Skip to Content

Τούρτα Κομπόστας Κερασιού

Τούρτα Κομπόστας Κερασιού

Sharing is caring!

Τώρα που τα κεράσια είναι σε αφθονία και φτηνά, είναι η κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε διάφορα γλυκά με αυτό το υπέροχο φρούτο.

Αυτή την τούρτα την ετοίμασα το περασμένο Σάββατο όταν με ειδοποίησε μια φίλη μου ότι θα ερχόταν την ίδια ημέρα να μας επισκεφτεί και να μείνει μαζί μας μερικές ημέρες.  Το είχαμε συζητήσει την προηγούμενη βδομάδα αλλά δεν ήξερε ακριβώς πότε θα ερχόταν και έτσι επειδή με ειδοποίησε την τελευταία στιγμή, έπρεπε να φτιάξω κάτι με υλικά που είχα στο σπίτι.

Συνήθως τα ψώνια μου τα προγραμματίζω από πριν και πηγαίνουμε στο Ναύπλιο (8 χλμ από το χωριό) δυο φορές τη βδομάδα, συνήθως Τετάρτη και Σάββατο, που έχει και τη λαϊκή και αγοράζουμε τα απαραίτητα.   Στο χωριό υπάρχουν δυο μπακαλικάκια αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκω ότι θέλω.

cherries

Έστειλα το σύζυγο μου να φέρει βούτυρο για να φτιάξω το Κέικ με Κεράσια, αλλά τους είχε τελειώσει το βούτυρο και έτσι πάλι έπρεπε να αυτοσχεδιάσω.   Ξεκίνησα με κάτι διαφορετικό στο μυαλό, αλλά επειδή δεν με έπαιρνε ο χρόνος, άλλαξα ιδέα στο τέλος και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο λόγος που αρχικά ήθελα να φτιάξω το Κέικ με Κεράσια, εκτός του ότι είναι υπέροχο, τώρα που τα κεράσια είναι αρκετά φτηνά, έχω αγοράσει αρκετές φορές, και κάθε φορά παίρνω περισσότερα και τα  πλένω, βγάζω τα κουκούτσια και γεμίζω σακουλάκια με 500 γραμμαρίων και τα βάζω στον καταψύκτη.  Έτσι ακόμη και το χειμώνα θα μπορώ να φτιάχνω το κέικ, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Frozen cherriesf

Αφού δεν μπορούσα να φτιάξω το κέικ που σχεδίαζα και ήδη είχα βγάλει τα κεράσια από τον καταψύκτη, σκέφτηκα να φτιάξω μπισκότα σαβουαγιάρ που δεν χρειάζονται βούτυρο.  Αυγά είχα μόνο 5 γιατί με έφταναν να φτιάξω το κέικ και έτσι έκανα μικρότερη δόση προσαρμόζοντας τα υλικά με το μάτι.  Εσείς κάντε την κανονική δόση, απλώς θα γίνει λίγο μεγαλύτερο το παντεσπάνι.  Εάν αποφασίσετε να κάνετε μπισκότα, θέλουν γύρω στα 7 – 10 λεπτά ψήσιμο, ανάλογα με το φούρνο σας.   Τα μπισκότα είναι πιο μπελαλίδικα και επειδή δεν είχα το χρόνο, έψησα μερικά λεπτά παραπάνω το παντεσπάνι και έγινε τραγανό απ’ έξω αλλά μαλακό μέσα.  Μόλις το έβγαλα από το φούρνο πασπάλισα ζάχαρη από πάνω. Κανονικά χρειάζεται μια λεπτή ζάχαρη, που εδώ στην Ελλάδα δεν τη βρίσκουμε και έτσι έτριψα κανονική κρυσταλλική ζάχαρη στον ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών και έγινε λίγο πιο χοντρή από την άχνη.

Για να συναρμολογήσω την τούρτα χρησιμοποίησα μια μακρόστενη φόρμα με τσέρκι.  Έκοψα το παντεσπάνι – μπισκότο στα τρία και έβαλα το πρώτο κομμάτι, το οποίο έβρεξα με λίγο λικέρ κερασιού που είχα φτιάξει.  Έβαλα τη μισή κρέμα κερασιού και 1/3 κεράσια κομπόστα που είχα φτιάξει.  Έβαλα το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, το ξαναέβρεξα με το λικέρ και έβαλα το δεύτερο τρίτο από τα κεράσια.  Τέλος έβαλα το τρίτο παντεσπάνι, έτριψα λευκή σοκολάτα από πάνω και το στόλισα με τα υπόλοιπα κεράσια.  Το έβαλα στο ψυγείο να παγώσει και  ίσα που προλάβαμε να τρέξουμε στο Ναύπλιο να φέρουμε τη φίλη μου.  

Cherry Sponge Cake

Μετά το φαγητό, έφτιαξα καφεδάκι και φυσικά φάγαμε και γλυκό.  Εκείνη τη στιγμή δεν έβγαλα φωτογραφίες αλλά μετά που οι άλλοι πήγαν να  ξαπλώσουν, τράβηξα μερικές στα γρήγορα.  Τις υπόλοιπες φωτογραφίες τις έβαλα την επομένη πάλι βιαστικά αλλά θα ήταν κρίμα να μην έχω φωτογραφίες. 

Η τούρτα αυτή εκτός του ότι είναι εντυπωσιακή είναι και πολύ νόστιμη.  Εάν φοβάστε να φτιάξετε το παντεσπάνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σαβουαγιάρ.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη κομπόστα κεράσι και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου καλό, αλλά προσωπικά μου αρέσει να τα φτιάχνω όλα μόνη μου.

Όταν βλέπεις τους άλλους να απολαμβάνουν τη δημιουργία σου, τότε η χαρά και  ικανοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Collage Cherry Compote Cake

Τούρτα Κερασιού, συνταγή της Ήβης

Υλικα:

  • 1 δόση παντεσπάνι
  • 1 κουταλιά τριμμένη ζάχαρη
  • 1/4 κούπας λικέρ κεράσι

Κομπόστα Κερασιού:

  • 500 γραμμάρια κεράσια, ξεκουκουτσιασμένα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1/4 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 φύλλα ζελατίνης

Κρέμα Κερασιού:

  • Όλο το συρόπι από την κομπόστα
  • 1 κούπα γάλα
  • 4 κουταλιές (περίπου 25 – 30 γραμμάρια) κορν φλάουρ

Διακόσμηση:

  • Κεράσια
  • 100 γραμμάρια λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι, όπως στη συνταγή μου.
  2. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπωλ με νερό βρύσης.  Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν.
  3. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι.  Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε το συρόπι για 5 λεπτά.  Προσθέτουμε τα κεράσια και τα βράζουμε μόνο για δύο λεπτά.  Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βγάζουμε από τη φωτιά.  Στραγγίζουμε τα κεράσια και ξαναβάζουμε το συρόπι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζελατίνη.  Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, χωρίς να το ξαναβάλουμε στη φωτιά.  (Σ’ αυτό το σημείο περίμενα 1 ώρα να πήξει η ζελατίνη αλλά επειδή δεν με έπαιρνε το χρόνος, συνέχισα τη συνταγή).
  4. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.   Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.  (Εσείς διαλύστε το κορν φλάουρ με το γάλα πριν το ρίξετε).
  5. Κόβουμε το παντεσπάνι στα τρία.  Κρατάμε το καλύτερο κομμάτι για να μπει από πάνω.  
  6. Συναρμολογούμε το κέικ σε μια φόρμα με τσέρκι  30 x 10 εκ. όπως περιγράφεται πιο πάνω.
  7. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ξεφορμάρουμε.  

 

Sponge Cake with Cherries

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Κέικ με Κεράσια

Γλυκό Κεράσι

Γλυκό Βύσσινο

Κομπόστα Κερασιού

Μιλφέιγ με Μους Κερασιού

Νηστίσιμο Κέικ Ελαιολάδου με Κεράσια

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κωνσταντίνα

Tuesday 6th of August 2013

Οκ θα δοκιμάσω. Πάντως έκανα την λασπότουρτα για τα γενέθλια των μωρών μου (δίδυμα 2 ετών) τον απρίλη και ήταν απίθανη!! και οι οδηγίες σαφέστατες!

admin

Tuesday 6th of August 2013

Μπράβο Κωνσταντίνα και να σου ζήσουν τα δίδυμα. Εφόσον έκανες την λασπότουρτα, μη φοβάσαι θα σου πετύχει και αυτή η συνταγή.

Κωνσταντίνα

Wednesday 31st of July 2013

Κυρία Ηβη μα και πάλι είναι απίστευτα ωραία η συνταγή! Θα δοκιμάσω να την φτιάξω αλλά με έτοιμη κομπόστα (δεν έχω αντοχές να την φτιάξω!)

admin

Wednesday 31st of July 2013

Κωνσταντίνου μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι απίστευτα εύκολο να φτιάξεις τη κομπόστα. Ο μόνος μπελάς είναι να βγάλεις τα κουκούτσια. 1/2 κιλό δεν είναι και τόσο τρομερό. Με έτοιμη κομπόστα σίγουρα γίνεται αλλά η γεύση σίγουρα θα είναι διαφορετική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright