Skip to Content

Μάφινς Σοκολάτας με Γλυκοκολοκύθα και Βουτυρόκρεμα Σοκολάτας και Χαρουπόμελου

Sharing is caring!

 

Σαν μέλος του γκρουπ, Baking Partners, αυτό το μήνα το θέμα της συνταγής είχε τη γλυκοκολοκύθα, λόγω του εορτασμού των Χαλογουίν.  Μας έδωσαν τρεις επιλογές να διαλέξουμε και διάλεξα να φτιάξω τη συνταγή   Pumpkin chocolate chips Muffins, προσαρμοσμένη από το Joy of baking.

Έψαξα αρκετά στο διαδίκτυο να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ μάφιν και κάπκεϊκ, αλλά όσο διάβαζα τόσο πιο πολύ μπερδευόμουν.  Σαν συμπέρασμα, κατάλαβα ότι το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει στο ότι τα μάφινς είναι πιο πυκνά και λιγότερο αφράτα γιατί περιέχουν φρούτα και τα υλικά απλώς ανακατεύονται και δεν τα κτυπάμε να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κέικ, όπως πρέπει να είναι τα κάπκεϊκς.  Επίσης τα κάπκεϊκς είναι πιο φανταχτερά με βουτυρόκρεμα από πάνω.

Ακολούθησα τη συνταγή που διάλεξα και μετά το αποτέλεσμα ακόμη αναρωτιέμαι εάν έπρεπε να λέγονται μάφιν ή κάπκεικ.  Ενώ έχει φρούτα μέσα ο τρόπος παρασκευής είναι αυτός που ακολουθούμε για τα κέικ.  Έψαξα να βρω συνταγές Κάπκεϊκς με φρούτα ή λαχανικά και ξαναμπερδεύτηκα γιατί στη συνταγή της Martha Stewart,  Cupcakes with zucchini, (Κάπκεϊκ με κολοκυθάκια) χρησιμοποιεί λάδι αντί για βούτυρο και δεν ακολουθεί τη διαδικασία του να αφρατάψει το μείγμα.

Όπως ανάφερα στην τελευταία ανάρτησή μου, είχα φέρει γλυκοκολοκύθα από το χωριό και έψησα τη μισή για να φτιάξω αυτό το γλυκό.  Βασικά σκόπευα να τα φτιάξω όταν γυρνούσαμε στο χωριό, όπου έχω όλα τα σύνεργά μου (μίξερ, ζυγαριά, μεζούρες, κορνέ για διακόσμηση κλπ) αλλά οικογενειακοί λόγοι άλλαξαν τα σχέδια μας και έτσι χωρίς τα απαραίτητα σύνεργα τα έφτιαξα με τον παλιό τρόπο χρησιμοποιόντας για μεζούρα μια κούπα του καφέ, την οποία υπολόγισα ότι περίπου ήταν της ίδιας χωρητικότητας με την κούπα (μεζούρα).  Ευτυχώς στην Αθήνα έχω ένα μίξερ χειρός και έχω αφήσει και μερικά ταψάκια για μάφινς.

Στη συνταγή έκανα μερικές δικές μου αλλαγές.  Η συνταγή έλεγε για πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα, εγώ έβαλα φρέσκο, επίσης έλεγε για κρυσταλλική ζάχαρη, έβαλα καστανή, έλεγε για τζίντζερ σκόνη, έβαλα φρέσκο και επιπρόσθετα έβαλα κακάο και χαρουπόμελο, το οποίο βρήκα ξεχασμένο μέσα στο ντουλάπι.  Το χαρουπόμελο παλιά το είχαν σαν υποκατάστατο σοκολάτας και εκτός του ότι κάνει το μείγμα πιο σκούρο, δίνει και υπέροχη γεύση.    Τέλος από πάνω έφτιαξα μια δική μου συνταγή για βουτυρόκρεμα με γεύση σοκολάτας.

Πριν ξεκινήσω το γλυκό, πήγε ο άντρας μου στο σούπερμαρκετ να μου φέρει τσιπς σοκολάτας, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε.  Ευτυχώς βρήκα μια κουβερτούρα στο ντουλάπι την οποία ψιλοέκοψα και έβαλα μέσα.  Αργότερα όταν βγήκαμε μαζί έξω, έψαξα σε γνωστή αλυσίδα που φτιάχνει σοκολατάκια και το μόνο που βρήκα ήταν σε συσκευασία των 750 γρ.  Επειδή τα έψαχνα και στο Ναύπλιο  και δεν τα βρήκα, την πήρα για να την πάω μαζί μας.  Όταν άνοιξα το πακέτο είδα ότι ήταν κάτι τεράστια κουμπιά και όχι μικρά όπως τα ήθελα, αλλά σίγουρα θα βρω τρόπους να τη χρησιμοποιήσω.  Τελικά έβαλα ένα από πάνω σαν διακοσμητικό.

 

Η συνταγή που σαν δίνω από κάτω είναι βασικά η συνταγή όπως μας την έδωσαν, αλλά με τις αλλαγές και τις δικές μου προσθήκες, σημειωμένες με κόκκινο.  Το γεγονός ότι εβάλα κακάο, τριμμένο τζίντζερ και χαρουπόμελο, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Σας εξηγώ όμως πώς δούλεψα για να φτιάξω τα δικά μου.  Όπως σας είπα, μέτρησα τα υλικά με μια κούπα μεγάλη του καφέ.   Αν χρησιμοποιήσετε κούπα του καφέ, δεν θα τη γεμίσετε μέχρι επάνω αλλά τουλάχιστον να μείνει 1 εκ κενό. Κοσκίνισα όλα τα στεγνά υλικά.  Κτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και πρόσθεσα ένα-ένα τα αυγά, το χαρουπόμελο και το τριμμένο τζίντζερ.  Μετά χαμήλωσα την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ πρόσθετα το αλεύρι και τον πουρέ κολοκύθας.  Τέλος έβαλα μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

Η συνταγή έλεγε για 3/4 της κούπας πουρέ κολοκύθας.  Μέτρησα τον πουρέ πάλι με την κούπα που χρησιμοποιούσα αλλά στο τέλος βρέθηκε να περισσεύει αρκετό αλεύρι.  Έτσι συνέχισα να βάζω κολοκύθα μέχρι να βάλω όλο το αλεύρι.  Πάντως βγήκαν 18 αντί για 12 που έλεγε η συνταγή, αλλά αυτό δεν μας χάλασε γιατί το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και εξαφανίστηκαν σε χρόνο ντε-τε.

 

Όταν έβαζα τη βουτυρόκρεμα, χρησιμοποίησα ένα παλιό κορνέ που είχα, αλλά δυστυχώς δεν έβγαινε η κρέμα από μέσα.  Έτσι την ξαναέβγαλα από το κορνέ και την έβαλα στα μάφινς με ένα κουτάλι και με ένα πηρούνι έκανα το σχέδιο.  Τέλος έβαλα και το κουμπάκι σοκολάτας από πάνω για διακόσμηση.

Μάφινς Σοκολάτας με Γλυκοκολοκύθα και Βουτυρόκρεμα Σοκολάτας και Χαρουπόμελου

Συνταγή της Ήβης, προσαρμοσμένη από το Joy of Baker

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: περίπου 30 λεπτά

Γίνονται: περίπου 12

Υλικά:

  • 1 1/2 κούπες (195 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γραμμάρια κακάο, περίπου
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλα τριμμένα
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπα (113 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα (200 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη 220 γρ ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας χαρουπόμελο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή δύο αμπούλες)
  • 3/4 φλιτζάνι (180 ml)  1 1/2 κούπες πουρές γλυκοκολοκύθας
  • 1 κούπα (175 γραμμάρια) τσιπ σοκολάτας  100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • Κουμπάκια σοκολάτας για διακόσμηση

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C / 350ο F.
  2. Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
  3. Δείτε πώς μπορείτε να ψήσετε την γλυκοκολοκύθα.  (Πρέπει να την έχετε ετοιμάσει από νωρίς για να έχει κρυώσει).
  4. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για 12 18 μάφινς ή βάζουμε τα ειδικά κουπάκια στο ταψάκι.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το κακάο, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  6. Στο μπωλ του μίξερ ή με μίξερ χειρός κτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  7. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά,  μέχρι να ενσωματωθούν.  Προσθέτουμε τη βανίλια, το τριμμένο τζίντζερ και το χαρουπόμελο.  Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα.  Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε διαδοχικά το μείγμα αλευριού και τον πουρέ κολοκύθας, σε τρεις προσθήκες, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Τέλος ανακατεύουμε μέσα τα κομματάκια σοκολάτας.
  8. Γεμίζουμε τα κουπάκια με το μείγμα κατά τα δύο τρίτα.
  9. Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε σύμφωνα με το φούρνο μας για περίπου 18 – 20 30 + λεπτά, ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο ενός μάφιν, να βγει καθαρή.
  10. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς πριν βάλουμε τη βουτυρόκρεμα.

 

Βουτυρόκρεμα Σοκολάτας με Χαρουπόμελο, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

  • 63 γραμμάρια (1/4 κούπας) βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια
  • (Περίπου) 1 κούπα ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας χαρουπόμελο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο

 

Εκτέλεση:

  1. Χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε το χαρουπόμελο, το μέλι, τη βανίλια, και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και η κρέμα να γίνει λεία και μαλακή.
  3. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε μια κουταλιά βουτυρόκρεμα από πάνω και με ένα πηρούνι κάνουμε το σχέδιο.
  5. Προσθέτουμε ένα κουμπάκι σοκολάτας από πάνω για διακόσμηση.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright