Skip to Content

Σοκολατένια Καρυδόπιτα με Παντζάρια

Σοκολατένια Καρυδόπιτα με Παντζάρια

Sharing is caring!

Η Σοκολατένια Καρυδόπιτα είναι μια δική μου παραλλαγή της παραδοσιακής καρυδόπιτας, που έφτιαξα με σοκολάτα και παντζάρια.

Ένα ταξίδι στον Πάρνωνα με ενέπνευσε να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό.

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και ήδη αρχίσαμε να ψηνόμαστε στα διαμερίσματα.  Η οικονομική κατάσταστη, η πολιτική και η διαφθορά σε όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίας ήταν καταστροφική και δυστυχώς εμείς δεν είχαμε ιδέα τι γινόταν.  Ξαφνικά αυτοί οι ανόητοι πού έκλεβαν τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί οι ίδιοι που έτρωγαν και τρώνε με χρυσά κουτάλια αποφάσισαν για εμάς “χωρίς εμάς”, ξεκινώντας από τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους να μας κόβους τους μισθούς και τις συντάξεις ένω αυτοί οι 300 κράτησαν τους παχυλούς μισθούς τους και όλα τα προνόμια που έχουν (και είναι ούκ ολίγα) και άφησαν τους υπαλλήλους της Βουλής (που βέβαια οι περισσότεροι είναι συγγενικά τους πρόσωπα) να παίρνουν 16 μισθούς το χρόνο!!

Πώς να μην αγανακτάς και να μην κατεβαίνεις στις πλατείες όταν έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση;  Σκέφτηκαν τον “κοσμάκι” εάν αντέχει να του κόβουν από τα λίγα που έπαιρνε, που είχε προγραμματίσει τη ζωή του με αυτά τα λίγα, που είχε πάρει δάνεια για να πληρώσει το σπίτι του ή να κάνει μεταπτυχιακό το παιδί του ή να ξεπληρώσει το αυτοκίνητό του ή ο,τιδήποτε άλλο;  Πώς θα τα βγάλει πέρα τώρα;

Όπως έλεγα το καλοκαιράκι έφτασε για τα καλά αλλά ποιός θα πάει διακοπές, που έτσι και αλλιώς περιμέναμε το δώρο του καλοκαιριού να πάμε κάπου, έστω και λίγες ημέρες να ξεκουραστούμε;   Τώρα όχι μόνο δώρο δεν υπάρχει αλλά μας ξεζούμισαν για τα καλά.

Θα τα βγάλουμε πέρα, πού θα πάει;  Θα αντέξουμε και με τα λίγα, όπως αντέξανε οι γονείς μας και θα χαρούμε τις ομορφιές της χώρας μας με καλή διάθεση και με τα λίγα που παίρνουμε αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουμε, γιατί κανένας από αυτούς τους γελοίους δεν αξίζει τη ψήφο μας.

χάρτης Πάρνωνα Βαμβακού Καρυές εικόνα

Πέρσι το καλοκαίρι, ακόμη και πριν την κρίση δεν είχαμε πάει διακοπές αλλά ξεφύγαμε μερικά Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς και επισκεφτήκαμε για λίγες ημέρες τους συγγενείς μας στη Σπάρτη.  Από εκεί επισκεφτήκαμε το χωριού του μπατζανάκι μου, τη Βαμβακού, που βρίσκεται στον Πάρνωνα, την άλλη ορεσειρά της Πελοποννήσου, απέναντι από τον Ταΰγετο, που χωρίζει τη Λακωνία από την Αρκαδία.

Κολάζ Πάρνωνα Βαμβακού Καρυές εικόνα

Η Βαμβακού απέχει 38 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορφής του Πάρνωνα (το “Κρόνιο” κατά τον Ησίοδο), στα 950 μέτρα υψόμετρο.   Ένα όμορφο χωριό με τα παλιά σπίτια ανακαινισμένα, ανάμεσα σε ατέλειωτο δάσος.  Η περιοχή είναι καταπράσινη μέσα στο δάσος και γύρω από το χωριό υπάρχουν πάρα πολλές καρυδιές και καστανιές, πολλά λουλούδια, όμορφες βρύσες και πολλά είδη πτηνών.  Ένα μαγευτικό μέρος όλες τις εποχές του χρόνου και το καλοκαίρι με το δροσερό του κλίμα είναι ιδανικό για τουρισμό αλλά και το χειμώνα ακόμη πιο όμορφο όταν το τοπίο είναι χιονίσμένο.

Το χωριό έχει κρατήσει την παλιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και όλα τα σπίτια που κτίζονται και ανακαινίζονται από τους ντόπιους αλλά και από τους μετανάστες που έρχονται να κτίσουν στο χωριό, συνεχίζουν αυτό το στυλ.

Στο χωριό λειτουργεί Ξενώνας και για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχουν αρκετά μονοπάτια και καταφύγια πάνω στο βουνό.

Από τη Βαμβακού μπορείτε να επισκευτείτε και την Αράχωβα ή αλλιώς Καρυές.

Το χωριό γνωστό από την αρχαιότητα ως Καρυαί, οφείλει την ονομασία του φυσκά από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν και μετά τις σλαβικές επιδρομές δόθηκε το σλαβικό – μεσαιωνικό όνομα Αράχωβα που σημαίνει επίσης καρυδότοπος.

Κατά την αρχαιότητα αι Καρυαί ήταν πόλις και εκεί γιορτάζονταν τα Καρυάτεια προς τιμήν της Θεάς Αρτέμιδος.   Κατά τις τελετουργίες, όμορφες παρθένες, χόρευαν γύρω από το άγαλμα της Θεάς.  Ο χορός τους έγινε ξακουστός γιατί χόρευαν με αρμονία και χάρη.  Πολλά άλλα όμορφα κορίτσια από άλλες πόλεις έρχονταν επίσης στις τελετουργίες και αυτές επίσης λεγόντουσαν Καρυάτιδες.  Οι τελετουργίες αυτές συνεχίστηκαν και μετά την καταστροφή της πόλης από τους Σπαρτιάτες.   Αποδείξεις υπάρχουν σε αρχαία νομίσματα, θραύματα αγγείων αλλά και από περιγραφές του Παυσανία,  περιηγητή και γεωγράφου του 2ου αιώνα μ.Χ. που αναφέρει “Το χωρίον, αι Κάρυαι, Αρτέμιδος και Νυμφών, έστι….

Οι Καρυάτιδες φορούσαν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη που κυλά προς τα πόδια.  Τα αγάλματά τους στόλιζαν κτίρια και τάφους αλλά πιο γνωστές είναι οι Καρυάτιδες στο Ερέχθειο.

Σήμερα οι Καρυάτιδες, στη φωτογραφία πιο πάνω, στεγάζονται το Μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα και η μία που μας έκλεψε ο Έλγιν βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Αντίγραφα των Καρυάτιδων βλέπουμε και στο χωριό Καρυές.

Το Πάσχα που μας πέρασε, όταν είχαμε πάει στη Σπάρτη, η κουνιάδα μου μας έδωσε καρύδια από τις καρυδιές που έχουν στη Βαμβακού.  Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμα καρύδια.  Καμία, μα καμία σχέση δεν έχουν με τα καρύδια που αγοράζουμε εδώ.

Αφού φάγαμε μερικά, ήταν ευκαιρία να φτιάξω και μία Καρυδόπιτα.   Είχε πάρα πολλά χρόνια να φτιάξω αυτό το γλυκό και από τότε που ξεκίνησα το blog πριν τέσσερα χρόνια, τότε έβαλα σχεδόν όλες τις παραδοσιακές συνταγές που είχα.  Από τότε δεν το ξανάφτιαξα και αυτό φαίνεται και στη φωτογραφία που έβγαλα τότε, γιαυτό να με συγχωρέσετε για την άθλια φωτογραφία.

Τον τελευταίο καιρό έβλεπα σε ξένα blog που παρακολουθώ κέικ με παντζάρια και μου είχε κολλήσει να φτιάξω ένα να μου φύγει η περιέργεια.  Μια μέρα που πήγα στο σούπερμαρκετ είδα μπροστά μου παντζάρια έτοιμα βρασμένα σε συσκευασία που έκλεινε αεροστεγώς.  Θυμήθηκα το γλυκό και το έβαλα στο καλάθι. 

Κολάζ Καρυδόπιτα σοκολάτας με παντζάρια εικόνα

Παρόλο όμως που τα πήρα γιαυτό το σκοπό, δίσταζα να το φτιάξω και τα κράτησα στο ψυγείο αρκετό καιρό γιατί  ήξερα ότι εάν τους έλεγα ότι έφτιαξα κέικ με παντζάρια κανείς δεν θα το δοκίμαζε.  Έτσι μου ήρθε η ιδέα να καμουφλάρω το ξενόφερτο κέικ με παντζάρια και να κάνω μια γνωστή και αγαπητή συνταγή, με υλικά της Λακωνικής γης: καρύδια, πορτοκάλια και ελαιόλαδο.

Καρυδόπιτα με Παντζάρια και σοκολάτα εικόνα

Τα παντζάρια ούτε που καταλάβαινες ότι ήταν μέσα αλλά σίγουρα έδιναν μια διαφορετική γεύση στην Καρυδόπιτα αλλά πρόσθεσαν υγρασία και το έκαναν ζουμερό, με υπέροχο άρωμα από το πορτοκάλι και τραγανό από τα καρύδια και φυσικά διπλά υπέροχο με τη σοκολάτα και ευτυχώς το λάτρεψαν.

Αυτή είναι η συμμετοχή μου για το Creative Concoctions #5: Cakes with Olive Oil, δηλαδή πρωτότυπες συνταγές με ελαιόλαδο.   Εάν θέλετε να λάβετε μέρος και εσείς, μπορείτε να στείλετε τη δική σας συμμετοχή μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Καρυδόπιτα με Παγωτό εικόνα

Σοκολατένια Καρυδόπιτα με Παντζάρια

Yield: 16
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 55 minutes
Total Time: 1 hour 55 minutes

Η Καρυδόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά μας με Καρύδια και είναι υπέροχη όπως είναι η παραδοσιακή της μορφή αλλά σήμερα θα δείτε μια διαφορετική εκδοχή με σοκολάτα και παντζάρια.

Ingredients

Υλικά:

  • 6 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 230 γραμμάρια βρασμένα παντζάρια
  • 440 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 65 γραμμάρια κακάο
  • 250 γραμμάρια καρύδια

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπες νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Γκανάς Σοκολάτας

  • 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 2 κουταλάκια μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 70 ml κρέμα γάλακτος

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί με τσέρκι 28 εκ με ελαιόλαδο και το αλευρώνουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλόνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για 5 - 6 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να γίνει το κέικ.
  3. Βάζουμε τα παντζάρια στο μούλτι με λίγο ελαιόλαδο και τα λιώνουμε να γίνουν σαν πουρές.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
  5. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τα λιωμένα παντζάρια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και τα κτυπάμε καλά.
  6. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Κρατάμε λίγα καρύδια για να διακοσμήσουμε το κέικ από πάνω και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα ανακατεύουμε μέσα στο κέικ.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C / 350o F για 50 έως 55 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα δοκιμάσουμε στο κέντρο του κέικ θα βγει καθαρή.
  9. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βρέχουμε το κέικ με το σιρόπι, μέχρι να απορροφηθεί.
  10. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και όταν λιώσει προσθέτουμε το μέλι και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να γίνει λεία.
  11. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και πάλι προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, να πάει παντού και στολίζουμε με τα καρύδια.
  12. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει πριν σερβίρουμε το κέικ.
  13. Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό!
Nutrition Information
Yield 16 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 590Total Fat 31gSaturated Fat 6gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 23gCholesterol 78mgSodium 245mgCarbohydrates 72gFiber 3gSugar 45gProtein 9g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Καρυδόπιτα με Παντζάρια και σοκολάτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe