Skip to Content

Κωκ ή Κωκάκια

Κωκ ή Κωκάκια

Sharing is caring!

Τα Κωκ ή κωκάκια είναι τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων.  Δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτό το γλυκό αλλά η παράξενη ονομασία του μου φέρνει κάποιους συνειρμούς.  

Κωκάκια με κρέμα εικόνα

Υπάρχει ένα καύσιμο σαν άνθρακας που στα Αγγλικά λέγεται Pet Coke.  Αυτό το κάρβουνο και στα Ελληνικά το μεταφράζουμε σαν κωκ ή κοκ.  Μήπως πήρε την ονομασία του από το μαύρο χρώμα της σοκολάτας από πάνω;

Δεν συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε στο σπίτι, ίσως γιατί το βρίσκουμε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, ακόμη και στις πιο ακριτικές πόλεις.

συροπιάζω το παντεσπάνι εικόνα

Σήμερα  γιορτάζει η Ευαγγελία μας και είπα να βάλω συνταγή με γλυκό για να σας κεράσω.  Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσους γιορτάζουν και Χρόνια Πολλά για την εθνική μας επέτειο.

Ελληνική σημαία εικόνα

Αν και τα κωκάκια δεν είναι το γλυκό που θα έχουμε σήμερα στο σπίτι, είπα να βάλω μια  συνταγή που έφτιαξα αρκετά παλιά και δεν βρήκα καιρό να την αναρτήσω.  Όταν χθες ετοίμαζα τη ζύμη για το σημερινό γλυκό που είναι Εκλαιράκια,  έβαλα μια φωτογραφία της παλιάς συνταγής στο  Facebook και στο Pinterest και η Ευτυχία, μια Κύπρια φίλη από το Dream of Cakes,  με ρώτησε εάν είχα ξαναφτιάξει κωκάκια.  Της απάντησα μέσω e-mail και επειδή όλες τις συνταγές τις είχα έτοιμες, ήταν ευκαιρία να βάλω αυτό το Ελληνικό γλυκάκι.

κρέμα ζαχαροπλαστικής στα κωκάκια εικόνα

Πριν πάρα πολλά χρόνια, πριν να μάθω να κάνω το παντεσπάνι, τα αγοράζαμε από ένα γειτονικό ζαχαροπλαστείο.  Ήταν αρκετά μικρά και πάντα αγοράζαμε μαζί μ’ αυτά μικρά εκλαιράκια και σουδάκια με επικάλυψη καραμέλας από πάνω.  Δύσκολο να αντισταθείς και να φας μόνο από το ένα είδος και έτσι καταλήγαμε και τρώγαμε από τρία ο καθένας!!

κολαζ φτιάχνουμε κωκ ή κωκάκια εικόνα

Το γλυκό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει.   Χρειάζεται παντεσπάνι που το φτιάχνουμε σαν μπισκότα, τα οποία βρέχουμε με ένα απλό συρόπι και ανάμεσα βάζουμε κρέμα πατισερί με άρωμα βανίλιας, στην οποία ανακατεύουμε σαντιγύ (δηλαδή Κρέμα Ντιπλομάτ) μέσα και από πάνω έχουν μια επικάλυψη με σοκολατένιο γλάσο.

Μπορεί να ακούγεται σαν μπελαλίδικο, αλλά εάν έχετε ξαναφτιάξει παντεσπάνι, είναι πολύ εύκολο να γίνει.  Το παντεσπάνι εάν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να συναρμολογήσετε το γλυκό την επομένη.

Για να φτιάξουμε τα Κωκ πρέπει να φτιάξουμε:

Πώς φτιάχνουμε τα Κωκ

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι.  Στρώνουμε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί φούρνου.   Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε κύκλους διαμέτρου 6 – 8 εκ σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 12 – 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι να ροδίσουν.

Σημείωση:   Εάν φτιάξετε το παντεσπάνι από την προηγούμενη ημέρα, θα πρέπει να φυλάξετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.  Εάν κάνει πάρα πολύ ζέστη, να τα κλείσετε αεροστεγώς σε πλαστικό δοχείο, με λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε στρώση.  Εάν ο καιρός είναι φυσιολογικός, απλώς σκεπάστε τα με μεμβράνη κουζίνας και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας από πάνω.

Βασική συνταγή για Κρέμας Ζαχαροπλαστικής.   Ίσως να χρειαστείτε λιγότερη από τη δόση της συνταγής.  Εγώ είχα φτιάξει μισή δόση και δεν με έφτασε.  Στην κάρτα έχω προσαρμώσει τη δόση.   Για άρωμα, συνήθως βάζουμε βανίλια αλλά αυτό δεν μας περιορίζει να βάλουμε ότι μας αρέσει.  Επίσης γιατί όχι η κρέμα να γίνει σοκολατένια.    Την κρέμα θα τη σκεπάσουμε με μεμβράνη κουζίνας και θα την αφήσουμε να κρυώσει μέχρι το επόμενο στάδιο.

Συρόπι.   Θα φτιάξετε μια πολύ μικρή δόση.  Θα έλεγα να μη βάλετε περισσότερο από 50 – 60 γραμμάρια ζάχαρη και ανάλογο νερό.  Εάν σας περισσέψει θα το φυλάξετε στο ψυγείο για άλλη φορά.  Εάν έχετε συρόπι από γλυκά του κουταλιού, μπορείτε τα το χρησιμοποιήσετε και είναι ακόμη καλύτερα γιατί θα έχει το άρωμα του γλυκού.  Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το παντεσπάνι.

Σαντιγύ.  Ακολουθείστε τη συνταγή μου.  Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής κρυώσει θα τη κτυπήσουμε στο μίξερ να αφρατέψει, προσθέτοντας τη σαντιγύ μέχρι να ενσωματωθεί.  Τη βάζουμε σε κορνέ (ή με ένα κουτάλι) τοποθετούμε την κρέμα ανάμεσα στα μπισκότα.

Γκανάς Σοκολάτας.  Ετοιμάζετε τη γκανάς με σοκολάτα της αρεσκείας σας και αφού λιώσει την αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει και να μην είναι πολύ ρευστή.  Με ένα κουτάλι ρίχνετε από πάνω.

Κωκ εικόνα
κωκ ή κωκάκια εικόνα

Κωκ ή Κωκάκια

Yield: 10
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 2 hours 15 minutes

Τα Κωκ ή κωκάκια είναι τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων.  Δεν ξέρουμε πολλά γι' αυτό το γλυκό αλλά η παράξενη ονομασία του μου φέρνει κάποιους συνειρμούς.  Υπάρχει ένα καύσιμο σαν άνθρακας που στα Αγγλικά λέγεται Pet Coke.  Αυτό το κάρβουνο και στα Ελληνικά το μεταφράζουμε σαν κωκ ή κοκ.  Μήπως πήρε την ονομασία του από το μαύρο χρώμα της σοκολάτας από πάνω;

Ingredients

Για το Παντεσπάνι:

  • 6 αυγά (περίπου 55 – 60 γρ. το καθένα) διαχωρισμένα τα ασπράδια και τα κροκάδια
  • 1 κούπα αλεύρι για κέικ*
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή άλλο άρωμα)
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Για την Κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 100 γραμμάρια κορν φλάουρ
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
  • 1/8 κ.γ. αλάτι (μια πρέζα)
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 κουταλιά βούτυρο

Για το Συρόπι:

  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Για τη Σαντιγύ:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (35%)
  • 1 κουταλιά (ή περισσότερες) ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή άλλο άρωμα

Για το Γλάσο Σοκολάτας:

  • 225 γραμμάρια καλής ποιότητας, μαύρη σοκολάτα
  • 225 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. μέλι

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βασική συνταγή για Παντεσπάνι: Φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Στρώνουμε
    λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί φούρνου. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ αχαροπλαστικής και σχηματίζουμε κύκλους διαμέτρου 6 - 8 εκ σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 12 - 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι να ροδίσουν. Σημείωση: Εάν φτιάξετε το παντεσπάνι από την προηγούμενη ημέρα, θα πρέπει να φυλάξετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εάν κάνει πάρα πολύ ζέστη, να τα κλείσετε αεροστεγώς σε πλαστικό δοχείο, με λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε στρώση. Εάν ο καιρός είναι φυσιολογικός, απλώς σκεπάστε τα με μεμβράνη κουζίνας και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας από πάνω.
  2. Βασική συνταγή για Κρέμας Ζαχαροπλαστικής: Ίσως να χρειαστείτε λιγότερη από τη δόση της συνταγής. Εγώ είχα φτιάξει μισή δόση και δεν με έφτασε. Καλύτερα να περισσέψει και όση περισσέψει, μπορείτε να τη σερβίρετε σε μπολάκια. Για άρωμα, συνήθως βάζουμε βανίλια αλλά αυτό δεν μας περιορίζει να βάλουμε ότι μας αρέσει. Επίσης γιατί όχι η κρέμα να γίνει σοκολατένια. Την κρέμα θα τη σκεπάσουμε με μεμβράνη κουζίνας και θα την αφήσουμε να κρυώσει μέχρι το επόμενο στάδιο.
  3. Σιρόπι: Θα φτιάξετε μια πολύ μικρή δόση. Θα έλεγα να μη βάλετε περισσότερο από 50 - 60 γραμμάρια ζάχαρη και ανάλογο νερό. Εάν σας περισσέψει θα το φυλάξετε στο ψυγείο για άλλη φορά. Εάν έχετε σιρόπι από γλυκά του κουταλιού, μπορείτε τα το χρησιμοποιήσετε και είναι ακόμη καλύτερα γιατί θα έχει το άρωμα του γλυκού. Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το παντεσπάνι.
  4. Σαντιγύ: Ακολουθείστε τη συνταγή μου. Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής
    κρυώσει θα τη κτυπήσουμε στο μίξερ να αφρατέψει, προσθέτοντας τη Σαντιγύ μέχρι να ενσωματωθεί. Τη βάζουμε σε κορνέ (ή με ένα κουτάλι) τοποθετούμε την κρέμα ανάμεσα στα μπισκότα.
  5. Γκανάς Σοκολάτας: Ετοιμάζετε τη γκανάς με σοκολάτα της αρεσκείας σας και αφού λιώσει την αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει και να μην είναι πολύ ρευστή. Με ένα κουτάλι ρίχνετε από πάνω.
Nutrition Information
Yield 10 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 667Total Fat 31gSaturated Fat 19gTrans Fat 1gUnsaturated Fat 10gCholesterol 143mgSodium 201mgCarbohydrates 90gFiber 3gSugar 69gProtein 9g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Κώκ ή Κωκάκια εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe