Skip to Content

Πίτα με Πλιγούρι και Γαλοπούλα που μας περίσσεψε και Πατατούλες Μικρές με Τυριά

Sharing is caring!

Christmas Dinner

Χρόνια Πολλά φίλοι και αναγνώστες του μπλογκ μου,

Ελπίζω να περάσατε καλά τις φετεινές γιορτές, έστω και με αυτά τα λίγα που μας άφησαν οι .. να μην πω τί, χρονιάρες μέρες που είναι.

Όπως είχα πει και πριν τα Χριστούγεννα, φέτος λόγω της κρίσης αποφασίσαμε να αγοράσουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα.  Στην αρχή ήμουν λίγο απογοητευμένη γιατί δεν είχα ξαναμαγειρέψει με κατεψυγμένη και φοβόμουν το αποτέλεσμα.  Σας διαβεβαιώ ότι και ακόμη και να μην συντρέχουν οι οικονομικοί λόγοι, δεν πρόκειται να ξαναγοράσω φρέσκια για τους παρακάτω λόγους:

α) Η φρέσκια στοιχίζει διπλάσια από την κατεψυγμένη.  Άσε που αφήνουν πάνω και το κεφάλι και τα πόδια που τα πληρώνεις και τα πετάς στο τέλος.  Πεταμένα λεφτά.

β) Με τη φρέσκια μου έπαιρνε ώρες και ώρες μέχρι να την καθαρίσω και να βγάλω όλα τα πούπουλα και τα υπόλοιπα των φτερών που αφήνουν πάνω.  Η κατεψυγμένη ήταν πεντακάθαρη και δεν μου πήρε παραπάνω από 5 λεπτά να την καθαρίσω.

γ) Έγινε πεντανόστιμη.  Η γαλοπούλα είτε φρέσκια ή κατεψυγμένη το κρέας της είναι σχετικά άνοστο, αλλά σας συνιστώ να δοκιμάσετε τη μέθοδο που ακολουθώ με το μαρινάρισμα, το οποίο φέτος το ενημέρωσα με  δική μου συνταγή που ήταν καταπληκτική και η γαλοπούλα τράβηξα υπέροχα αρώματα και γεύση εσπεριδοειδών και έγινε νοστιμότατη.

δ) Αν και το βάρος ήταν το ίδιο, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω στα πέντε κιλά, δεν είχε καθόλου λίπος και έβγαλε περισσότερο κρέας.

Όπως κάθε χρόνο, την έφτιαξα και φέτος γεμιστή, όπως την κάνουμε στην Κύπρο, με συκωτάκια πουλιών.  Ακόμη και τα συκωτάκια που χρησιμοποίησα φέτος και αυτά κατεψυγμένα ήταν.  Ρώτησα τα παιδιά μου εάν ήθελαν να κάνω διαφορετική τη γέμιση φέτος, με κιμά και κουκουνάρια, αλλά τους αρέσει τόσο πολύ αυτή η γέμιση, που ούτε να   ακούσουν δεν ήθελαν.  Να σκεφτείτε κάνω περισσότερη απ’ ότι χωράει η γαλοπούλα και όση περισσέψει, την τυλίγω μέσα σε αλουμινόχαρτο και την ψήνω μαζί με τη γαλοπούλα.

Όπως κάθε χρόνο έβαλα και πατάτες γύρω-γύρω, έφτιαξα δύο σαλάτες, την εορταστική μου που κάνω  με Λάχανο και ξηρούς καρπούς, έφτιαξα Ταμπούλι (ταμπουλέ) και φυσικά  τζατζίκι και όταν βγήκε η γαλοπούλα από το φούρνο, έβαλα και έψησα και φέτες ψωμί.  Φάγαμε το μεσημέρι και το βράδυ, οι πατάτες είχαν φύγει και σχεδόν όλη η γέμιση, αλλά κρέας από τη γαλοπούλα έμεινε σχεδόν 1 πιατέλα.

Τη γαλοπούλα την ξεκοκκάλιασα το μεσημέρι και αφαίρεσα και πέταξα τις πέτσες αλλά κράτησα όλα τα κόκκαλα.  Τα έβαλα κατευθεία σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφού φάγαμε τα εβρασα για μισή ώρα.   Αφού κρύωσε ο ζωμός, έβαγλα τα κόκκαλα και αφαίρεσα ό,τι κρέας είχα απομείνει πάνω και σας πληροφορώ έβγαλα σχεδόν 2 κούπες καθαρό κρέας.  Σούρωσα το ζωμό τον οποίο κράτησα στο ψυγείο για άλλες συνταγες.

Πολλοί νομιζουν ότι εάν περισσέψει  γαλοπούλα από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τη φάνε κρύα ή το πολύ να τη βάλουν σε σάντουϊτς, όχι ότι είναι κακό, αλλά σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι να αξιοποιήσετε ό,τι έχει περισσέψει.

Ήδη πέρσι είχα βάλει κάποιες συνταγές και έτσι και φέτος, για όσους σκέφτονται να μαγειρέψουν γαλοπούλα για την Πρωτοχρονιά, σας προτείνω μερικές ιδέες:

collage  Koupes with leftover turkey

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, όπως είχα πει, υπήρχε αρκετό κρέας γαλοπούλας και σαλάτες και έφτιαξα δύο συνοδευτικά.  Στα παιδιά μου αρέσει το στήθος γαλοπούλας, και έτσι χρησιμοποίησα από το υπόλοιπο κρέας να φτιάξω μία Πίτα με Πλιγούρι και ένα δεύτερο συνοδευτικό, Πατατούλες Μικρές, με τυριά και Αρωματικά χόρτα.

Bulgur Pie

Την Πίτα αυτή με Πλιγούρι την έχω κάνει αρκετές φορές με τη γέμιση που κάνουμε τις κανονικές τις Κούπες αλλά το πλιγούρι που είχα ήταν λίγο και έτσι έφτιαξα ένα μικρό πυρέξ.  Τα τυριά επίσης είναι προαιρετικά αλλά έδωσαν μια ωραία κρούστα από πάνω.

Leftover Turkey

Πίτα με Πλιγούρι και Γαλοπούλα που μας περίσσεψεσυνταγή της Ήβης

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 2 κούπες πλιγούρι  ψιλό
  • 2 κούπες ζωμό γαλοπούλας
  • Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για τη γέμιση:

  • 2  κούπες ψιλοκομμένη ψητή γαλοπούλα
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ψητό σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κούπα νάμικτα αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, άνηθο, καυκαλίθρες, μυρώνια, κρεμμυδάκια)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ανάμικτα μπαχαρικά
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
  • ½ κούπα φέτα λιωμένη

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκκαλα από τη γαλοπούλα που ξεκοκκαλιάσαμε, με αρκετό νερό να τα καλύψει και τα αφήνουμε να μαγειρεύτουν για 15 λεπτά.   Τα βγάζουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπωλ, βάζουμε το πλιγούρι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το βραστό ζωμό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε το πλιγούρι  με το χέρι και βλέπουμε ότι δένει σαν ζύμη, αλλά δεν πλάθεται.
  4. Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη γαλοπούλα.
  5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά χόρτα. Τα ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Αλείβουμε ένα μικρό πυρέξ ή ταψί με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μισό πλιγούρι, το οποίο πιέζουμε το με τα δάχτυλά μας.
  7. Προσθέτουμε τη γέμιση από πάνω και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο πλιγούρι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά από πάνω.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει από πάνω.
  9. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο σαν συνοδευτικό.

Christmas Plate with Leftovers

Πατατούλες Μικρές με Τυριά & Αρωματικά, συνταγή της Ήβης

Εάν θέλετε ένα διαφορετικό συνοδευτικό με πατάτες, αντί για πατάτες ψητές, δοκιμάστε αυτές τις μικρές πατατούλες που γίνονται εύκολα και είναι όλο νοστιμιά από τα μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα..

Collage Baby Potatoes with feta and herbs

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος Βρασμού: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά:

Για το Ρου (Roux):

  • 2 κουταλιές λάδι που έμεινε από το ψήσιμο της γαλοπούλας
  • 2 κουταλιές αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζωμό γαλοπούλας
  • ¼ κούπας γάλα

Πατάτες:

20 μικρές πατάτες ψησίματος, βρασμένες σε αλατισμένο νερό

2 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο

¼ κούπας ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψημένο, πουρέ

1 κ.γ. ρίγανη

1/4 κ.γ. θυμάρι

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι πιπέρι

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

½ κούπα τριμμένη φέτα

½ κούπα μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Αφού βράσουμε τα κόκκαλα της γαλοπούλας, κρατάμε το ζωμό.
  2. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι μέχρι ναί να μπορούμε να τις τρυπήσουμε.   Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Μόλις κρυώσουν λίγο τις κόβουμε στη μέση.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι από τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι να καβουρδιστεί.  Προσθέτουμε το ζωμό γαλοπούλας και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια αραιή  κρέμα.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη με το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα τυριά και ανακατεύουμε.
  5. Τέλος προσθέτουμε τηε μισή από τη λευκή σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  7. Σερβίρονται όσο είναι ζεστές.

Σημείωση:   H  υπόλοιπη σάλτσα σερβίρεται και πάνω στη γαλοπούλα, αλλά επειδή έχει αρκετή σάλτσα στις πατάτες, θα την αφήσουμε στο ψυγείο γιατί θα τη χρησιμοποιήσω σε μιά άλλη συνταγη.

Αλλες παρόμοιες συνταγές:

Πίτα Ρολό Γαλοπούλας

Κότατζ πάι (χωριάτικη πίτα (Αγγλική))

Πίτα Γαλοπούλας με Πράσα (Αντικαθηστούμε το κοτόπουλο με γαλοπούλα)

Φαχίτας Γαλοπούλας (Αντικαθηστούμε με στήθος γαλοπούλα)

Κοτόπιτα (Αντικαθηστούμε με γαλοπούλα)

Ρολό Χοιρινό ή Γαλοπούλας

Σούπα Γαλοπούλας

Ρολό Γαλοπούλας με Χωριάτικο Φύλλο

Σούπα Κότας (ή γαλοπούλας) με τραχανά

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Lila

Saturday 29th of December 2012

Να ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright