Skip to Content

Κρέμα Καρπουζιού

Κρέμα Καρπουζιού

Sharing is caring!

Η κρέμα καρπουζιού είναι ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη, που φτιάχνεται με σιρόπι γλυκό του καρπουζιού που έχει περισσέψει, την οποία δένουμε με ρυζάλευρο.

Κρέμα Καρπουζιού χωρίς γλουτένη φωτογραφία

Το συρόπι από τα γλυκά του κουταλιού τα χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στις συνταγές μου και χαίρομαι που βλέπω να το εφαρμόζουν και άλλοι.

Πώς έφτιαξα την Κρέμα Καρπουζιού

Το Γλυκό Καρπούζι είναι ένα γλυκό που μέχρι τώρα δεν το έχω δει μέσα σε συνταγές και εδώ και λίγο καιρό έχω φτιάξει μερικές συνταγές τις οποίες θα δημοσιεύσω με τον καιρό.

γλυκό καρπούζι εικόνα

Τη σημερινή συνταγή την έφτιαξα πριν δύο ώρες περίπου και καλά-καλά δεν πρόλαβε να κρυώσει και τη φάγαμε.  

Η όλη ιδέα της συνταγής μου ήταν κάτι σαν τον παλουζέ / μουσταλευριά (με μούστο και αλεύρι) ή το Μαχαλεπί που φτιάχνουμε στην Κύπρο με γάλα ή νερό και νισεστέ (ή κορν φλάουρ).  

Η διαφορά είναι ότι ξεκίνησα τη συνταγή με “ρου”, όπως κάνουμε τη μπεσαμέλ.

Κολάζ Κρέμα Καρπουζιού φωτογραφία

Η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη, γρήγορη και φτηνή αλλά σαν αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμη.  

Δεν περιέχει αυγά, αλεύρι, ξηρούς καρπούς για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, στους ξηρούς καρπούς ή αλλεργία στα αυγά και φυσικά είναι και νηστίσιμη, εάν χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη ή ελαφρύ ελαιόλαδο αντί βούτυρο.  

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε πρώτα τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. (Εάν θέλουμε την κρέμα νηστίσιμη, βάζουμε ελαφρύ ελαιόλαδο). 

Προσθέτουμε το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί, όπως γίνεται το ρου (roux*). (Εάν δεν είμαστε δυσανεκτικοί στη γλουτένη, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι ή κορν φλάουρ).

Ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινο κουτάλι για 5 – 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το μείγμα.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό, το συρόπι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει.  

Σ’ αυτό το σημείο η κρέμα πρέπει να έχει πήξει.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.  

Τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ξεφορμάρεται.

Τη σερβίρουμε με γλυκό καρπούζι και λίγη κανέλα από πάνω.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της Ελληνικής κουζίνας, όπως μαγείρευαν και οι γιαγιάδες μας, με λίγα και φτηνά υλικά, που είχαν στο σπίτι ή τους περίσσευαν.  

Δεν είναι υπέροχο!

Κρέμα Καρπουζιού χωρίς γλουτένη φωτογραφία

Κρέμα Καρπουζιού (χωρίς γλουνένη)

Yield: 4
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 15 minutes

Η κρέμα καρπουζιού είναι ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη, που φτιάχνεται με σιρόπι από γλυκό του καρπουζιού, την οποία δένουμε με ρυζάλευρο.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κούπα συρόπι από γλυκό καρπούζι
  • 2 κούπες νερό
  • 70 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 70 γραμμάρια ρυζάλευρο
  • ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
  • Αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά)
  • Γλυκό κουταλιού Καρπούζι
  • Λίγη κανέλα για πασπάλισμα (προαιρετικό)

Instructions

    Εκτέλεση:

    1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτουμε το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί, όπως γίνεται το ρου (roux*).
    2. Ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινο κουτάλι για 5 – 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το μείγμα.
    3. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό, το συρόπι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει.  Σ’ αυτό το σημείο η κρέμα πρέπει να έχει πήξει.
    4. Αδειάζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.  Τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ξεφορμάρεται.
    5. Τη σερβίρουμε με γλυκό καρπούζι και λίγη κανέλα από πάνω.

    Notes

    Σημείωση:

    1. Εάν δεν έχετε πρόβλημα με τους ξηρούς καρπούς, μπορείτε αντι για γλυκό καρπούζι, να το σερβίρετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια.
    2. 2.  Το ρυζάλευρο το βρήκα σε μαγαζί με Ασιατικά προϊόντα (το οποίο είναι πάμφθηνο) αλλά θα το βρείτε σε όλα τα σούπερμαρκετ, λίγο πιο ακριβό, στις παιδικές τροφές.
    3. 3.  Ρου (Roux) λέγεται η μέθοδος όπου μαγειρεύουμε οποιοδήποτε λιπαρή ουσία με αλεύρι μέχρι να καβουρδιστεί και να χρησιμοποιηθεί για να δέσουμε σάλτσες ή να δέσουν σούπες, ή κρέμες όπως π.χ. μπεσαμέλ.  Το αλεύρι με το λίπος ανακατεύεται μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να γίνει πιο σκούρο.
    4. 4.   Αντί για ρυζάλευρο, εάν δεν έχουμε πρόβλημα με τη γλουτένη, μπορούμε να βάλουμε κορν φλάουρ.
    Nutrition Information
    Yield 4 Serving Size 1
    Amount Per Serving Calories 281Total Fat 15gSaturated Fat 9gTrans Fat 1gUnsaturated Fat 4gCholesterol 38mgSodium 131mgCarbohydrates 37gFiber 1gSugar 16gProtein 2g

    Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

    Did you make this recipe?

    Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

    Κολάζ Κρέμα Καρπουζιού χωρίς γλουτένη εικόνα

    Άλλες παρόμοιες συνταγές:

    Μαχαλεπί με Τριαντάφυλλο και Καραμελωμένα Φυστίκια Αιγίνης

    Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

    Sharing is caring!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Privacy Policy · Copyright
    Skip to Recipe