Skip to Content

Σολομός Πανέ, μαριναρισμένος με Πορτοκάλι και Μέλι

Sharing is caring!

 

Αυτή τη συνταγή την έχω κάνει πάρα πολλές φορές, με κάποιες παραλλαγές και νόμιζα ότι την έχω δημοσιεύσει αλλά σήμερα έψαχνα και δεν τη βρήκα, γιαυτό αξίζει τον κόπο να τη φτιάξετε γιατί είναι μια υπέροχη συνταγή.

Το μαρινάρισμα του σολομού το έχω κάνει με πορτοκάλι και μέλι (χωρίς ξύσμα), με λεμόνι και μέλι, με πετιμέζι ροδιού, με πετιμέζι, με Ασιατικά υλικά κ.ά., αλλά όλη τη διαφορά νομίζω ότι την κάνει το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα μου ψάρια και έχω πάρα πολλές συνταγές που έφτιαξα και δεν τις έχω δημοσιεύσει ακόμη.

 

Σολομός Πανέ, μαριναρισμένος με Πορτοκάλι και Μέλι, συνταγή της Ήβης

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαριναρίσματος:  30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 5 – 6

Υλικά:

  • 2 φιλέτα σολωμού (περίπου 1 κιλό)
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι ή πετιμέζι ροδιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού (περίπου 1/2 κούπα)

Για το πανάρισμα:

  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα με τη φλούδα
  • 6 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα φιλέτα, τα στραγγίζουμε και βγάζουμε τα κόκαλα, εάν έχουν και τα κόβουμε σε μερίδες.
  2. Ανακατεύουμε το μέλι με το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και μαρινάρουμε το σολομό.  Τη μαρινάδα θα τη χρειαστούμε αργότερα.
  3. Σε ένα ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών ή στο μούλτι βάζουμε τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά και τα μπαχαρικά και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.  Πανάρουμε τα φιλέτα και από τις δύο μεριές.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σωτέζα ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω και τα σωτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, έως ότου το δέρμα γίνει  τραγανό και στη συνέχεια το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 5 λεπτά.  Εάν το τηγάνι δεν τα χωράει όλα, δεν θα τα στριμώξουμε αλλά θα τα σωτάρουμε σε 2 δόσεις.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  6. Ξαναγυρνάμε τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και τα βρέχουμε από πάνω με τη μαρινάδα που περίσσεψε.  Τοποθετούμε τη σωτέζα ή το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Το συνόδευσα  με  Πουρέ γλυκοκολοκύθας με πατάτες.

Σημείωση:  Εάν το τηγάνι σας δεν μπαίνει στο φούρνο ή τα χωράει όλα, βάλτε το σε πυρέξ.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ελένη

Tuesday 7th of February 2012

Καλημέραα!! Απίστευτες οι συνταγές σου αλλά και οι φωτογραφίες σου! Ένα βραβείο σε περιμένει στη σελίδα μου: http://lightsintages.blogspot.com/2012/02/blog-post_07.html !! Πολλά φιλιά

admin

Tuesday 7th of February 2012

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το βραβείο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright