Skip to Content

Σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα

Σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα

Sharing is caring!

Αυτή η σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα είναι υγιεινή, χορταστική και τέλεια σαν πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι ή για ένα ελαφρύ γεύμα.  Εάν περισσέψει σούπα μπορούμε εύκολα να την μετατρέψουμε σε ντιπ.

Δύο καινούργιες συνταγές για φάβα.   Η πρώτη συνταγή είναι μία σούπα την οποία “παντρεψα” με γλυκοκολοκύθα.  Η δεύτερη συνταγή έγινε ένα ντίπ που έκανα την επομένη από τη σούπα που περίσσεψε.

Παρόλο που ο καιρός έχει βελτιωθεί από τότε που έβαλα την τελευταία μου ανάρτηση και γκρίνιαζα για το φετεινό χειμώνα, εξακολουθεί να κάνει κρύο και λόγω της δίαιτας του άντρα μου εμείς τρώμε ακόμη σούπες.

 Ετοιμασία σούπας Φάβας με Γλυκοκολοκύθα εικόνα

Η λέξη “Φάβα” προέρχεται από ονομασία Vicia Faba που είναι η ονομασία των κουκιών στα λατινικά.  Το όσπριο που φτιάχνουμε την ονομασία “Φάβα” είναι το λαθούρι, ένα είδος αρακά και ανήκει στην οικογένεια Fabaceae.  Υπάρχουν διάφορα λαθούρια και το λαθούρι της συνταγής αυτής είναι το (lathyrus clymenum).

Η φάβα εδώ στην Ελλάδα καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές αλλά η πιο φημισμένη είναι εκείνη της Σαντορίνης, λόγω του ηφαιστειογενούς της εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών, με λίγες βροχές.

ψήσιμο γλυκοκολοκύθας εικόνα

Η  έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης  κατά τη Μινωική εποχή (16 αιώνα π.Χ.) κάλυψε την περιοχή με άσπα (όχι λάβα) και όπως και στην Πομπηία τα ευρήματα έμειναν άθικτα για χιλιετίες.  Αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαντορίνη έφεραν στην φως, μεταξύ άλλων, σπόρους που έχουν αναγνωριστεί ως (Lathyrus clymenum).

 Φάβα εικόνα

Τα όσπρια αποτελούν μέρος της διατροφής μας για χιλιετίες και είναι απαραίτητα στη Μεσογειακή Διατροφή.

Σε ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα, αναφέρω μερικές από τις ιδιότητες των οσπρίων.

“Τα όσπρια, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βοηθούν στο να παραμείνει χαμηλή η γλυκόζη στο αίμα  και στον έλεγχο του σακχάρου των πασχόντων από διαβήτη.  Τα όσπρια είναι φτωχά σε λιπαρές ουσίες και πλούσια σε  πρωτεΐνες.  Είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών και περιέχουν διαλυτές και μη διαλυτές φυτικές ίνες, είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά όπως αργινίνη, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Β περιλαμβανομένου του φολικού οξέος και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο κ.ά.

Για άτομα με πρόβλημα στο έντερο, συνιστούμε όσπρια, φακές και λαθούρια τα οποία θα τα έχουν μουλιάσει για τουλάχιστον 10 – 12 ώρες πριν το μαγείρεμα και να τα ξεζουμίσουν γιατί το νερό θα περιέχει ζάχαρα που δυσκολεύουν την πέψη.  Τα όσπρια μπορούν να τα καταναλώνουν οι ασθενείς αυτοί, σε μικρές ποσότητες.  Συνιστούμε τη διατροφή 2 – 3 φορές τη βδομάδα σε συνδυασμό με φρέσκα σαλάτα ή με μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων και μαγειρεμένων φρέσκων λαχανικών.”   

Το πιο γνωστό φαγητό που γίνεται με φάβα, είναι ένα ορεκτικό με την ίδια ονομασία.  Για να κάνουμε τη “Φάβα”, βράζουμε τη φάβα για αρκετή ώρα με ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει.  Τη λιώνουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και την ξαναβράζουμε για πέντε λεπτά.  Σερβίρεται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό από πάνω.

Η Φάβα η παντρεμένη είναι μια παραλλαγή, όπου η πιο πάνω συνταγή παντρεύεται με τηγανισμένα κρεμμύδια όπως κάνουμε τις φακές “Μουτζέντρα” στην Κύπρο αλλά και με τη σούπα λουβάνα, που είναι ένα άλλο λαθούρι που λέγεται Lathyrus Ochrus  και είναι εξίσου νόστιμο.   Εκτός από τα τηγανισμένα κρεμμύδια “παντρεύεται / συνδυάζεται” και με δύο άλλα φημισμένα προϊόντα της Σαντορίνης: τις ντομάτες και την κάπαρη.  Όταν τηγανίζονται τα κρεμμύδια ρίχνουν τις ντομάτες και την κάπαρη μέσα.  Το μισό από αυτό το μείγμα ανακατεύεται στη φάβα και το άλλο το σερβίρουν από πάνω.

Εάν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητες πανομοιότυπες συνταγές, με μικροδιαφορές, γιαυτό προτίμησα να βάλω δύο νέες δικές μου προτάσεις.

Σούπα κολοκύθας και φάβας εικόνα

Σούπα Φάβας

Τη σούπα φάβας την έφτιαξα το Δεκέμβρη αλλά επειδή είχα πουρέ κολοκύθας στην κατάψυξη και επειδή οι σούπες αυτές κάνουν καλό στη δίαιτα για τη χολή, την ξαναέφτιαξα πριν μερικές ημέρες. Το μόνο που άλλαξα ήταν ότι έβαλα λιγότερο ελαιόλαδο (περίπου 1/8 της κούπας) και φυσικά δεν έβαλα ζωμό κότας.  Το χειμώνα που την είχα φτιάξει είχαμε βάλει μέσα και παστό και ήταν υπέροχη.  Εννοείται βέβαια ότι δεν το βάλαμε τώρα αλλά και χωρίς αυτό η σούπα ήταν πεντανόστιμη.

Η σούπα αυτή είναι νηστίσιμη γιατί ο ζωμός κότας και το παστό που αναφέρονται στη συνταγή, είναι προαιρετικά.  Εάν ζείτε στο εξωτερικό και δεν βρίσκετε φάβα, μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο κίτρινο λαθούρι ή αρακά, όπως Lathyrus sativus ή (Pissum Sativum) και φυσικά στην Κύπρο με λουβάνα.

Ντιπ φάβας εικόνα

Την επομένη, μου είχε περισσέψει σούπα και έτσι τη στράγγιξα και τη χρησιμοποίησα σαν βάση για να φτιάξω ένα Ντίπ Φάβας.  Πάντα δουλεύω με υλικά που έχω στο σπίτι και τη συνδύασα με ψητές Πιπεριές Φλωρίνης και Φέτα.

Καπνιστή Πάπρικα εικόνα

Ντιπ Φάβας με Πιπεριές Φλωρίνης, Φέτα και Καπνιστή Πάπρικα 

Υλικά:

  • 2 κούπες βρασμένη φάβα
  • 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • Καπνιστή Πάπρικα
  • Ελαιόλαδο για από πάνω

Εκτέλεση:

  1. Στραγγίζουμε τη σούπα.
  2. Βάζουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού στου μούλτι και τα λιώνουμε.  Προσθέτουμε τη φάβα, την πιπεριά Φλωρίνης, τη φέτα και την πάπρικα και τα λιώνουμε.
  3. Τη βάζουμε λίγη ώρα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα από πάνω.
Ντιπ φάβας εικόνα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μου άφησαν ευχές για τα γενέθλιά μου σήμερα στο Facebook.

Επίσης να σας ευχηθώ Καλό Πάσχα και να σας ενημερώσω ότι θα κάνω μια μικρή παύση λόγω άλλων υποχρεώσεων και ελπίζω να τα πούμε, ίσως μετά το Πάσχα.

Συνταγή για τη σούπα, προσαρμοσμένη για διαιτητική αντιμετώπιση χολοκυστοπάθειας 

Αποποίηση Ευθυνών:  Δεν είμαι γιατρός, ούτε χειρούργος ούτε διαιτολόγος ή διατροφολόγος.  Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σούπα κολοκύθας και φάβας εικόνα

Φάβα με δύο καινούργιες συνταγές: Σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα και Ντιπ Φάβας

Yield: 8
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 11 hours 30 minutes
Total Time: 12 hours

Αυτή η σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα είναι υγιεινή, χορταστική και τέλεια σαν πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι ή για ένα ελαφρύ γεύμα. Εάν περισσέψει σούπα μπορούμε εύκολα να την μετατρέψουμε σε ντιπ.

Ingredients

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών με νερό), προαιρετικό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους
  • 1 - 2 κοτσάνια σέλερυ, ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα πουρές κολοκύθας
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για από πάνω

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τη φάβα από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί, για μερικές ώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά.
  2. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να την καλύψει και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και την ξαφρίζουμε. Τη στραγγίζουμε και πάλι.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο αλάτι και το πιπέρι μέχρι να γίνουν διάφανα.
  4. Προσθέτουμε τη φάβα και την ανακατεύουμε να βραχεί με το λάδι.
  5. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και το σέλινο, τα φύλλα δάφνης και το ζωμό ή σκέτο νερό.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 - 1 ½ ώρα μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
  7. Εν τω μεταξύ έχουμε ψήσει την κολοκύθα στο φούρνο (ή εάν έχουμε στην κατάψυξη την ξεπαγώνουμε). Βάζουμε τη φάβα στο μπλέντερ και τη λιωνουμε. Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε.
  8. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και τη βράζουμε για 5 έως 6 λεπτά ακόμη. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από πάνω.
Nutrition Information
Yield 8 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 170Total Fat 11gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 9gCholesterol 0mgSodium 802mgCarbohydrates 17gFiber 3gSugar 4gProtein 2g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Χολοκυστοπάθεια και μερικές συνταγές

Μερικές συνταγές που έφτιαξαν για τη διαιτητική αντιμετώπιση της χολοκυστοπάθειας, για τη δίατα του συζύγου μου.

Η λίστα ανανεώνεται ξανά γιατί τώρα έχει πέτρες στη χολή η κόρη μου,

Αποποίηση Ευθυνών:  Δεν είμαι γιατρός, ούτε χειρούργος ούτε διαιτολόγος ή διατροφολόγος.  Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Κολάζ Σούπα Φάβας με Γλυκοκολοκύθα εικόνα

Εάν σας άρεσε η συνταγή μου μπορείτε να την φυλάξτε  στο Pinterest για να τη φτιάξετε μελλοντικά ή όταν τη φτιάξετε  θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας στο Facebook, Twitter ή στο Instagram με το hashtag #σούπαφάβας ή #Ελληνικές_σούπες  !

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe