Skip to Content

Μαρμελάδα Βερίκοκο με Τζίντζερ και Λεμόνι

Μαρμελάδα Βερίκοκο με Τζίντζερ και Λεμόνι

Sharing is caring!

Αυτή η Μαρμελάδα Βερίκοκο με Τζίντζερ και Λεμόνι είναι τέλεια για το πρωινό μας, ειδικά εάν γίνει με γινωμένα βερίκοκα που έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση.

Φρέσκα μυρωδάτα βερίκοκα εικόνα

Μου αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνω γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες και όταν τα βρω φτηνά στη λαϊκή, τα αγοράζω.  Αυτή την εποχή τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, ακόμη και τα κεράσια είναι πάρα πολύ φτηνά στις λαϊκές, φτάνει να ψάξεις και να βρεις την καλύτερη τιμή.  Έτσι μπορούμε και να κάνουμε οικονομία αλλά και να φάμε πιο υγιεινά, χωρίς χημικά και συντηρητικά… αλλά πάνω απ’ όλα με υπέροχη σπιτική γεύση!

Ενώ έχω φτιάξει μαρμελάδα βερίκοκο πάρα πολλές φορές δεν ξέρω γιατί δεν έχω βάλει τη συνταγή ακόμη.  Κάποια στιγμή υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή μου και κάποια από τα αρχεία μου με συνταγές και φωτογραφίες διαγράφηκαν και μάλλον ήταν και αυτή μία από αυτές.

Είχα μείνει με την εντύπωση ότι έβαλα τη συνταγή στο blog και έτσι ξεχάστηκε μέχρι πρόσφατα που έψαξα να θυμηθώ τη συνταγή.

Η κλασική συνταγή που έφτιαχνα παλιά ήταν περίπου ή ίδια μόνο που την αρωμάτιζα με αρπανόριζα (κιούλι) και λεμόνι.

Δύο βαζάκια με μαρμελάδα εικόνα

Λατρεύω το γλυκό άρωμα της αρμπαρόριζας στα γλυκά μου και στις μαρμελάδες και όσο το έχω δεν το παραλείπω.  Εάν όμως εσείς δεν έχετε, αντί για αρμπαρόριζα μπορείτε να βάλετε βανίλια ή άλλο άρωμα.  Το λεμόνι είναι απαραίτητο στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού γιατί εκτός από το υπέροχο άρωμά του, βοηθά την πηκτίνη, λειτουργεί και σαν συντηρητικό αλλά και εμποδίζει τη ζάχαρη να κρυσταλλώσει.  Άλλοι βάζουν γλυκόζη μέσα.  Εγώ δεν έχω βάλει ποτέ, ούτε χρειάζεται να βάλω.

Το τζίντζερ είναι η τελευταία μου αγάπη στις μαρμελάδες και σε μικρή ποσότητα δίνει ένα επιπλέον εξωτικό άρωμα και πικάντικη γεύση.

Φέτος, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τη μαρμελάδα, θυμήθηκα ότι είχε μείνει λίγο τζίντζερ στο ψυγείο, από κάποια άλλη συνταγή και το έβαλα.  Δεν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ στις μαρμελάδες που φτιάχνω και λατρεύουμε την υπέροχη γεύση του.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βερίκοκα και διαλέξτε αυτή που σας αρέσει καλύτερα αλλά να είναι ώριμα και γλυκά.  Μερικοί συνιστούν τα βερίκοκα να είναι λιγάκι αγίνωτα γιατί περιέχουν πιο πολλή πηκτίνη και ότι θα δέσει πιο εύκολα η μαρμελάδα.  Μην τους ακούτε γιατί ανάλογα με την περιέκτηκότητα πηκτίνης στο κάθε φρούτο, άλλα θα πήξουν πιο εύκολα και άλλα όχι αλλά τα γινωμένα βερίκοκα είναι εκείνα που θα δώσουν το βάθος στην υπέροχη γεύση που θέλουμε να πετύχουμε.

Gelfix ή πηκτίνη εικόνα

Πώς θα φτιάξουμε τη Μαρμελάδα Βερίκοκο

Η αναλογία φρούτο προς ζάχαρη είναι 1:1 αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από τη γλύκα του φρούτου και κατά πόσο εμάς μας αρέσει να είναι γλυκιά ή όχι.  Αυτό είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία την επόμενη φορά που θα τη ξαναφτιάξετε.  Κατά τη γνώμη μου, όση λιγότερη ζάχαρη (σε λογική ποσότητα) τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση του φρούτου.

Σε μερικές μαρμελάδες είναι απαραίτητη η προσθήκη νερού για να βοηθήσει τη ζάχαρη να λιώσει, αλλά δεν το συνιστώ σε ζουμερά φρούτα όπως τα βερίκοκα γιατί θα κατεβάσουν υγρά.  Με την προσθήκη νερού θέλει πιο πολλή ώρα να δέσει η μαρμελάδα και στο τέλος θα μαυρίσει.  Εγώ βάζω στην κατσαρόλα λίγα φρούτα και ζάχαρη εναλλάξ και κουνάω την κατσαρόλα πού και πού για να βραχεί η ζάχαρη πιο εύκολα.  Στα όχι και τόσο ζουμερά τα αφήνω όλο το βράδυ αλλά σε άλλα πιο ζουμερά, μερικές ώρες είναι αρκετές για να κατεβάσουν ζουμιά.

Βράζοντας τα βερίκοκα για να γίνουν μαρμελάδα εικόνα

Πριν ξεκινήσουμε τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά βάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.  Όταν αρχίσουν να βράζουν τότε γίνονται χρυσαφιά, ζουμερά, με  πλούσια υπέροχη γεύση.

Μερικές επισημάνσεις για τυχόν απορίες που ίσως έχετε όταν φτιάχνετε τη Μαρμελάδα Βερίκοκο

Στις περισσότερες μαρμελάδες, όταν βράζει, δημιουργείται αφρός από πάνω και καμιά φορά μπορεί να ξεχειλίσει.  Πρέπει να είστε από πάνω της να την παρακολουθείτε για να μη χυθεί.  Τραβάμε λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά μέχρι να κάτσει ο αφρός, περίπου 1 – 2 λεπτά και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.

Όσο βράζει θα δημιουργείται αφρός αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί δεν επηρεάζει καθόλου τη μαρμελάδα.  Εάν θέλετε να τον αποφύγετε απλώς ρίχνετε 1 κ.γ. βούτυρο αλλά δεν το συνιστώ γιατί θα χαλάσει τη μαρμελάδα πολύ γρήγορα.  Ο αφρός που δημιουργείται είναι απλώς αέρας που παγιδεύεται μέσα στις φυσαλίδες και κάποια στιγμή θα διαλυθεί.  Εάν θέλετε μπορείτε να τον ξαφρίσετε όσο βράζει με μιά τρυπητή κουτάλα, αλλά ο περισσότερος θα διαλυθεί και θα τον αφαιρέσετε στο τέλος, όσος μείνει, που δεν θα είναι πολύς.

Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα 30 λεπτά.  Εάν δεν πήξει, αφήστε το ακόμη λίγο, αλλά εάν ξεπεράσει τα 40 λεπτά και η μαρμελάδα είναι νερουλή, βγάλτε την από τη φωτιά και πάρτε το απόφαση ότι τα φρούτα δεν περιείχαν αρκετή πηκτίνη για να πήξει.  Να έχετε υπόψη σας όμως, ότι όσο κρυώνει τόσο θα πήζει.  Εάν εξακολουθήσει να είναι νερουλή και αφού κρυώσει τότε θα είναι ένα υπέροχο συρόπι ή σως για τα γλυκά σας.  Μην απελπίζεστε όμως γιατί υπάρχει λύση για να γίνει μαρμελάδα.  Στο εμπόριο υπάρχει πηκτίνη που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε σούπερμαρκετ για να μην πάει χαμένος (που δεν θα πάει) ο κόπος σας.

Μαρμελάδα Βερίκοκο πριν πήξει εικόνα

Τί γίνεται εάν δεν πήξει η Μαρμελαδα Βερίκοκο;

Και στη δική μου περίπτωση δεν έπηξε μετά τα 30 λεπτά.  Μου άρεσε η ιδέα να κρατήσω 3 βαζάκια σαν συρόπι που θα χρησιμοποιήσω στα γλυκά μου.  Δεν είναι τελείως νερουλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μαρμελάδα αλλά όταν κρύωσε, την ήθελα πιο πηκτή και έτσι χρησιμοποίησα το ένα φακελάκι gelfix και ακολούθησα τις οδηγίες που υπήρχαν στο πακέτο.

Κολάζ ετοιμασία της Μαρμελάδας Βερίκοκο εικόνα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξέρουμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.   Ο ένας είναι να βάλουμε μερικά πιατάκια στο ψυγείο να παγώσουν.  Όταν θέλουμε να κάνουμε τη δοκιμή, βάζουμε λίγο στο πιατάκι και το σπρώχνουμε προς τα πίσω.  Εάν επανέλθει στην αρχική του θέση αμέσως, είναι νερουλή.  Εάν κάνει μερικά δευτερόλεπτα να επανέλθει, τότε είναι έτοιμη.  Ο άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο για γλυκά.  Η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 105o C / 220o F.

Εγώ δεν ακολουθώ καμία από αυτές τις μεθόδους αλλά εκείνη την παραδοσιακή μέθοδο που έμαθα από τη μητέρα μου.

Αφού αφαιρέσω τον αφρό που έμεινε, θα πάρω λίγο στην κουτάλα και θα το αφήσω να τρέξει πάλι μέσα.  Εάν πέσει όλο αμέσως σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.  Όσο προχωράει το βράσιμο οι σταγόνες που μένουν, φεύγουν με πιο αργό ρυθμό και εάν μείνει εκεί η τελευταία σταγόνα για μερικά δευτερόλεπτα, τότε είναι έτοιμο.

Έφτιαξα 9 βαζάκια και σε μια βδομάδα τα μισά εξαφανίστηκαν.  Μου αρέσει για πρωϊνό να ψήνω φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα αλλά και κάποιες άλλες στιγμές που θέλω να βάλω κάτι γλυκό στο στόμα μου, τότε βάζω σε φρυγανιά λίγο κρεμώδες τυρί και από πάνω τη μαρμελάδα.  Αυτός ο συνδυασμός είναι υπέροχος και είναι σαν να έχω φάει το καλύτερο γλυκό!!  Βέβαια χρησιμοποίησα και λίγη για να φτιάξω κάποια γλυκά που βλέπετε στο τέλος.

Ξεκίνησα την ανάρτηση για να βάλω μια απλή συνταγή για μαρμελάδα και κατέληξε να είναι ένα μάθημα που ακόμη και πεπειραμένες μαγείρισσες θα επωφεληθούν.  Όσες εκπομπές μαγειρικής και να παρακολουθείτε ή βιβλία μαγειρικής ή περιοδικά, κανείς δεν σας λέει με τέτοια λεπτομέρεια τόσες οδηγίες, εκτός βέβαια και εάν ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μπορεί τα φανταχτερά βαζάκια να είναι όμορφα στο food styling και στις φωτογραφίες, αλλά καλό είναι να ανακυκλώνουμε τα γυάλινα βαζάκια από άλλα προϊόντα.  Κάνουμε καλό στην τσέπη μας αλλά και στο περιβάλλον.

Μαρμελάδα βερίκοκο σε βαζάκια ανακύκλωσις εικόνα

Εάν έχετε πολλα βερίκοκα να χρησιμοποιήσετε, δείτε και αυτές τις συνταγές για ιδέες.

Τάρτα Όρεο με Καραμελωμένα Βερίκοκα εικόνα
Τάρτα Όρεο με Καραμελωμένα Βερίκοκα
Μαρμελάδα βερίκοκο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί εικόνα

Μαρμελάδα Βερίκοκο με Λεμόνι και Τζίντζερ

Yield: 3.5 κιλά ή 9 βαζάκια των 400 γρ.
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 45 minutes

Αυτή η Μαρμελάδα Βερίκοκο με Τζίντζερ και Λεμόνι είναι τέλεια για το πρωινό μας, ειδικά εάν γίνει με γινωμένα βερίκοκα που έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κιλά βερίκοκα (καθαρό βάρος, χωρίς τα κουκούτσια)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού
  • 4 – 5 κλωναράκια αρμπαρόριζα (κιούλι)
  • 1 φακελάκι (25 γρ.) πηκτίνη gelfix (εάν χρειάζεται)
  • Νερό (μόνο εάν τα βερίκοκα είναι αγίνωτα (δείτε τη σημείωση)

Instructions

  1. Ξεκινάμε με την αποστείρωση των δοχείων μας.
  2. Πλένουμε τα βερίκοκα και αφαιρούμε το κουκούτσι.
  3. Βάζουμε τα βερίκοκα, εναλλάξ με τη ζάχαρη σε μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
  4. Εάν τα βερίκοκα είναι εντελώς αγίνωτα, βάζουμε λίγο νερό. Για την πιο πάνω ποσότητα βάλτε περίπου 100 ml νερό για να βοηθήσει να λιώσει η ζάχαρη,
  5. Το πρωϊ ανακατεύουμε τα βερίκοκα με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  6. Προσθέτουμε το μισό από το χυμό λεμονιού, τη φλούδα λεμονιού, το τριμμένο τζίντζερ και την αρμπαρόριζα και τα βάζουμε στη φωτιά.
  7. Το βράζουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά και όταν αρχίσει να υπερχειλίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ξαφρίζουμε.  Στο τέλος
    προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
  9. Την τοποθετούμε στα αποστειρωμένα βαζάκια.

Notes

Σημείωση:

  1. Εάν δεν πήξειμπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σως ή συρόπι πάνω από γιαούρτι, κρέπες, παγωτό ήσε άλλα γλυκά.
  2. Εάν θέλετε να βάλετε πηκτίνη, θα ακολουθήσετε τις οδηγίες
    που υπάρχουν στο πακέτο. Στη δική μου περίπτωση χρησιμοποίησα ένα φακελάκι (25 γραμμάρια) το οποίο έριξα μέσα και το ανακάτευα μέχρι να η μαρμελάδα να φτάσει στο σημείο βρασμού.  Την άφησα να κρυώσει και την έβαλα στα βαζάκια.
  3. Οι θερμίδες που αναφέρονται αφορούν ένα ολόκληρο βαζάκι των 400 γρ.




Nutrition Information
Yield 9 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 970Total Fat 1gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 1gCholesterol 0mgSodium 6mgCarbohydrates 248gFiber 5gSugar 242gProtein 3g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Μαρμελάδα Βερίκοκο με Λεμόνι και Τζίντζερ

Άλλες σχετικές συνταγές:

Πώς αποστειρώνουμε τα βαζάκια

Λάιτ Τσίζκεϊκ Βερύκοκου

Πανακόττα Βερύκοκου και Φράουλας, με γιαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά

Γλυκό Φράουλα και Βερύκοκο

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe