέχρι να γίνε πάρα πολύ λεπτό.  Στη συνέχει το δουλεύει πάνω στον πάγκο, προσθέτοντας βούτυρο και τραβώντας το με τα χέρια μέχρι να πάρει το επιθυμητό πάχος.   Το φύλλο είναι έτοιμο και τότε μπορεί να πάρει όποια γέμιση μας αρέσει.  Μπορεί να είναι με γλυκιά σιμιγδαλένια κρέμα ή να έχει γέμιση με φέτα, με κιμά, με σπανάκι, με πατάτα κλπ. και αυτά λέγονται αντίστοιχα μπουγάτσα με τυρί, μπουγάτσα με κιμά κλπ., αλλά η πιο δημοφιλής είναι η γλυκιά μπουγάτσα.

Αυτό το έδεσμα είναι τόσο δημοφιλές που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν “Μπουγατσοπωλεία”  σε όλες τις γειτονιές και όλες τις πόλεις της Ελλάδας, που πουλάνε μόνο προϊόντα φτιαγμένα με μπουγάτσα.   Οι μπουγάτσες,  συνήθως οι γλυκές, πωλούνται επίσης σε τυροπιτάδικα και φούρνους.

 

Μπουγάτσα με Φέτα

Η μπουγάτσα που ακολουθεί είναι η εύκολη λύση και την έχω φτιάξει με φύλλο κρούστας και κρέμα παρόμοια με την κρέμα του γαλακτομπούρεκο, γιατί βασικά η μπουγάτσα είναι ένα είδος γαλακτομπούρεκου χωρίς συρόπι.  Την έφτιαξα ολόκληρη σε ταψί αλλά μπορούμε να κάνουμε και μικρότερες εάν θέλουμε.

Μπουγάτσα, συνταγή της Ήβης

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Μερίδες: 8

Υλικά:
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας  (12 φύλλα)
100 γραμμάρια φυτικό βούτυρο λιωμένο (περίπου 1/3 κούπας)

Κρέμα:

5 κούπες γάλα πλήρες
1 κουταλιά ξύσμα ανάμεικτο με περγαμόντο (αλλά μπορείτε να βάλετε μόνο ξύσμα λεμονιού)
1 κούπα ζάχαρη
1 1/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
1 βανίλια

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα από πάνω

Εκτέλεση:

Κτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα έχουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια και το βούτυρο και μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το σιμιγδάλι.  Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και πριν πήξει ρίχνουμε το κτυπημένο αυγό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με σύρμα να μην ψηθεί το αυγό.  Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη κουζίνας για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να γίνει χλιαρή.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C / 350o F.

Λιώνουμε το βούτυρο και βουρτσίζουμε ένα ταψί 28 εκ διαμέτρου ή ένα πυρέξ 33 x 23 εκ.  (Εάν έχουμε μεγαλύτερο ταψί, ακόμη καλύτερα γιατί η μπουγάτσα δεν γίνεται πολύ ψηλή).

Βουρτσίζουμε το κάθε φύλλο με βούτυρο και το στρώνουμε στο ταψί.  Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να βάλουμε τα μισά φύλλα.   Προσθέτουμε την κρέμα και τη στρώνουμε να πάει παντού.  Το ύψος της κρέμας να είναι γύρω στο 1 1/2 –   2 εκ., το πολύ.   Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην κρέμα και το καθένα το ξαναβουρτσίζουμε ελαφρά με βούτυρο.  Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, πάλι βουρτσίζοντάς τα με βούτυρο και όσο εξέχει το γυρίζουμε πος τα μέσα.  Κόβουμε το τελευταίο στο μέγεθος του ταψιού και αφού το στρώσουμε, με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τα κομμάτια, αλλά να μην φτάσει μέχρι την κρέμα.   Ψεκάζουμε με λίγο νερό από πάνω.

Ψήνουμε για περίπου 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε τη μπουγάτσα ζεστή με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

μπουγάτσα στο ταψί

 

Έχω κάνει μπουγάτσα με φύλλο σπιτικό που έφτιαξα μόνη μου με πολύ καλό αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να το πετάω στον αέρα.  Η τεχνική της μπουγάτσας είναι σχεδόν ίδια με αυτή που κάνουμε τα Κυπριακά Σιάμισιη.

Μπορούμε να κάνουμε ατομικές μπουγάτσες ή μία μεγαλύτερη.

μπουγάτσα

Μπουγάτσα Νηστίσιμη

Υλικά:

Φύλλο για Σιάμισιη ή φύλλο κρούστας

Για τη κρέμα:

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
¾ κούπας ζάχαρη
3 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με 1 κ.γ. ζάχαρη
250 ml γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
2 κούπες νερό
2 κουταλιές ανθόνερο (προαιρετικά)
1 κουταλιά μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Βάζουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.  Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.  Ρίχνουμε τη μαργαρίνη και το ανθόνερο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ταψί ή μπωλ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσει.

Ανοίγουμε το φύλλο με την τεχνική για το φύλλο για σιάμισιη (η συνταγή είναι στο βιβλίο μου).

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό και το κόβουμε τετράγωνο.  Βάζουμε την κρέμα στη μέση και διπλώνουμε το φύλλο.  Επαναλαμβάνουμε με δεύτερο φύλλο, αφού το λαδώσουμε καλά.

Τη βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

Νηστίσιμη Μπουγάτσα ατομική

Νηστίσιμη Μπουγάτσα ατομική

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright