Skip to Content

Αρωματικό Μίνι Καρπουζάκι Γλυκό

Αρωματικό Μίνι Καρπουζάκι Γλυκό

Sharing is caring!

Για να φτιάξουμε αυτό το αρωματικό γλυκό καρπούζι, θα χρειασούμε ένα μίνι καρπουζάκι, στο μπέγεθος μια μπάλας ποδοσφαίρου. Αφήνουμε 2 εκ. σάρκα πάνω στη φλούδα.

Την παραδοσιακή συνταγή για Γλυκό Καρπούζι την έχω βάλει πριν αρκετά χρόνια, αλλά σήμερα η συνταγή είναι διαφορετική γιατί την έφτιαξα με μίνι καρπουζάκι και με πολύ άρωμα.

γλυκό καρπούζι εικόνα

Δυστυχώς δεν είχα ασβέστη να χρησιμοποιήσω και δεν έγινε πολύ τραγανό.  Καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της συνταγής μου της πρώτης με την προσθήκη ασβέστη.

καρπούζι κομμένο εικόνα

Τα κανονικά τα καρπούζια που είναι από παλιό σπόρο έχουν έντονο κόκκινο χρώμα με μαύρα κουκούτσια, είναι γλυκά με υπέροχο άρωμα και πολύ νόστιμα.  

Σίγουρα αυτά θα τα προτιμούσα και για φαγητό αλλά και για γλυκό αλλά αυτά τα μεγάλα καρπούζια εκτός του ότι μπολιάζουν κολοκύθια για να γίνουν καρπούζια, είναι τουλάχιστον δέκα κιλά το καθένα.

Όταν πετύχεις να είναι γινωμένο, δεν παύει να είναι νόστιμο, αλλά δυστυχώς, στη λαϊκή αγορά που ψωνίζουμε δεν τα κόβουν να τα πουλήσουν σε φέτες.  

Σε ορισμένες υπεραγορές μπορείς να πάρεις μισό, αλλά και πάλι, το μισό  είναι αρκετά μεγάλο για δύο άτομα.  

Εκτός του ότι θα πιάνει ολόκληρο το ράφι του ψυγείου μας, που είναι και μικρό, θα τρώμε μια βδομάδα και δεν θα τελειώνει.

Μίνι καρπουζάκι κομμένο εικόνα

Τα  τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στην Ελληνική αγορά, αυτά τα μίνι καρπουζάκια που αν τα πετύχεις να είναι γινωμένα, δεν είναι και άσχημα.  

Η φλούδα τους είναι αρκετά λεπτή και μια μέρα που δοκίμασα λίγη, είδα ότι ήταν και αρκετά τρυφερή και έτσι μου ήρθε η ιδέα να δοκιμάσω να το φτιάξω γλυκό, αφού το πληρώνουμε και αρκετά πιο ακριβά.

Για να φτιάξω το γλυκό χρησιμοποίησα τη φλούδα ενός καρπουζιού στο μέγεθος μια κανονικής μπάλας αλλά για να πειραματιστώ, άφησα και λίγη σάρκα πάνω.  

Η φλούδα του καρπουζιού, είναι σχετικά άγευστη, γιαυτό όλη τη γεύση θα την αποκτήσει από το αρωματικό συρόπι που θα φτιάξουμε, το οποίο και θα το απορροφήσει.

Μπορείτε να βάλετε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν αλλά όπως θα δείτε στη συνταγή μου, έβαλα κανέλα, γαρύφαλλα, αρμπαρόριζα και ανθόνερο.  

Το συρόπι ροδιού (όχι χυμό ροδιού) που έβαλα είναι προαιρετικό, αλλά εκτός από επιπρόσθετη γεύση, ο λόγος που το έβαλα ήταν για να δώσει και λίγο χρώμα στο γλυκό.  

Όπως βλέπετε είναι αρκετά πιο σκούρο από το συνηθισμένο γλυκό καρπούζι και η σάρκα που άφησα του δίνει μια όμορφη πινελιά κόκκινου.

Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.  Εκτός του ότι εμφανισιακά είναι πιο όμορφο από το συνηθισμένο κιτρινωπό γλυκό, αλλά και γευστικά, φανταστείτε όλα αυτά τα υπέροχα αρώματα σε κάθε μπουκιά.

Κολάζ προετοιμασία γλυκού καρπούζι εικόνα
Κέικ με παγωτό και γλυκό καρπούζι εικόνα

Πώρ θα φτιάξουμε το αρωματικό γλυκό καρπούζι

Καθαρίζουμε τη φλούδα του καρπουζιού και την κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια 3 εκ. Αφήνουμε λίγη σάρκα πάνω στη φλούδα. Αφήνουμε 2 εκ. σάρκα πάνω στη φλούδα.

Βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπολ με νερό να τις καλύψει και ρίχνουμε τα 2/3 του χυμού λεμονιού.

Τις αφήνουμε στο νερό για 3 – 5 ώρες. (Δείτε τη διαδικασία πώς θα βάλετε τον ασβέστη εδώ).

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα, την κανέλα και τα γαρίφαλα και το νερό να κάνουμε το συρόπι. (Χρησιμοποιούμε το νερό που είχαμε βάλει τις φλούδες που ήδη έχουμε βάλει χυμό λεμονιού).

Το αφήνουμε να πάρει βράση. Θα χρειαστούν 2-3 λεπτά. Μετά από δέκα λεπτά βρασμού, αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ξαφρίζουμε το συρόπι.

Αφήνουμε μέσα την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε το ανθόνερο και το σιρόπι ροδιού καθώς και τις φλούδες. Θα ξαναχρειαστούν 2 – 3 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και πάλι. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε πάνω στην κεραμική εστία.

Την επόμενη μέρα το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η φλούδα.

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα Το σερβίρουμε παραδοσιακά παγωμένο με ένα Ελληνικό καφεδάκι και ένα κρύο ποτήρι νερό ή να το προσθέσετε πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι, παγωτό ή κρέμες.Το σερβίρουμε

Μίνι καρπουζάκι γλυκό με ελληνικό καφέ εικόνα

Ενημέρωση:   2014

Αυτή είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκό του κουταλιού χρησιμοποιώντας θερμόμετρο για γλυκά.

Φέτα από Καρπούζι χονδρόφλουδο εικόνα

Φέτος όταν αγόρασα αυτό το υπέροχο καρπούζι με τη χοντρή φλούδα, δεν μπορούσα να αντισταθώ τον πειρασμό και να μην φτιάξω γλυκό.

Έκανα την ίδια συνταγή, δοκιμάζοντας το θερμόμετρο.

Αυτό που έκανα ήταν να καθαρίσω τις φλούδες και πάλι να αφήσω λίγη σάρκα πάνω.  Το έβαλα στο χυμό λεμονιού για αρκετή ώρα και μετά με αυτό το νερό έβαλα ζάχαρη και τα αρωματικά.  

Τα έβρασα μέχρι να μαλακώσει η φλούδα, δηλαδή δοκιμάζοντας με ένα πιρούνι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι, μέχρι να τρυπιέται εύκολα.

Τότε έβγαλα το καρπούζι σε ένα τρυπητό και ξαναέβαλα μέσα όσο συρόπι στράγγισε.

Το έβρασα μέχρι να φτάσει στους 105C / 220F βαθμούς.

Χρησιμοποιώντας θερμόμετρο για να δέσει το γλυκό εικόνα

Το καρπούζι που ήδη είχε βράσει είχε απορροφήσει συρόπι.  Αυτό το συρόπι δεν είχε δέσει αρκετά και η εμπειρία μου μού λέει ότι το γλυκό όταν μπει στο δεμένο συρόπι, θα βγάλει το συρόπι που απορρόφησε και θα αραιώσει το δεμένο.

Έτσι, ξανάβαλα μέσα το γλυκό, το οποίο έριξε αρκετά τη θερμοκρασία, και το έβρασα για δεύτερη φορά μέχρι να ξαναφτάσει στους πιο πάνω βαθμούς.

καρπούζι γλυκό με αρμπαρόριζα εικόνα

Τα συμπεράσματά μου για τη χρήση του θερμόμετρου είναι ότι είναι αρκετά πρακτικό για όσους έχουν απειρία στο να φτιάχνουν γλυκά αλλά προσωπικά δεν νομίζω ότι θα το ξαναχρησιμοποιήσω.  Σίγουρα όμως θα το χρησιμοποιήσω σε άλλες συνταγές.

γλυκό σε πιατάκι με ξύλο κανέλας από πάνω εικόνα


Το βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

αρωματικό γλυκό καρπούζι εικόνα

Αρωματικό Μίνι Καρπουζάκι Γλυκό

Yield: 2 κιλά
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 40 minutes

Για να φτιάξουμε αυτό το αρωματικό γλυκό καρπούζι, θα χρειασούμε ένα μίνι καρπουζάκι, στο μπέγεθος μια μπάλας ποδοσφαίρου. Αφήνουμε 2 εκ. σάρκα πάνω στη φλούδα.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 κιλό φλούδα καρπουζιού
  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού (2 ζουμερά λεμόνια)
  • 4 αρωματικά φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1 ξυλάκι κανέλας (3 – 4 εκ)
  • 4 γαρύφαλλα
  • ¼ κούπας ροδόνερο ή ανθόνερο
  • ½ κούπα σιρόπι ροδιού (προαιρετικό)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τη φλούδα του καρπουζιού και την κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια 3 εκ. Αφήνουμε λίγη σάρκα πάνω στη φλούδα.
  2. Βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπολ με νερό να τις καλύψει και ρίχνουμε τα 2/3 του χυμού λεμονιού.
  3. Τις αφήνουμε στο νερό για 3 - 5 ώρες. (Δείτε τη διαδικασία πώς θα βάλετε τον ασβέστη εδώ).
  4. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα, την κανέλα και τα γαρίφαλα και το νερό να κάνουμε το συρόπι. (Χρησιμοποιούμε το νερό που είχαμε βάλει τις φλούδες που ήδη έχουμε βάλει χυμό λεμονιού).
  5. Το αφήνουμε να πάρει βράση. Θα χρειαστούν 2-3 λεπτά. Μετά από δέκα λεπτά βρασμού, αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ξαφρίζουμε το συρόπι.
  6. Αφήνουμε μέσα την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε το ανθόνερο και το σιρόπι ροδιού καθώς και τις φλούδες. Θα ξαναχρειαστούν 2 - 3 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και πάλι. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
  7. Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε πάνω στην κεραμική εστία.
  8. Την επόμενη μέρα το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η φλούδα.
  9. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα
  10. Το σερβίρουμε παραδοσιακά παγωμένο με ένα Ελληνικό καφεδάκι και ένα κρύο ποτήρι νερό ή να το προσθέσετε πάνω σε στραγγιστό
    γιαούρτι, παγωτό ή κρέμες.

Notes

Σημείωση:

Η διαδικασία μαγειρέματος έγινε σε μια κεραμική κουζίνα, η οποία συνήθως συνεχίζει το μαγείρεμα αφού σβήσουμε τη φωτιά. Εάν χρησιμοποιείτε άλλη εστία π.χ. με γκάζι, θα πρέπει να ρυθμίσετε το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα.

Nutrition Information
Yield 2 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 1739Total Fat 1gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 73mgCarbohydrates 444gFiber 4gSugar 425gProtein 1g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Γλυκό Καρπούζι

Καρπουζόπιτα

Ζελές Καρπουζιού και Παγωτό Καρπούζι σε Ξυλάκι

Κρέμα Καρπουζιού με Ρυζάλευρο

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Beauty Follower

Friday 9th of August 2013

Τρελαινομαι για το γλυκακι αυτο, δυσκολα ομως θα το βρεις σε καταστημα!

admin

Friday 9th of August 2013

Σίγουρα είναι δύσκολη η μαζική παραγωγή ειδικά μέχρι να γίνει το ξεπίκρισμα :)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe