Skip to Content

Τσιπόπιτα με Αμύγδαλα

Sharing is caring!

Εδώ και αρκετό καιρό δεν έχω βάλει συνταγή και μέχρι να επανέλθω κανονικά θα περάσει αρκετός ακόμη καιρός.   Αποφάσισα να κάνω αρκετές αλλαγές στις συνήθειές μου και να προσέξω πιο πολύ τη διατροφή μου και γενικά την υγεία μου και να βάλω περισσότερη άσκηση στη ζωή μου και να αποφεύγω στρεσογόνες καταστάσεις.  Από την ημέρα που σταμάτησα, κάνω δίαιτα, περπατώ 1 ώρα την ημέρα και τις περισσότερες ημέρες πηγαίνουμε στη θάλασσα για μπάνια.

Ήδη έχασα γύρω στα 8 κιλά αλλά θέλω να χάσω ακόμη αρκετά μέχρι να φτάσω σε φυσιολογικά επίπεδα.  Τα φαγητά που μαγειρεύω τα έχω ήδη βάλει στο blog και παρόλο που έχω παλιές συνταγές να αναρτήσω, επειδή δεν θέλω να μπαίνω σε πειρασμούς, αποφεύγω οτιδήποτε έχει σχέση με φαγητό.

Σήμερα κάνω μια εξαίρεση γιατί αυτή τη συνταγή μου τη ζήτησε μια φίλη μου και αναγνώστρια του blog και την έφτιαξα σήμερα επειδή αύριο θα πάμε Ναύπλιο, για να την πάω στον εργολάβο μας.  Ήδη παλεύω να μην μπω σε πειρασμό να τη δοκιμάσω αλλά η κόρη μου που τη δοκίμασε μου είπε ότι είναι πολύ ωραία.

Η τσιπόπιτα είναι μια γλυκιά παραδοσιακή Κυπριακή πίτα που γίνεται με στρώσεις φύλλο, το οποίο αλείβουμε με τσίπα* (βούτυρο) και πασπαλίζουμε με κανέλλα και γαρύφαλλα, την τυλίγουμε ρολό, την ψήνουμε στο φούρνο και μετά τη βρέχουμε με συρόπι.  Έκανα μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής και πρόσθεσα καβουρδισμένα αμύγδαλα στη μέση, κάτι μεταξύ μπακλαβά και δάκτυλα.

*Η τσίπα γίνεται με πρόβειο γάλα, αφού μαζέψουν από πάνω την πέτσα (τσίπα) που δημιουργείται στο ολόπαχο γάλα.   Εγώ την  έφτιαξα με Κρητικό στακοβούτυρο που είναι παρόμοιο, αλλά εάν δεν βρίσκετε κανένα από τα δύο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο πρόβειο βούτυρο, αφού το κάνετε κλαριφιέ.

Τσιπόπιτα, η δική μου εκδοχή της Κυπριακής παραδοσιακής πίτας

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Γίνονται: 35  κομμάτια

Υλικά:

100 γραμμάρια βούτυρο τσίπα (ή στακοβούτυρο)
Για τη ζύμη:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κούπας ελαιόλαδο
¾ κούπας νερό

Για το σιρόπι:

1 ½ κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
½ κομμάτι ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο

Για τη γέμιση:

100 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.  Δείτε πώς να κάνετε τη ζύμη εδώ.

Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται ετοιμάζουμε το σιρόπι.   Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα λεμονιού και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε το ροδόνερο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μέχρι να ψηθεί η τσιπόπια, το σιρόπι θα είναι έτοιμο για χρήση.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα χονδροκόβουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ροδόνερο και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη μηχανή ζυμαρικών από το No.1 στο 3, μετά στο 6 και μετά στο 8, να γίνει ένα λεπτό φύλλο.   Θα γίνει ένα μακρύ κομμάτι φύλλο που θα το κόψουμε στη μέση και να θα τα ενώσουμε να γίνει ένα μεγαλύτερο.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Βουρτσίζουμε το φύλλο με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το 1/6 του μείγματος αμυγδάλου. Κάνουμε ένα ρολό ξεκινώντας από την στενή πλευρά και στη συνέχεια το στρίβουμε.

Βουρτσίζουμε ένα ταψί 26 εκ. με βούτυρο και τοποθετουμε το ρολό στο κέντρο, σχηματίζοντας μια σπείρα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 5 κομμάτια. Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε από πάνω με βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 o C / F 350 o και ψήνουμε για περίπου 40 – 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Μόλις το αφαιρέσουμε από το φούρνο προσθέτουμε το σιρόπι και το σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να απορροφηθεί.

Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

emili.panagiotou

Tuesday 22nd of October 2013

στη κυπρο που θα βρο τα βιβλια τι τιτλουσ εχουν

admin

Tuesday 22nd of October 2013

Αγαπητή Έμιλυ,

Δυστυχώς τα βιβλία μου δεν μπορείς να τα βρεις στην Κύπρο. Μπορείς να βρεις τα Αγγλικά μέσω του Amazon ή τα ηλεκτρονικά μέσω εμένα.

popelix

Monday 8th of August 2011

Καλή επιτυχία με ότι κάνεις! Εύχομαι ο Σεπτέμβρης να σε βρει κομψότερη, πιο ήρεμη και με καλύτερη υγεία. Φιλιά πολλά από την Πάρο!

Eri the Fairy :)

Sunday 31st of July 2011

Πολυ ωραία ειμαι σιγουρη οτι ειναι τέλεια! Σου ευχομαι όλα να πανε καλά με την προσπάθεια σου και να γυρίσεις στην μπλογκόσφαιρα ανανεωμένη! Φιλιά απο Τορόντο

Ivy

Sunday 31st of July 2011

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Χαίρομαι που σε γνωρίζω Ελευ8ερία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright