Skip to Content

Γκράβλακς (Σολομός)

Sharing is caring!

Το γκράβλακς (gravlaks) είναι σολομός όπως το φτιάχνουν στη Νορβηγία και σε πολλές άλλες χωρές όπου αφθονεί ο σολομός.  Οι πληροφορίες που βρήκα στη Wikipedia είναι ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το gravlax το έφτιαχναν οι ψαράδες, οι οποίοι αλάτιζαν το σολομό και το έθαβαν στην άμμο, κοντά στην παλίρροια, για να ψηθεί με το αλάτι και τη ζάχαρη.  Η λέξη gravlaks προέρχεται από τη σκανδιναβική λέξη Grav, που κυριολεκτικά σημαίνει «τάφος» ή «τρύπα στο έδαφος”  και η λέξη lax (ή laks)  σημαίνει «σολομός», έτσι gravlaks ή gravlax είναι «σολομός θαμμένος στο έδαφος”.

Σήμερα δεν ακολουθουθείται αυτή η μέθοδος και διάβασα διάφορες συνταγές και για να καταλάβω ακριβώς τι χρειάζεται για να γίνει το γκράβλακς.  Τα κύρια υλικά είναι αλάτι, ζάχαρη, άνηθο και σε μερικές συνταγές βάζουν βότκα.  Εγώ πρόσθεσα ούζο, χυμό λεμονιού και ξύσμα και μετά το σκέπασα με άνηθο και όλα αυτά τα υλικά έδωσαν στο gravlax ένα υπέροχο άρωμα.

Η ποσότητα του άνηθου που θα χρειαστείται είναι ένα μεγάλο ματσάκι, αλλά αυτό εξαρτάται από πόσο μεγάλο είναι το ματσάκι σε κάθε χώρα.  Όταν πήγα στη Γαλλία και την Ελβετία, έμεινα έκπληκτη από το πόσο μικρή ήταν η ποσότητα που περιείχε το κάθε πακέτο, γιατί όλα τα μυρωδικά ήταν συσκευασμένα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία θα χρειαζόμουν 5 – 6 πακέτα για να καλύψω ένα φιλέτο.

Όπως διάβασα, σερβίρεται κρύο με σπανάκι (σωταρισμένο με βούτυρο), σε ομελέτα (παρασκευάζεται με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο), και με πατάτες (βρασμένες και με κρέμα γάλακτος και άνηθο), ή εναλλακτικά σαν ορεκτικό, σε φέτες ψωμί (με μια φέτα λεμόνι και σάλτσα μουστάρδας) ή σε μπουφέ με ψητό ψωμάκι και μια σάλτσα μουστάρδας.

Σημ.  Η συνταγή αυτή έχει δημοσιετεί στο Αγγλικό μπλογκ μου από τον Ιανουάριο του 2009.

Γκράβλακς

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος στο ψυγείο: 3 – 4 ημέρες

Υλικά:

1 – 2 φρέσκα φιλέτα σολωμού, περίπου 400 με 500 γραμμάρια (το καθένα)
1 ματσάκι άνηθο ή αρκετό για να τυλίξει τα φιλέτα
4 κουταλιές ζάχαρη
1 / 2 κουταλάκι πιπέρι λευκό
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μίγμα από πράσινο, ροζ και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 / 4 κoύπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 σφηνάκι ούζο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φιλέτα, αλλά δεν αφαιρουμε του δέρμα.  Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό, τα πιπέρια και το ούζο και τρίβουμε καλά τα φιλέτα.

Τα σκεπάζουμε με μπόλικο άνηθο και το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη κουζίνας.

Το βάζουμε στο ψυγείο με κάποιο βαρίδι από πάνω, περίπου 1/2 – 1 κιλό. Το αφήνουμε το στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ανοίγουμε τη μεμβράνη μία φορά την ημέρα και βάζουμε φρέσκο ​​άνηθο.

Καθαρίζουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο και κόβουμε το ψάρι από το δέρμα σε λοξές, ωραίες λεπτές φέτες.  Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο αν το ψάρι μπει στην κατάψυξη για λίγο.

 

Αυτό είναι έτοιμο να το φάμε χωρίς άλλο ψήσιμο, αλλά να σας πω την αλήθεια, ούτε να ακούσουν για ωμό ψάρι στο σπίτι και έτσι τους το έψησα στο γκρίλ μόνο για δύο λεπτά σε κάθε πλευρά και έμειναν ευχαριστημένοι.

Εγώ το έφαγα ως είχε και για μένα ήταν υπέροχο.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright