Skip to Content

Καράολοι με σφολιάτα (κορνέ)

Sharing is caring!

Καράολο (πλυθυντικός καράολοι), λέμε στην Κυπριακή διάλεκτο τα σαλιγγάρια και αυτό το Κυπριακό γλυκό πήρε το όνομα του μάλλον από το σχήμα του.  Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι αυτό το γλυκό ήταν Κυπριακό μέχρι που μια μέρα όταν έψαχνα κάτι στο διαδίκτυο είδα μια παρόμοια Αγγλική συνταγή που λέγεται Cream Horns (οι Εγγλέζοι βλέπουν το σχήμα σαν κέρατο!!).   Υποθέτω ότι αυτή η συνταγή είναι Αγγλικής προέλευσης και την υιοθετήσαμε από τους Εγγλέζους.

Η ξένη συνταγή που είχα δει έφτιαχνε το εξωτερικό περίβλημα με σφολιάτα και παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ήμουν παιδί και αγοράζαμε το γλυκό αυτό έξω από την εκκλησία, θυμάμαι καλά ότι δεν έμοιαζε με σφολιάτα.  Το εξωτερικό ήταν πιο συμπαγές και έμοιαζε περισσότερο με κάτι σαν μπισκότο.  Έψαξα για την Κυπριακή συνταγή αλλά δυστυχώς δεν τη βρήκα πουθενά.

Τη γεύση της κρέμας δεν τη θυμάμαι αλλά χρησιμοποίησα την κρέμα πατισσερί που φτιάχνω συνήθως για τις τούρτες μου, μαζί με σαντιγύ.  Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό, τον Ιανουάριο του 2010, μου είχαν στείλει από τη Σπάρτη πολλά πορτοκάλια και είχα φτιάξει γλυκό πορτοκάλι και έτσι έκανα και την κρέμα σε γεύση πορτοκαλιού.

Αυτό που έφτιαξα με σφολιάτα δεν είχε καμία σχέση με το Κυπριακό γλυκό που θυμόμουν, αλλά πραγματικά γευστικά ήταν υπέροχο.  Τα παιδιά μου ξετρελλάθηκαν αλλά το μόνο που μου είπαν ήταν ότι θα το προτιμούσαν λίγο πιο γλυκό.   Για μένα η ποσότητα ζάχαρης που έβαλα ήταν ιδανική αλλά εάν σας αρέσουν τα γλυκά σας να είναι αρκετά «γλυκά» θα πρέπει να βάλετε περισσότερη ζάχαρη στην κρέμα.

Δεν είχα τα ειδικά μεταλλικά κωνικά φορμάκια για να φορμάρω τα κορνέ, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να αυτοσχεδιάσω.  Μπορείτε και εσείς να κόψετε ταψάκια αλουμινίου τα οποία θα σχηματίσετε σε κώνο.  Θα τα κόψετε σε ορθογώνια 13 Χ 17 εκ και αφού σχηματίσετε τον κόνο θα κόψετε τη μύτη από κάτω.  Ο κόνος θα είναι 13 εκ ύψος.  Τα έβαλα σε ταψάκι και τα έψησα όρθια.

Καράολοι με σφολιάτα (κορνέ)
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου 50 λεπτά
Γίνονται:  περίπου 30

Υλικά:

2 φύλλα σφολιάτας

4 – 5 φέτες γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C /350ο F.

Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας περίπου 15 λωρίδες μεγέθους 2 εκ πλάτος και 35 εκ μήκος.

Βουρτσίζουμε τον κάθε κόνο με ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από τον κόνο ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω με μικρή επικάλυψη.

Τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 40 λεπτά.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά:

4 κούπες γάλα
2 κουταλιές αλεύρι και 4 κουταλιές κορν φλάουρ
6 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού εσάνς βανίλιας ή 2 βανίλιες
3 κρόκοι
1 κουταλιά λικέρ πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη

Σαντιγύ

500 ml κρέμα γάλακτος 35%
½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας
3 – 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και κρατάμε μερικές κουταλιές κρύο γάλα το οποίο βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με το σύρμα, για να διαλυθεί το κορν φλάουρ.  Μόλις ζεσταθεί το γάλα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα την οποία βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει.  Αφού πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια και την ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη κουζίνας για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πήξει και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Αφού κρυώσει η κρέμα ρίχνουμε μέσα τα ¾ της σαντιγύ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με κρέμα και γεμίζουμε τα κορνέ, αφήνοντας λίγο χώρο για να βάλουμε τη σαντιγύ.

Χρησιμοποιούμε άλλο κορνέ για να βάλουμε τη σαντιγύ πάνω από την κρέμα και τέλος προσθέτουμε μία φέτα γλυκό πορτοκάλι.

Σημείωση:  Τα ασπράδια μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσουμε να φτιάξουμε γλυκά με βάση τη μαρέγκα.

 


Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χάρης

Thursday 4th of April 2013

'Ηβη είναι δυνατόν να κάνεις και να περιγράψεις (τόσο ωραία όπως το κάνεις) την 1. ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ (puff pastry)

2. Μπουγάτσα ? Εαν έρθεις Θεσσαλονίκη τότε πηγαίνετε στην Μπουγάτσα Δωδώνη και θα καταλάβετε....

3.Τηγανόψωμο Κύμης (Εκδρομή με την Γυναίκα μου και τα παιδιά Κύμη Ευβοίας.

Το τηγανόψωμο λίγο πρίν την Κύμη συγκλονιστικό. Μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να βρώ την συνταγή. (Ηταν αφράτο όχι ψωμένιο κάπως σαν λουκουμάς και πίτσα.)

Θα σου είμαι ευγνώμων. Είσαι πολύ καλή (διδακτικά) και με τις φωτογραφίες σου σκίζεις! και θα ήθελα την δική σου εμπειρία στο θέμα.

admin

Thursday 4th of April 2013

Αγαπητέ Χάρη, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Τη σφολιάτα δεν την έχω κάνει αλλά έχω μια παρόμοια συνταγή για φυλλό που σχεδόν είναι παρόμοια με τη σφολιάτα. http://www.kopiaste.info/?p=110 Για την μπουγάτσα δες την ανάρτησή μου. http://www.kopiaste.info/?p=7003

Χάρης

Thursday 4th of April 2013

'Ηβη είναι δυνατόν να κάνεις και να περιγράψεις (τόσο ωραία όπως το κάνεις) την 1. ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ (puff pastry) 2. Μπουγάτσα ?

Θα σου είμαι ευγνώμων. Είσαι πολύ καλή (διδακτικά) και με τις φωτογραφίες σου σκίζεις!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright